Στο “κόκκινο” για πλημμύρες τα νότια προάστια – ο χάρτης με τις περιοχές που κινδυνεύουν




Δεκάδες περιοχές της Αττικής κινδυνεύουν από πλημμύρες, ενώ σοβαρός είναι ο κίνδυνος, σύμφωνα με έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και για άλλες, ανά την επικράτεια, περιοχές.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο, σχεδόν, του παραλιακού μετώπου της Αττικής, όπως,
– η αστική περιοχή της Αθήνας, στο τμήμα της λεκάνης του Κηφισού και κατά μήκος του Ιλισού,
– οι παραθαλάσσιες περιοχές Γλυφάδας – Βούλας – Αναβύσσου – Σαρωνίδας,
– η περιοχή των Μεσογείων,
– οι περιοχές Γραμματικού, Μαραθώνα και,
– οι περιοχές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου Μεγάρων, Ελευσίνας, κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Σε επίπεδο επικράτειας, το 19% των Υδατικών Διαμερισμάτων (όπως αναφέρονται) της χώρας, κινδυνεύει (βλέπε πίνακα που ακολουθεί), από πλημμύρες. Και κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το αύριο, αφού μόνον για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, απαιτούνται, περί δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό, σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό, ιδιαιτέρως, δε, σήμερα εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων της εθνικής οικονομίας. Έτσι, πέραν των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ειδική Γραμματεία, προωθεί διαγωνισμό, για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας σε Αττική, Στερεά και τα Νησιά του Αιγαίου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό μελέτης 1.399.984,71 ευρώ.

Οι ευάλωτες περιοχές Αττικής και Πειραιά 
Αναλυτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και Πειραιά, από τις υφιστάμενες καταγραφές και αναφορές των αρμοδίων Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, ευάλωτες για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με την έκθεση, θεωρούνται οι ακόλουθες περιοχές:
Α) Μητροπολιτική Περιοχή Αθήνας: όπου μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι:
– χαμηλές «βυθισμένες» περιοχές της πλατείας Βάθη και της πλατείας Αττικής,
– οι κεντρικές περιοχές από Βοτανικό, Κεραμεικό μέχρι Ταύρο και Αγ. Ιωάννη Ρέντη,
– πολλές κεντρικές αρτηρίες, όπως Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Πέτρου Ράλλη, Κωνσταντινουπόλεως,
– οι περιοχές Μοσχάτο και Καλλιθέα.
Β) Πειραιάς: προβληματικές είναι οι περιοχές:
– πλησίον της λεωφόρου Θηβών και,
– οι χαμηλές περιοχές στις συνοικίες Καμίνια και Παλαιά Κοκκινιά.
Γ) Ηλιούπολη: τα σημεία αυξημένου πλημμυρικού κινδύνου εστιάζονται στην περιοχή Αγ. Μαρίνας και στη λεωφόρο Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄,
Δ) Ευρύτερη Παραλιακή Ζώνη Σαρωνικού: όπου έντονα προβλήματα πλημμυρών καταγράφονται, μετά το 1980, στις περιοχές:
Ελληνικού και Γλυφάδας (περιοχή πρώην Αεροδρομίου και λεωφόρος Ποσειδώνος),
– Άλιμο,
– Αγ. Δημήτριο και,
– Παλαιό Φάληρο (ρέμα Πικροδάφνης), που οφείλονται στην εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη, χωρίς κατασκευή ικανών αποχετευτικών δικτύων
Ε) Δυτική Αθήνα, όπου, ως περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου καταγράφονται:
– Ζεφύρι,
– Καματερό,
– Αγ. Ανάργυροι,
– χαμηλές περιοχές του Ιλίου,
– Πετρούπολη και,
– οι χαμηλές περιοχές Περιστερίου, Αιγάλεω και Κορυδαλλού (περιοχή Σχιστού)
ΣΤ) Βόρεια Αττική, όπου αυξημένοι κίνδυνοι πλημμυρών εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της λεωφόρου Κηφισίας.
Ζ) Περιοχή Μεγάρων, όπου έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, στις περιοχές πλησίον των ρεμάτων:
– Αγ. Παρασκευής – Έξω Βρύση (έχει πλημμυρίσει πολλές φορές, έχουν μελετηθεί και κατασκευάζονται έργα εκτροπής και διευθέτησης),
– Καμάρες – Λάκκα Καλογήρου με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα (έχει μελετηθεί φράγμα ανάσχεσης στα ανάντη και συλλεκτήριοι αγωγοί απορροής μέχρι τη θάλασσα)

Η) Νέα Πέραμος, όπου τα εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται στις περιοχές πλησίον του ρέματος Κουλουριώτικο Μονοπάτι.

Θ) Άνω Λιοσίων – Ζεφύρι: στις περιοχές, πέριξ,
– του ρέματος Εσχατιάς, το οποίο έχει πλημμυρίσει κατ’ επανάληψη και κατασκευάζονται έργα διευθέτησης του ανάντη τμήματος από το Ίλιο έως το ρέμα Ευπυρίδων, ενώ μελετώνται έργα διευθέτησης από το ρέμα Ευπυρίδων έως την Πάρνηθα και του,
– ρέματος Γιαννούλας, στα Άνω Λιόσια, όπου το ρέμα «στραγγαλίζεται» και απαιτείται διευθέτησή του, που πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διευθέτησης του ανάντη ρέματος Εσχατιάς.

Ι) Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, στις θέσεις:
– ρέμα Αγ. Ιωάννης στο ύψος της Β’ εισόδου της Χαλυβουργικής, όπου προγραμματίζονται έργα διευθέτησης των κατάντη, με εκτροπή στο παρακείμενο μεγάλο διευθετημένο ρέμα του Σαρανταπόταμου,
– ρέμα Γουρούνας, στον Ασπρόπυργο, όπου πλημμυρίζει η περιοχή Αγ. Παρασκευής, Ασπροπύργου.

Κ) Περιοχή Ασπροπύργου: στις περιοχές πέριξ του ρέματος της Μαύρης Ώρας, το οποίο εκβάλλει στο ρέμα Γιαννούλας Ασπροπύργου (στην βιομηχανική περιοχή), όπου δεν υπάρχει διαμορφωμένη κοίτη, με προφανείς κινδύνους στις περιόδους βροχοπτώσεων.

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν και αρκετές περιοχές της Κορινθίας, που υπάγονται στο Υδατικό Διαμέρισμα της Αττικής. Πρόκειται, για:

– την περιοχή Λουτρακίου, με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην εντός σχεδίου πεδινή περιοχή, η οποία διαρρέεται από τα ρέματα, Πραθίου, Χαρβατίου και Κατουνίστρας. Η δημιουργία πλημμυρών στην περιοχή, οφείλεται στην εξαφάνιση της κοίτης των υδατορευμάτων, καθώς και στην καταστροφή του πευκοδάσους της ορεινής περιοχής της λεκάνης απορροής.
– την περιοχή ανάντη της νέας Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, στους Αγ. Θεοδώρους, που παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία οφείλονται, αφενός στις μεγάλες αποθέσεις από τα φερτά υλικά των ανάντη υδατορευμάτων και αφετέρου στη μείωση έως και εξαφάνιση της κοίτης τους και:

– την περιοχή Σχοίνου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, η οποία παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικισμού, λόγω εξαφάνισης της κοίτης των υδατορευμάτων εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης.

Τo Υδατικό διαμέρισμα Αττικής

Το Υδατικό Διαμέρισμα της Αττικής (όπως ορίζεται στην έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, του ΥΠΕΚΑ), περιλαμβάνει την Λεκάνη Απορροής του Λεκανοπεδίου, περιλαμβανομένων των νησιών Αίγινας και Αγκιστρίου.

Ο Αττικός Κηφισός διασχίζει το λεκανοπέδιο Αττικής και μαζί με τον Ιλισό εκβάλλει στο Δέλτα Φαλήρου. Η λεκάνη απορροής του μαζί με τον Ιλισό ορίζεται από τα όρη Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό και έχει έκταση 420 km2.
Το λεκανοπέδιο χωρίζεται από την λοφοσειρά Τουρκοβούνια – Στρέφη – Λυκαβηττός – Ακρόπολη- Φιλοπάππου, σε δύο τμήματα:

– Το βόρειο και δυτικό, που απορρέει στον Αττικό Κηφισό μέσω πολλών μικροχειμάρρων, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι τα ρέματα Χελιδονούς, Κοκκιναρά, Λαμπρινής Χαλανδρίου και,
– Το ανατολικό, που ορίζεται από την παραπάνω λοφοσειρά και από τον Υμηττό και απορρέει στον Ιλισό.

Το υδρογραφικό, όμως, δίκτυο των δύο ποταμών έχει αλλοιωθεί από τα έργα διευθέτησης και αποχέτευσης, αλλά και από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Σαρανταπόταμος διασχίζει την κοιλάδα της Οινόης και το Θριάσιο Πεδίο και χύνεται στον Κόλπο της Ελευσίνας. Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 310 km2 και ορίζεται από τα όρη Πατέρας, Κιθαιρώνας, Πάστρα και Πάρνηθα. Στον κύριο κλάδο συμβάλλουν και νερά άλλων χειμάρρων, με μεγαλύτερο κλάδο αυτόν που πηγάζει από τα όρη Πατέρας και Μακρό Όρος. Ο Χάραδρος πηγάζει από τις ανατολικές απολήξεις της Πάρνηθας, διασχίζει την πεδιάδα και εκβάλλει στον όρμο του Μαραθώνα. Η λεκάνη απορροής του ορίζεται από τα όρη Πάρνηθα και Πεντέλη και έχει έκταση 185 km2.

Στο ΥΔ «Αττική» δεν υπάρχουν φυσικές λίμνες παρά μόνο η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα ωφέλιμης χωρητικότητας32.2 hm3 και έκτασης λεκάνης απορροής ανάντη του φράγματος 120 km2 περίπου. Ακόμη, στο διαμέρισμα υπάρχουν και οι φυσικές λίμνες Βουλιαγμένης και Κουμουνδούρου, οι οποίες αποτελούν φυσικές εκφορτίσεις των υδροφορέων του Υμηττού και της νότιας Πάρνηθας αντίστοιχα.

Πηγή: http://www.skai.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.