“Να φιλοξενηθούν στον Ασύρματο οι Σύροι πρόσφυγες”





Η Ριζοσπαστική Οικολογική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου «ΜΕΤΕΧΩ», εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στους πρόσφυγες πολέμου από την Συρία που πραγματοποιούν κινητοποίηση διαρκείας στην πλατεία Συντάγματος και ζητούν: α) Να επιτραπεί η νόμιμη με επίσημα έγγραφα μετακίνησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας οι χώρες αυτές τις υποχρεώσεις που έχουν από την κοινοτική οδηγία 55/2001( στην Ελλάδα έχει ενσωματωθεί στο ΠΔ 80/2006) προκειμένου να ζητήσουν εκεί διεθνή προστασία, ως θύματα πολέμου και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους μακριά από τη φρίκη του πολέμου. β) Να τους παρασχεθεί στέγη και τροφή για το διάστημα που θα παραμείνουν στη χώρα μας.
Οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα δικτατορικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζονται καταρχήν ως παρείσακτοι «λαθρομετανάστες» στο Αιγαίο, με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Όσοι καταφέρουν να περάσουν στην Ελληνική ενδοχώρα, εγκλωβίζονται από τη συνθήκη Δουβλίνο 3 που αναθέτει στην πρώτη χώρα εισόδου της ΕΕ να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου και να τους υποδεχθεί. Την ίδια ώρα τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα από τα ταμεία της ΕΕ κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά μαζί με εγχώριους πόρους στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν της Αμυγδαλέζας, ενώ σχεδόν τίποτε δεν διατίθεται για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των προσφύγων, σε μια χώρα που ήδη μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία. Πρόκειται για έναν απάνθρωπο παραλογισμό που πρέπει να σταματήσει τώρα.
Απαιτούμε να σταματήσει η αντιπροσφυγική πολιτική στα ανατολικά και δυτικά σύνορα της χώρας, με πολλές εκατοντάδες καταγεγραμμένους νεκρούς ετησίως. Να καταργηθεί η συνθήκη Δουβλίνο 3, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση. Να δημιουργηθούν ξενώνες φιλοξενίας αστέγων (ελλήνων απόρων και προσφύγων-μεταναστών) και να κλείσουν τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κολαστήρια.

Καλούμε τους δημότες της πόλης μας να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τα παραπάνω αιτήματα και να συνδράμουν έμπρακτα στην με την σύμφωνη γνώμη των 30 Συρίων προσφύγων (μεταξύ των οποίων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά) προσωρινή φιλοξενία τους στον Ασύρματο μετά από πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Μπραχαμίου, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και κουβέρτες στην κατειλημμένη καφετέρια του Ασυρμάτου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας υιοθέτησε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα υποστήριξης και αρωγής των προσφύγων από τις υπηρεσίες του Δήμου, αναλαμβάνοντας εκτός των παραπάνω και την υποχρέωση να κινητοποιήσει και να πιέσει τους αρμόδιους φορείς για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Συρίων προσφύγων της πλατείας Συντάγματος.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.