Χωματερή… η ωραία Βουλιαγμένη (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Έναν παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Βουλιαγμένη διατηρεί σε λειτουργία η διοίκηση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο δάσος δίπλα από το Νεκροταφείο.

Παρόλο που πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι η εγκατάσταση αυτή είναι εμφανώς παράνομη και πρέπει να κλείσει, η δραστηριότητα των βαρέων οχημάτων και η μεταφόρτωση κλαδιών ή η εναπόθεση κοντέινερ με μπάζα συνεχίζεται αμείωτη εδώ και χρόνια αλλά και τους 5 μήνες της νέας δημοτικής περιόδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός του Δήμου θα χρηματοδοτήσει μελέτη δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης και κατασκευής φραγμάτων ανέμου στο χώρο. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο παράνομος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα συνεχίσει να λειτουργεί ακατάπαυστα!

Προστατευόμενη περιοχή

Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς τις δικαιολογίες για πιεστικές ανάγκες της υπηρεσίας Καθαριότητας και την αδυναμία αδειοδότησης σχετικού χώρου στον Δήμο λόγω των περιορισμών στις χρήσεις γης, η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι παντελώς άστοχη και εγκληματική. Οι δασικές αυτές εκτάσεις υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 51Δ/2003) το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή της Λίμνης Βουλιαγμένης ως διατηρητέου μνημείου της φύσης και καθορίζει τις ζώνες προστασίας της ίδιας της Λίμνης και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που διαχρονικά οι διοικήσεις του Δήμου γνωρίζουν αλλά παραβλέπουν, η συγκεκριμένη έκταση χαρακτηρίζεται ως «περιοχή αποκατάστασης φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας και πανίδας», εντός της οποίας «επιτρέπονται μόνο παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της υπάρχουσας βλάστησης».

Μεταφόρτωση και νεκροταφείο οχημάτων

Τα δύο από τα τρία παροπλισμένα οχήματα που σαπίζουν στον προστατευόμενο από ΦΕΚ "χώρο αποκατάστασης φυσικού τοπίου" Τα δύο από τα τρία παροπλισμένα οχήματα που σαπίζουν στον προστατευόμενο “χώρο αποκατάστασης φυσικού τοπίου”

Η σημερινή εικόνα του χώρου είναι τραγική. Μια δασική έκταση 1-2 στρεμμάτων δίπλα από το Νεκροταφείο Βουλιαγμένης αντί να αφεθεί στην αναγεννητική δύναμη της φύσης, ώστε να βλαστήσει και να πρασινίσει, έχει ισοπεδωθεί από τη διέλευση των βαρέων οχημάτων που κάνουν τη μεταφόρτωση και ξεκινούν το δρομολόγιο για τη χωματερή της Φυλής.

Μονίμως θα βρει κανείς παρατημένα στο χώρο κοντέινερ με κλαδιά αλλά και αδειασμένα φορτία χύμα. Στην τελευταία μας επίσκεψη, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015 το απόγευμα εντοπίσαμε 4 κοντέινερ, από τα οποία δύο ήταν γεμάτα και τουλάχιστον δύο φορτία με κλαδέματα και άλλα απορρίμματα στο έδαφος. Όλα αυτά προφανώς είχαν αφεθεί από την Παρασκευή.

Τον Νοέμβριο του 2014 εντοπίσαμε για εβδομάδες να παραμένει παρατημένο στο χώρο ένα κοντέινερ γεμάτο μπάζα, ενώ φωτογραφίσαμε την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 παρατημένα τα σκουπίδια που άφησε η λαϊκή αγορά του Σαββάτου.

27 Οκτωβρίου 2014: Παράνομη μεταφόρτωση επί το έργον27 Οκτωβρίου 2014: Παράνομη μεταφόρτωση επί το έργον

Στις 27 Οκτωβρίου 2014 φωτογραφίσαμε την παράνομη μεταφόρτωση των κλαδιών στο χώρο, γεγονός που θορύβησε τις δημοτικές υπηρεσίες. «Δώστε μας λίγο χρόνο, πρόκειται για εντατική εργασία λόγω της Εθνικής Επετείου», είπαν τότε στον «Παλμό» συνεργάτες του Δημάρχου. Μας ζητήθηκε να μη δημοσιοποιήσουμε το γεγονός, δίνοντας μια πίστωση χρόνου ώστε να βρεθεί η λύση. Και οι μήνες πέρασαν…

Το τρίτο παροπλισμένο σκουπιδιάρικο, τοποθετημένο στρατηγικά για να καμουφλάρεται από τα πεύκαΤο τρίτο παροπλισμένο σκουπιδιάρικο, τοποθετημένο στρατηγικά για να καμουφλάρεται από τα πεύκα

Μονίμως στο χώρο εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται τρία τρακαρισμένα σκουπιδιάρικα που αφήνονται να σκουριάζουν. Καθώς γνωρίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολιτικοί ιθύνοντες ότι αυτό που κάνουν είναι εγκληματικό για ένα δασικό χώρο, φρόντισαν να καμουφλάρουν τα τρακαρισμένα βαρέα οχήματα, τοποθετώντας τα πίσω από πεύκα, προκειμένου να μην τραβούν τα βλέμματα από τον δρόμο!

Κι όμως, ο Δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, διαβεβαίωσε τους δημοτικούς συμβούλους την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου ότι στο χώρο υπάρχουν μόνο κλαδέματα και ότι τίποτα δεν μένει κατά τη διάρκεια της νύχτας!

«Καμπάνες» από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Όπως παρουσιάζουμε αποκλειστικά, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος συνέταξε στις 8 Ιανουαρίου 2015 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που αφορά στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως προς τη διαχείριση των αστικών και μη αποβλήτων του.

Τέσσερα κοντέινερ παρατημένα για το Σαββατοκύριακο, τα δύο γεμάταΤέσσερα κοντέινερ παρατημένα για το Σαββατοκύριακο, τα δύο γεμάτα

Σε αυτήν ως πρώτη παράβαση αναφέρεται η «εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Αποθήκευσης Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων … χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση». Μιλώντας συγκεκριμένα για τον «Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης δίπλα στο Κοιμητήριο Βουλιαγμένης», οι Επιθεωρητές αναφέρουν ότι η λειτουργία της εγκατάστασης γίνεται από τον Δήμο «χωρίς προηγούμενα να υποβάλει προς έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ή να ακολουθήσει τη διαδικασία Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ)».

Πώς θα μπορούσε άλλωστε ο Δήμος να πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων σε ένα χώρο όπου τέτοιες χρήσεις απαγορεύονται «διά ροπάλου»;

Φορτία με κλαδιά και άλλα υλικά βρίσκονται παρατημένα για μέρες (φωτογραφία Κυριακής 1 Φεβρουαρίου)Φορτία με κλαδιά και άλλα υλικά βρίσκονται παρατημένα για μέρες (φωτογραφία Κυριακής 1 Φεβρουαρίου)

Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2013 και στις 14 Μαρτίου 2014 από δύο Επιθεωρήτριες του Τμήματος Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων και έγιναν στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης στη Βάρη (οδός Κ.Π. Λογοθέτη), στη Βούλα (Πανόραμα) και βέβαια στο νεκροταφείο Βουλιαγμένης. Πρόκειται δηλαδή για ευρήματα την πολιτική ευθύνη των οποίων φέρει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, υπό τον Σπύρο Πανά και τον αντιδήμαρχο Λευτέρη Αργυρουδάκη.

Διαπιστώνουμε όμως εύκολα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Μάλλον επιδεινώνεται η κατάσταση.

Στην Πράξη Βεβαίωσης των παραβάσεων αναφέρεται λοιπόν μεταξύ άλλων μιλώντας για τον παράνομο χώρο της Βουλιαγμένης ότι «βρέθηκαν οικιακά απορρίμματα αναμεμειγμένα με μεγάλο αριθμό κλαδιών». Και επιπλέον: «Ειδικά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα της Βουλιαγμένης αναδύονταν και δυσοσμία από το σημείο εναπόθεσης των απορριμμάτων».

Περαιτέρω, καταγράφονται οι εξής παραβάσεις: Απουσία περίφραξης, απουσία φύλαξης στις εγκαταστάσεις, έλλειψη δικτύου συλλογής και διαχείρισης στραγγισμάτων των απορριμμάτων, έλλειψη αντιανεμικής προστασίας των θέσεων εκφόρτωσης και έλλειψη περιμετρικής αντιπυρικής ζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο που αναμένεται να επιβληθεί από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ανέρχεται σε ποσό άνω των 30.000 ευρώ.

Ολίγον παράνομο

Παρότι ευφυής, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρερμήνευσε το μήνυμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

11 Νοεμβρίου 2014: Ένα παρατημένο κοντέινερ γεμάτο μπάζα δεσπόζει σε αυτό που έπρεπε να είναι δάσος 11 Νοεμβρίου 2014: Ένα παρατημένο κοντέινερ γεμάτο μπάζα δεσπόζει σε αυτό που έπρεπε να είναι δάσος

Όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από αυτή τη λίστα των παραβάσεων που σημείωσε η υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η δημοτική αρχή κατάλαβε ότι πρέπει βελτιώσει κάποια σημεία και όχι να σφραγίσει μια για πάντα τον παράνομο χώρο. Είπε συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ότι θα προσπαθήσει να θεραπεύσει κάποια από τα ευρήματα.

Το παράλογο του πράγματος είναι ότι η Δημοτική Αρχή αγνοεί το σπουδαιότερο, το γεγονός δηλαδή ότι η εγκατάσταση δεν έχει άδεια και δεν θα μπορέσει να πάρει ποτέ γιατί βρίσκεται σε προστατευόμενη δασική περιοχή. «Μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε με έμφαση στο μικρόφωνο απαντώντας σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, που του επισήμαναν το αυτονόητο.

Σύμφωνα με τη λογική του Δημάρχου, από το να είναι μια δημοτική εγκατάσταση εντελώς παράνομη, καλύτερα να είναι …ολίγον παράνομη. Για το λόγο αυτό εισήγαγε μέσω αναμόρφωσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και τον Προϋπολογισμό μια τεχνική μελέτη, κόστους 8.000 ευρώ, με αντικείμενο τη «δημιουργία αντιπυρικής ζώνης και αντιανεμικής προστασίας στο Χώρο Εναπόθεσης Κλαδεμάτων στη Δημοτική Κοινότητα Βουλιαγμένης». Έτσι, στην επόμενη επιθεώρηση πιστεύει ότι το πρόστιμο θα είναι χαμηλότερο!

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014: Ό,τι περίσσεψε από τη λαϊκή της προηγούμενης ημέραςΚυριακή 16 Νοεμβρίου 2014: Ό,τι περίσσεψε από τη λαϊκή της προηγούμενης ημέρας

Και μόνο το γεγονός ότι θα πληρωθεί ένας μελετητής για να σχεδιάσει μια κατασκευή που πρόκειται σύντομα να υλοποιηθεί, αποδεικνύει εύκολα ότι η εγκατάσταση μονιμοποιείται. Αν μάλιστα φανταστούμε γύρω από την έκταση αυτή τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, δηλαδή την κοπή δέντρων, και επιπλέον φανταστούμε τα ανεμοπετάσματα που θα λειτουργούν ως φράχτης, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι ο χώρος μετατρέπεται σε μια κανονική χωματερή.

Δήμος 3Β: Είναι προσωρινό

Η θέση της δημοτικής αρχής πάντως είναι ότι πρόκειται για «προσωρινή εγκατάσταση». Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι ήδη αναζητείται κατάλληλο οικόπεδο στο Κορωπί προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η όλη διαδικασία σε νόμιμο έδαφος. Ακόμη, επισήμανε ότι ο Δήμος των 3Β ζήτησε τη συνδρομή των όμορων Δήμων Γλυφάδας και Κορωπίου και ότι αναμένει απάντηση. Στο αίτημα του «Παλμού» πάντως να θέσει χρονοδιάγραμμα ως προς τη σφράγιση του χώρου, δεν απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τα παρατημένα οχήματα, ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι έχουν ήδη καταγραφεί και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσής τους. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μέλημά του είναι να επιταχυνθεί η εξεύρεση μηχανήματος που θα θρυμματίζει και θα κομποστοποιεί τα κλαδέματα, προκειμένου να μειωθεί η κοστοβόρα μεταφορά και απόθεσή τους στη χωματερή.

Το ερώτημα όμως παραμένει και είναι αμείλικτο: Πότε θα σταματήσει η παρανομία του Δήμου;

Από «Εθνικός Δρυμός» χωματερή

Δυστυχώς, η βεβαίωση παραβάσεων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν είναι αρκετή για να υποχρεώσει έναν Δήμο να σταματήσει να παρανομεί. Μόνο η πολιτική πίεση από την κοινωνία των πολιτών και η παρέμβαση Εισαγγελέα μπορεί να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες.

Στρώματα, έπιπλα, απορρίμματα, όλα χωράνε στη χωματερή Στρώματα, έπιπλα, απορρίμματα, όλα χωράνε στη χωματερή

Εμείς θα θυμίσουμε απλώς τις διατάξεις του νόμου 1650 του 1986, για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί διαβάζουμε ότι «απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων εντός ή εκτός αστικών περιοχών και σε οποιοδήποτε φυσικό αποδέκτη». Ότι «παλαιά μέσα μεταφοράς και μηχανήματα ή τμήματά τους που έχουν εγκαταλειφθεί, θεωρούνται στερεά απόβλητα».

Ακόμη, αναφέρεται ότι «Με φυλάκιση τριών μηνών έως δύο έτη και χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού». Και ότι «τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή τη διαχείριση άλλων νομικών προσώπων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνούν για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος».

Η ειρωνεία είναι ότι η παράταξη του δημάρχου, στο προεκλογικό της πρόγραμμαεξαγγέλλει ακριβώς αυτά που σήμερα ποδοπατά με αλαζονεία. Στον γυαλιστερό τόμο της παράταξης «Πόλη για να ζεις» που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2014 διαβάζουμε μεταξύ άλλων (σελ. 13) ότι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε ως στόχο την «ανακήρυξη της Φασκομηλιάς σε Εθνικό Δρυμό», δηλαδή της περιοχής που περιβάλλει τη Λίμνη και όπου σήμερα διατηρεί την παράνομη χωματερή. Αλλά και ότι θα «απομακρυνθούν όλες οι δραστηριότητες και προσθήκες που απαγορεύονται από το σχετικό ΦΕΚ».

Έτσι τηρούνται οι προεκλογικές σας υποσχέσεις, κύριε Δήμαρχε

Γιώργος Λαουτάρης – 3vita.gr

 [Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 7 Φεβρουαρίου 2015]

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Χωματερή… η ωραία Βουλιαγμένη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 13/02/2015 at 7:33 πμ
    Permalink

    Ama einai o…sotiropoulos…kalinixta.re doste ta oikopeda mas kai afiste tis saxlamares epitelous…

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.