Γιατί αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κορτζίδης και Βαζαίος
Έγγραφη διαμαρτυρία για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κατέθεσαν οι παρατάξεις του Χρήστου Κορτζίδη και του Ευάγγελου Βαζαίου  “Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης” και “Ξανά η Πόλη Μπροστά” και δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με την παράκληση να διαβαστεί στο σώμα, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εκλεγμένος με το συνδυασμό του Ευάγγελου Βαζαίου παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο Γιάννη Τσαρπαλή. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου παρόλο που σχολίασε την επιστολή δεν την διάβασε στο σώμα για να λάβει γνώση του περιεχομένου της.

Η κοινή επιστολή της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής:

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου                                                                               Αργυρούπολη 17/12/2014

 Κοινοποίηση: Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους

«Από τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:1. Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση έχει κυρίως το χαρακτήρα να τίθενται ερωτήματα ή ζητήματα από κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους και να δίνονται απαντήσεις από τη μεριά της διοίκησης.

Αντί αυτού η δημοτική αρχή, με τη δική σας άμεση συνέργεια ως προέδρου, αξιοποιεί την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις κατά πάντων και κυρίως κατά μερίδας της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας πολλές φορές χαρακτηρισμούς προσβλητικούς είτε συκοφαντικούς.

Προβαίνει δε ο δήμαρχος για το σκοπό αυτό, σε προκλητική κατάχρηση της δυνατότητας που έχει να παρεμβαίνει οπότε θέλει και να μιλάει όσο θέλει. 

2. Η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση πρέπει να γίνεται με τον σεβασμό που απαιτείται απέναντι σε αυτούς που παίρνουν μέρος, προφανώς με χρονικά όρια, με το δικαίωμα της δευτερολογίας και όχι να καταργηθεί, όπως ήδη έχετε εξαγγείλει. 

Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα της δημοκρατίας και της αμεσότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ΔΣ. 

3. Σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ προβάλατε την πρωτοφανή άποψη ότι η αντιπολίτευση δεν έχει το δικαίωμα να διατυπώνει πρόταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός θέματος της ημερησίας διάταξης και να ζητά να τίθεται σε ψηφοφορία.

Επίσης ότι δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίζει υπέρ σημείων μιας πρότασης της διοίκησης και να καταψηφίζει άλλα σημεία αυτής της πρότασης.

Οφείλετε να καταλάβετε ότι η ψήφος του καθενός στο ΔΣ είναι θέμα απολύτως της δικής του επιλογής και το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να αναιρείται από κανενός είδους διαδικαστικά τερτίπια.  

Συμπερασματικά θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι θεωρούμε καθήκον και δικαίωμά μας ταυτόχρονα, να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του ΔΣ με τρόπο δημιουργικό, αποτελεσματικό, με σκοπό να υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών, με βάση τις απόψεις και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο διευθύνετε τις συνεδριάσεις του ΔΣ, προφανώς σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, καθιστά προβληματική τη λειτουργία του.

Ζητούμε την άμεση άρση των στρεβλώσεων που παραπάνω επισημαίνουμε και δηλώνουμε ότι θα επιδιώξουμε με κάθε δίκαιο τρόπο αυτό να γίνει πράξη ».

Την επιστολή υπογράφουν οι : Χρήστος Κορτζίδης, Ευάγγελος Βαζαίος, Αντώνης Αλεξόπουλος, Χρήστος Βλάχος, Τάκης Κοροβέσης, Τότα Κωνσταντινίδου, Γιάννης Μαραγκός, Βασίλης Μπούκας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Νίκος Σπυρόπουλος.

Η αντίδραση της διοίκησης

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος Γιάννης Τσαρπαλής, αναφέρθηκε στην επιστολή χωρίς να την διαβάσει και κάλεσε τις παρατάξεις στο γραφείο του για να συζητήσουν μαζί του τα θέματα του κανονισμού τα οποία θεωρούν ότι υπάρχουν ώστε να τα φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο γνωστό πλέον μοτίβο κινήθηκε η τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου ο οποίος αξιοποίησε την προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία για να επιτεθεί ξανά στον Χρήστο Κορτζίδη αλλά και στον Ευάγγελο Βαζαίο κάνοντας λόγο για “ανώριμη αντιπολίτευση” ενώ κολάκεψε τις παρατάξεις του Θ. Λιάππη και του Νάσου Σπυρόπουλου που παρέμειναν στη συνεδρίαση.

Οι άλλες παρατάξεις

Ο Θ.Λιάππης τοποθετούμενος για το ζήτημα είπε ότι η παράταξή του δεν ταυτίζεται ούτε με τη διοίκηση, ούτε με την αντιπολίτευση ενώ χαρακτήρισε αντιδραστικό τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Για τις κατηγορίες κατά του Χρήστου Κορτζίδη είπε ότι “η διοίκηση θέτει σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν”.

Ο Νάσος Σπυρόπουλος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

 Η επιστολή της Δημοτικής Συνεργασίας για τον κανονισμό λειτουργίας των ΚΑΠΗ και τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων και η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Ο Γιάννης Μαραγκός εκ μέρους της Δημοτικής Συνεργασίας κατέθεσε στον πρόεδρο Γιάννη Τσαρπαλή επιστολή της παράταξης για δύο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Με την επιστολή η Δημοτική Συνεργασία πρότεινε να αναβληθεί η ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΑΠΗ, προκειμένου η πρόταση της διοίκησης να συζητηθεί και με τα μέλη των ΚΑΠΗ πριν έρθει προς ψήφιση. Επίσης δήλωνε την αντίθεση της Δημοτικής Συνεργασίας στην προτεινόμενη αύξηση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος χαρακτήρισε “εκτός τόπου και χρόνου” την πρόταση για αναβολή γιατί όπως είπε έγιναν παντού συνελεύσεις των ΚΑΠΗ για τον κανονισμό λειτουργίας. Ωστόσο σημείωσε ότι τα ΚΑΠΗ δεν τα διοικούν οι συνελεύσεις των μελών τους αλλά το προσωπικό. Τελικά ο προτεινόμενος κανονισμός λειτουργίας των ΚΑΠΗ ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στο θέμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων ο δήμαρχος επιχείρησε να δικαιολογήσει την πρόταση για αύξηση των τελών με την ενόχληση που προκαλείται στην Μαρίνου Γερουλάνου από τη λειτουργία των καταστημάτων. Δεν εξήγησε ωστόσο γιατί αυξάνει τα τέλη στο Ελληνικό και στα καταστήματα που λειτουργούν σε άλλους δρόμους αλλά και στα περίπτερα. Όπως επίσης δεν εξήγησε πώς η αύξηση των τελών χρήσης που επιβάλλεται και σε αυτούς που τηρούν τα όρια που θέτει ο δήμος και σε αυτούς που τα παραβιάζουν θα οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης. Η πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μειοψηφούντος του Θ. Λιάππη.

 ΠΗΓΗ:sinergasia.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.