Παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά για τον Ιάκωβο
Παρέμβαση στην υπόθεση του Αλιμιώτη Ιάκωβου Ανδρεαδάκη, που παρά το γεγονός ότι  πάσχει από σύνδρομο Down, κατόρθωσε να τελειώσει το λύκειο και να περάσει  στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Αναβύσσου, πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Την ιστορία του Ιάκωβου έφερε στη δημοσιότητα το notia.gr σε συνεργασία με τη HuffPost Greece.

Η περίπτωση του σπουδαστή, όπως αναφέρεται είναι η πρώτη στην Ελλάδα που αφορά άτομο με σύνδρομο Down το οποίο θέλει να καταρτιστεί στο επάγγελμα που διάλεξε αλλά «δυστυχώς ένα θολό ή ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο, δεν καθορίζει με σαφήνεια έτον κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης και αξιολόγησης, σεβόμενο τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές ανάγκες του».

Η Έλενα Κουντουρά, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ενημερώθηκε για την υπόθεση μετά από αναφορά της μητέρας του Ιάκωβου που στάλθηκε στο προσωπικό της email και αμέσως ζήτησε να λάβει γνώση αναλυτικά από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και από τη διεύθυνση του ΙΕΚ.
Από την επικοινωνία με τη μητέρα και τις υπηρεσίες του υπουργείου, έγινε αντιληπτό ότι, η υπόθεση αυτή που ξεκίνησε σχεδόν ένα χρόνο πριν, αφορά μια ειδική περίπτωση εκπαίδευσης σε σχολή επαγγελματικής κατάρτισης, που όμως δεν λειτουργεί ως σχολείο ειδικής αγωγής και έτσι υπάρχει νομοθετικό κενό για τον τρόπο εκπαίδευσης και αξιολόγησης.

Η κατάσταση αυτή, σημειώνεται, ταλαιπωρούσε την οικογένεια του Ιάκωβου και τον ίδιο και δημιουργούσε προστριβές, αντιθέσεις και παρεξηγήσεις με το εκπαιδευτικό περιβάλλον στο οποίο φοιτούσε, χωρίς όμως να υπάρχει πρόθεση διάκρισης όπως διαβεβαίωσε η διεύθυνση του ΙΕΚ την υπουργό.

Η κ. Κουντουρά έδωσε άμεσα οδηγίες ώστε η αξιολόγηση του Ιάκωβου να γίνει με βάση τις προτάσεις τής ιατρικής γνωμάτευσης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, την οποία η μητέρα κατέθεσε στη σχολή και ζητούσε να εφαρμοστεί ως μέθοδος εξέτασης.

Η περίπτωση του Ιάκωβου, τονίζεται, δίνει την αφορμή στην υπουργό Τουρισμού να ζητήσει τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες και έτσι το δικαίωμα στην επαγγελματική εκπαίδευση να παρέχεται ισότιμα σε όλους.

 

 

Ιάκωβος Ανδρεαδάκης: Ένας ήρωας με Σύνδρομο Down που “χαλάει” το success story του τουρισμού

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.