Οικογένεια Ολαγιάν – Από τη Βηρυτό στη Γλυφάδα και τώρα στο Costa Navarino
Το μεγάλο επιχειρηματικό deal των 500 εκατ. ευρώ στον τουριστικό και ξενοδοχειακό χώρο που σηματοδότησε την είσοδο του πανίσχυρου επενδυτικού ομίλου Ολαγιάν στο μετοχικό κεφάλαιο της Costa Navarino, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη low profile οικογένεια των Σαουδαράβων με τη διαχρονική παρουσία στην Ελλάδα.

Από τη Βηρυτό στη Γλυφάδα και τώρα στο Costa Navarino

Οι Ολαγιάν, που η περιουσία τους εκτιμάται από το Forbes στα 12 δισ. δολάρια, αγαπούν και επισκέπτονται τακτικά τη χώρα μας με την οποία τους συνδέουν επιχειρηματικοί και οικογενειακοί δεσμοί που μετρούν περίπου 40 χρόνια.

Η τρίτη σύζυγος του ιδρυτή του ομίλου και θρύλου των επιχειρήσεων Σουλιμάν Ολαγιάν είναι η Ελληνοαμερικανίδα Μαίρη Περδίκη, ενώ και η μικρότερη κόρη του, Λούμπνα, είναι επίσης παντρεμένη με Ελληνοαμερικανό. Μέλη της οικογένειας βρίσκονται συχνά στην Ελλάδα για διακοπές αλλά και για να επισκεφτούν τα στρατηγικής σημασίας γραφεία τους στη Γλυφάδα. Ποιος άλλωστε δεν έχει εντυπωσιαστεί στη θέα του πολυτελούς κτιρίου του ομίλου στην Ποσειδώνος, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την ομάδα του Ηλία Μπαρμπαλιά και ξεχωρίζει για τον επιβλητικό τρούλο του;

Από τα βάθη της αραβικής ερήμου ξεκινά η ιστορία του ομίλου Ολαγιάν που ιδρύθηκε το 1947 και σήμερα διαθέτει ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ριάντ και την Αθήνα. Οι μεγάλες επενδύσεις που έκαναν τον όμιλο πανίσχυρο δεν έχουν τέλος: The Coca-Cola Bottling Company, Volkswagen Group, Chase Manhattan, J.P Morgan, Credit Suisse Group, American International Group (AIG), Peel Holdings κ.ά. Το εμπορικό σκέλος του επενδυτικού κολοσσού αποτελείται από περισσότερες από 40 εταιρείες στη Σαουδική Αραβία και τη Μέση Ανατολή που δραστηριοποιούνται στη διανομή, την κατασκευή, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις υπηρεσίες. Μάλιστα οι Ολαγιάν είναι οι πλουσιότεροι Σαουδάραβες, εκτός της βασιλικής οικογένειας.

Tο πολυτελές κτίριο στην Ποσειδώνος είναι το ελληνικό «στρατηγείο».
Tο πολυτελές κτίριο στην Ποσειδώνος είναι το ελληνικό «στρατηγείο».

Ζωή σαν ταινία
Η ζωή του ιδρυτή Σουλιμάν Σάλεχ Ολαγιάν, ο οποίος ξεχώριζε για την ικανότητά του να επιλέγει το σωστό timing, θυμίζει σενάριο ταινίας αφού στην κυριολεξία από τον δρόμο των καραβανιών βρέθηκε στην αφρόκρεμα της Γουόλ Στριτ.

Το ταξίδι του ξεκινά με τη γέννησή του το 1918 στην πόλη Ουνάιζα στη ΒΔ Σαουδική Αραβία, η οποία υπήρξε κομβικό σημείο για τα καραβάνια. Ο πατέρας του ήταν έμπορος μπαχαρικών αλλά δυστυχώς ο Σουλιμάν στην ηλικία των 6 ετών ήταν ήδη ορφανός έχοντας χάσει και τους δυο του γονείς. Στα δέκα του ταξίδεψε μαζί με τον αδελφό του με καμήλα στον Περσικό Κόλπο και από εκεί με πλοίο στο Μπαχρέιν όπου φοίτησε στο Αμερικάνικο Σχολείο και έμαθε να μιλά αγγλικά.

Tα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ολαγιάν στο Ριάντ.
Tα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ολαγιάν στο Ριάντ.

Το 1936, σε ηλικία μόλις 18 ετών, προσλαμβάνεται στην Bahrain Petroleum Company και έναν χρόνο αργότερα επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία για να εργαστεί στην California Arabian Standard Oil Company, την εταιρεία που αργότερα μετατράπηκε στον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco. Βρισκόμαστε στην «αυγή» της πετρελαϊκής κυριαρχίας, έτσι η ενασχόλησή του με το πετρέλαιο οδηγεί την καριέρα του σε ραγδαία άνοδο.

Σύντομα ο Ολαγιάν παίρνει δάνειο και ιδρύει την General Contracting Company (GCC) και καταφέρνει να κερδίσει ένα συμβόλαιο με την πολυεθνική Bechtel, η οποία τότε συνεργαζόταν με την Aramco για την κατασκευή του Παναραβικού Πετρελαιαγωγού.

Εκτός από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ο όμιλος Ολαγιάν διατηρεί γραφεία και στη Νέα Υόρκη, στην οποία έχει παρουσία από το 1971.
Εκτός από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ο όμιλος Ολαγιάν διατηρεί γραφεία και στη Νέα Υόρκη, στην οποία έχει παρουσία από το 1971.

Αυτή ήταν η αρχή… Λίγο αργότερα ο δαιμόνιος επιχειρηματίας περνάει στον κλάδο της ενέργειας με τη National Gas Company, στον κλάδο των τροφίμων με την General Trading Company και στην ασφαλιστική αγορά με την Arab Commercial Enterprises.

Τη δεκαετία του 1960 ο Σουλιμάν Ολαγιάν σύναψε συμφωνίες με αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η Kimberly-Clark, η General Foods, η Pillsbury, η Hunt Wesson, η Cummins Engine, η Kenworth και η Atlas Copco ενώ την ίδια περίοδο στράφηκε προς τις διεθνείς επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, καθιστώντας τον όμιλό του ως έναν από τους ισχυρότερους στις παγκόσμιες αγορές.

   Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν δημιούργησε από το μηδέν μια αυτοκρατορία.
Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν δημιούργησε από το μηδέν μια αυτοκρατορία.

Ο Σ. Ολαγιάν παντρεύτηκε τρεις φορές. Με την πρώτη του σύζυγο, η οποία πέθανε λίγα χρόνια μετά τον γάμο τους, απέκτησε έναν γιο, τον Καλίντ, ενώ με τη δεύτερή του σύζυγο με την οποία χώρισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 απέκτησε τρεις κόρες, τις Χαγιάτ, Χαθάμ και Λούμπνα. Λίγο μετά θα γνωρίσει την Ελληνοαμερικανίδα Μαίρη Περδίκη, η οποία εργαζόταν τότε στην εταιρεία Aramco στη Σαουδική Αραβία. Ο γάμος τους (από τον οποίο δεν αποκτήθηκαν παιδιά) τελέστηκε στον Λίβανο το 1974. Η οικογένεια Ολαγιάν, αν και διατηρεί σπίτια στο Ριάντ, τη Νέα Υόρκη, τη Λοζάνη και το Λονδίνο, για πολλά χρόνια είχε ως μόνιμη κατοικία της τη Βηρυτό. Γι αυτό και οι γόνοι Ολαγιάν φοίτησαν στο Αμερικάνικο Σχολείο της πόλης. Το 1976 με «πόνο ψυχής», λόγω του πολέμου και των ταραχών στον Λίβανο, ο Σουλιμάν Ολαγιάν θα αναγκαστεί να αφήσει την αγαπημένη του Βηρυτό. Εκείνη την περίοδο θα δημιουργήσει το γραφείο του στην Ελλάδα.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ DEAL ΤΩΝ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Βρήκαν επενδυτική… Μέκκα στην Πύλο

Ο Σουλιμάν Ολαγιάν έφυγε από τη ζωή το 2002 και σήμερα στο τιμόνι του ομίλου βρίσκονται τα τέσσερα παιδιά του, με τον γιο του Καλίντ και την κόρη του Λούμπνα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η οικογένεια μένει στο Ριάντ εκτός από τη Χαθάμ που κατοικεί στη Νέα Υόρκη.

Ο Καλίντ Ολαγιάν κατέχει τη θέση του προέδρου στον όμιλο από το 2002.  Η Λούμπνα Ολαγιάν θεωρείται η «σιδηρά κυρία» του ομίλου.
Ο Καλίντ Ολαγιάν κατέχει τη θέση του προέδρου στον όμιλο από το 2002.

Η Λούμπνα Ολαγιάν θεωρείται η «σιδηρά κυρία» του ομίλου.

Ο Καλίντ Ολαγιάν, με σπουδές στο Menlo Park College και το American University στην Ουάσιγκτον κατέχει τη θέση του προέδρου του ομίλου. Η αδελφή του Λούμπνα, απόφοιτη των Cornell και Indiana, είναι επικεφαλής της Olayan Financing Company και θεωρείται η «σιδηρά κυρία» του γκρουπ. Η 59χρονη είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος σε ΔΣ σαουδαραβικής εταιρείας συμμετέχοντας το 2004 στη Saudi Hollandi Bank.

Εχει συμπεριληφθεί πολλάκις στη λίστα των 100 ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη από το Forbes, το Time και το Fortune, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δράση υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων. Οταν σπούδαζε στο Cornell γνώρισε τον σύζυγό της, Ελληνοαμερικανό δικηγόρο Τζον Ζέφος. Οι Ολαγιάν πάντα είχαν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Για πολλά χρόνια ο όμιλός τους συνεργάστηκε με την επενδυτική εταιρεία Global Finance του Αγγελου Πλακόπητα, ενώ μεταξύ άλλων συμμετέχει στις Chipita, Coca-Cola 3E, Flecopack και Δίας ΑΕΕΧ. Επίσης διατηρεί επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια ενώ συνεργάζεται με τη Vivartia σε μονάδες αρτοποιίας στη Σαουδική Αραβία.

Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν δημιούργησε από το μηδέν μια αυτοκρατορία.  Η Χαθάμ Ολαγιάν είναι επικεφαλής του ομίλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν δημιούργησε από το μηδέν μια αυτοκρατορία.

Η Χαθάμ Ολαγιάν είναι επικεφαλής του ομίλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ολαγιάν προχώρησαν σε μια ακόμα σημαντική επένδυση στη χώρα μας. Ο όμιλός τους εισέρχεται ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στην Costa Navarino. O όμιλος Ολαγιάν θα συμμετέχει στην ελληνική επιχείρηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο ενίσχυσης της Costa Navarino και της περαιτέρω ανάπτυξης στον τουρισμό.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος θα συνεχίσει να ηγείται των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει πως οι Ολαγιάν αποκτούν το 25% του πολυτελούς resort στην Πύλο και με την επένδυση των 500 εκατ. ευρώ συμβάλουν στην υλοποίηση της τρίτης φάσης του επενδυτικού προγράμματος στην Costa Navarino. Τα ακριβή σχέδια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους σε ό,τι αφορά την επένδυση στην Πύλο θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωσή τους, στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Ολαγιάν μαζί με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν ανάμεσα στους διεκδικητές του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Μάγδα Λιβέρη – ethnos.gr
[email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.