Ολοκλήρωσε τις εργασίες το 2ο Συνέδριο της «Ενωμένης Πόλης» – Οι τοποθετήσεις και αποφάσεις




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Με κεντρικά μότο «Στηρίζουμε την αναγέννηση της πόλης, ελέγχουμε τη διοίκηση του Δήμου» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί το 2ο Συνέδριο της  ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ στο κατάμεστο από τα μέλη και φίλους της παράταξης και πολίτες του Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Εκτός όμως από την εντυπωσιακή παρουσία των  πολιτών,  εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αθρόα παρουσία και συμμετοχή των δημάρχων και λοιπών αυτοδιοικητικών από όμορους  και μη δήμους.

Παρόντες  οι Δήμαρχοι Ηλιούπολης, κ. Β. Βαλασόπουλος, Αλίμου, κ. Ανδρ. Κονδύλης, Γλυφάδας, κ. Γ. Παπανικολάου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ. Γρ. Κωνσταντέλλος, ο  πρ. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Γιωργάκης,  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ηλιούπολης , Αντιδήμαρχοι , πρ. υποψήφιοι δήμαρχοι, ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ», κ. Νάσος Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι της παράταξης «ΞΑΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΠΡΟΣΤΑ», καθώς πρόεδροι και εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της πόλης.

Η  συγκρότηση του προεδρείου του Συνεδρίου, που προτάθηκε από  τον επικεφαλή της παράταξης και Δήμαρχο, κ. Γ. Κωνσταντάτο, έδωσε  μήνυμα συμβολισμού.

Το  απετέλεσαν οι κ.κ. Στ. Παντελόπουλος (ως Πρόεδρος, Γραμματέα της παράταξης και επικεφαλή εκλογικού αγώνα),  Αμαλ. Τσάκου (εθελοντισμός), Αννα  Σαμαρά (τρίτη ηλικία),  Ακης Καλδής (μη εκλεγμένοι ψηφοδελτίου),  Μ. Δημητρακοπούλου (νεολαία και φορείς) και  Μάνθος Εφραιμίδης (συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις).

Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις  Δημάρχων

Ο κ. Ανδρ. Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου, χαιρέτισε θερμά την, όπως τη χαρακτήρισε, μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η νέα δημοτική αρχή  για να  αναβαθμίσει τον δήμο και την ποιότητα ζωής,  να ομορφύνει την πόλη και να την κάνει μία πόλη σύγχρονη και καθαρή, έτσι όπως αξίζει στους πολίτες της. «Εμείς, ως γείτονες και νέοι άνθρωποι, θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, γιατί θέλουμε όλοι μας να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας . Χαίρομαι ιδιαίτερα ότι στο Ελληνικό-Αργυρούπολη, έχετε δήμαρχο τον πάντα δημιουργικό Γιάννη Κωνσταντάτο», είπε καταχειροκροτούμενος.

Ο κ. Β. Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλίούπολης,  υπενθύμισε ότι στο ιδρυτικό 1ο Συνέδριο της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ  τον Φεβρουάριο 2013, είχε τονίσει την βεβαιότητά του για τη νίκη των ενωμένων δυνάμεων του δήμου με επικεφαλή τον Γιάννη Κωνσταντάτο. «Ο αγώνας που δώσατε και δώσαμε, μόνοι εναντίον όλων, ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας.  Ο λαός όμως ήξερε καλά, ποιος δίνει έντιμο αγώνα, ποιος έχει όραμα και ενδιαφέρεται πραγματικά για την πόλη. Ετσι μας χάρισε τη μεγάλη νίκη» , τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τ.Α., από τη δραστική μείωση των πόρων της, τη δυσκολία πρόσβασης στο ΕΣΠΑ και την κατάσταση της αγοράς από την έλλειψη ρευστότητας. «Όμως εδώ έχουμε 4 νέους δημάρχους, 4 νέα παιδιά με πολλές γνώσεις και αδιαμφισβήτητη εντιμότητα, που πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Γιατί πιστεύουμε ότι η παλιά γενιά πρέπει να φεύγει και να δώσει τη θέση στη νέα γενιά που έρχεται. Γι αυτό φωνάζω και λέω: Όχι πάνω από δύο θητείες οι δήμαρχοι. Αυτό θα κάνω και εγώ. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τη μια ανανέωση του πολιτικού συστήματος και από την άλλη  να παραμένουμε γαντζωμένοι στις καρέκλες μας» είπε και κατέληξε τονίζοντας τα εξής: «Εχετε μια θαυμάσια παράταξη και την νοιώθω πια σαν να είναι δική μου. Κρατήστε την ως κόρη οφθαλμού.  στηρίξτε την  και κάντε την ακόμα πιο μαζική. Γιατί τελείωσαν πια οι κομματικοί μηχανισμοί και ο κόσμος το μόνο πράγμα που νοιώθει κοντά του είναι ο Δήμος. Και είμαι βέβαιος πως θα πάτε καλά» .

Ο κ. Γρ. Κωνσταντέλος, Δήμαρχος  Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,   χαιρέτισε τη νίκη της παράταξης και εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την επιτυχία του στόχου του Συνεδρίου, που είναι ο μετασχηματισμός της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ  σε έναν παραγωγικό οργανισμό, αρωγό  του έργου της δημοτικής αρχής, αλλά και κριτή της . Τόνισε την παράλληλη πορεία και αγώνα που έκανε με τον Γιάννη Κωννταντάτο  για να ανατρέψουν, όπως είπε, τα βαθειά  ριζωμένα  και απαξιωμένα συστήματα των δήμων τους. Σημείωσε ότι  τώρα ο αγώνας συνεχίζεται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που παραλάβανε και, επίσης, για να καθορίσουν το νέο δρόμο για το μέλλον και την ανάπτυξη των δήμων τους. «Και αυτό πως θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε.

«Οι 4 νέοι δήμαρχοι, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές μας και δουλεύουμε για να φτιάξουμε μια άτυπη, αρχικά, Αμφικτιονία των πόλεων της Νότιας Αττικής  που θα περιλαμβάνει και τον Σαρωνικό και  Λαυρεωτική. Να συμπορευτούμε, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, να αντιγράψουμε ο ένας τον άλλο, γιατί τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, και  η γεωλογική διαμόρφωση των περιοχών μας είναι ίδια. Ετσι  θα αναπτύξουμε  ταχύτητες στον εκσυγχρονισμό των πόλεών μας και όχι μόνο. Τέλος, οφείλω να πω ότι η πόλη σας είναι πολύ τυχερή που έχει αναδείξει  αυτόν το νέο και ικανό δήμαρχο, τον Γιάννη Κωνσταντάτο», τόνισε  καταχειροκροτούμενος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους προλαλήσαντες ήταν ο χαιρετισμός και τοποθέτηση του κ. Γιώργου Παπανικολάου, Δημάρχου Γλυφάδας, που δήλωσε, μεταξύ των άλλων, την αμέριστη συμπαράστασή του στο αγώνα που έχει ξεκινήσει η νέα δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του δήμου και τον εξωραϊσμό της Αργυρούπολης και του Ελληνικού.

Βίντεο πορείας και απολογισμού έργου

Ακολούθησε η προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο με τα κυριότερα στιγμιότυπα από την πορεία και τις δράσεις της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, αλλά και από το έργο και τις δράσεις των πρώτων 80 ημερών της νέας διοίκησης του Δήμου.

 

 Χαιρετισμός και τοποθέτηση  Δημάρχου, Γιάννη Κωνσταντάτου

Ο επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχος, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ευχαρίστησε θερμά  για την παρουσία τους, τόσο τους δημάρχους και λοιπούς επισήμους, όσο και τα μέλη και πολίτες για την αθρόα παρουσία τους στο  ανοιχτό  2ο Συνέδριο της παράταξης, η οποία γεννήθηκε τον Φεβρουάριο 2013, μετά την πρόταση το 2011 του κ. Γιάννη Τσσρπαλή να ενωθούν για το καλό της πόλης σε μία ενιαία και ισχυρή δύναμη οι 3 μεγαλύτερες παρατάξεις της τότε αντιπολίτευσης.

«Τα στελέχη της μεγάλης και ανεξάρτητης παράταξής μας, παρόλο  ότι  προέρχονται από διαφορετικούς  πολιτικούς και ιδεολογικού χώρους, τα ενώνει άρρηκτα  ένας ισχυρότατος δεσμός: Η κοινή αγάπη και το όραμα για την ενιαία πόλης μας, καθώς και η κοινή θέληση για την υπηρέτηση των ανθρώπων και των αναγκών τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε στη συνέχεια με μελανά χρώματα την κατάσταση του δήμου που παρέλαβε – ιδιαίτερα στα Εργοτάξια, στα οχήματα καθαριότητας και τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στις άοκνες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να διορθωθούν, το συντομότερο δυνατό ,τα κακώς κείμενα, ώστε  να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί  κανονικά  ο δήμος, δίνοντας αρχικά  έμφαση στην καθαριότητα , τον ευπρεπισμό της πόλης και στην κοινωνική πολιτική.

«Παραλάβαμε ένα δήμο σε απαξίωση και μία πόλη σε μαρασμό. Γιατί η προηγούμενη  διοίκηση ενδιαφερόταν κυρίως για το κομματικό συμφέρον της.  Δεν χρειάζεται όμως  σήμερα να μεμψιμοιρούμε, μιας και αυτά, σε γενικές γραμμές, ο λαός της πόλης τα είχε αντιληφθεί. Γι αυτό και μας έδωσε τη μεγάλη νίκη του Μαϊου. Και εμείς τώρα εδώ,   επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά, ότι θα εργαστούμε σκληρά, ώστε τις  10 δεσμεύσεις μας να τις κάνουμε πράξη», τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Αναφερόμενος στην παράταξη, υπογράμμισε, ότι αυτή θα αποτελεί ένα ανεξάρτητο από την διοίκηση όργανο,  θα διοικείται από τα νέα όργανα που θα εκλέξει το 2ο Συνέδριό της  και η νέα Κεντρική Επιτροπή της, στα οποία όμως δεν θα συμμετέχει κανένας αιρετός, για να μπορεί έτσι να ελέγχει το έργο και την απόδοσή των μελών της διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου.

«Δεν γίναμε Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι για να ξεχάσουμε τον κόσμο και να μην κάνουμε αυτά για τα οποία  μας εμπιστεύθηκε. Από εσάς προερχόμαστε, σε εσάς ανήκουμε και σε  εσάς απολογούμαστε για τα έργα και τις ημέρες μας. Αυτό δε το μήνυμα να το πάρουν στα σοβαρά όλοι οι συνεργάτες μου. Και όσοι στην παράταξη δεν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους δεν θα έχουν πλέον ρόλο μέσα σε αυτήν. Κανένας δεν θα κάνει προσωπική πολιτική. Εχουμε ένα Πρόγραμμα να υλοποιήσουμε και γι αυτό και μόνο δουλεύουμε. Τελεία και παύλα» τόνισε εμφαντικά, καταχειροκροτούμενος.

«Ο Δήμος είναι το τελευταίο προπύργιο πολιτικής που έχει πλέον απομείνει για τους πολίτες. Η αυτοδιοίκηση σηκώνει σήμερα το βάρος των ευθυνών ενός κράτους που απέχει και δεν νοιάζεται για τους πολίτες. Εμείς – παρά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε – καλούμαστε να κάνουμε, ό,τι το κράτος δεν κάνει για τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί εφαρμόζοντας με μέθοδο , όσο καλύτερα μπορούμε, το Πρόγραμμά μας», είπε.

Στη συνέχεια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον μεγάλο αγώνα που έχει ξεκινήσει για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό της πόλης, παρά τα ελάχιστα μέσα και πόρους που ο δήμος διαθέτει και πρόσθεσε «Παράλληλα, αλλάξαμε τον Οργανισμό και τις δομές του Δήμου και βγάλαμε μπροστά νέα στελέχη, που θα αναλάβουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να υλοποιήσουν την κατεύθυνση που τους έχει δοθεί, ο δήμος να βρίσκεται συνέχεια δίπλα στον πολίτη, όπου τον χρειάζεται, προσφέροντάς τους τις υπηρεσίες που τους αξίζουν».

Αναφέρθηκε στη δημιουργία των νέων κοινωνικών δομών που δημιουργήθηκαν, όπως είναι το 1ο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείου που προσφέρει δωρεάν κάθε μήνα σε 300 και πλέον οικογένειες με μεγάλη ανάγκη από ένα καλάθι αξίας 100 περίπου ευρώ με τα βασικά είδη διατροφής και καθαριότητας  που χρειάζονται, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικές χορηγίες, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται καθόλου το Ταμείο του Δήμου, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Νεφρολογικό Ιατρείο, το Πρόγραμμα Κολυμβητηρίου για τα ΚΑΠΗ, τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής κ.α. «Όλα αυτά δεν ήταν ούτε αυτονόητα, ούτε εύκολα για μια νέα διοίκηση 80 μόλις ημερών. Όμως εμείς μαζί με τους εργαζόμενους, που ευχαριστώ ιδιαίτερα, σηκώσαμε από την πρώτη στιγμή τα μανίκια και δουλεύοντας μεθοδικά τα κάναμε πραγματικότητα», είπε καταχειροκροτούμενος.

Για το μέγα θέμα της παιδείας αναφέρθηκε στην μελέτη αναλυτικής καταγραφής που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε με την συνδρομή του ΟΣΚ, να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης των βλαβών σε όλα τα σχολικά κτίρια του δήμου που ήταν για χρόνια παραμελημένα.

Τέλος, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της 1ης από τις 3 γραμμές της Δημοτικής Συγκοινωνίας, ένα μεγάλο έργο, που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ , ενώ  κατακεραύνωσε τα αήθη ψεύδη που διαδίδουν κάποιοι στο Ελληνικό για το θέμα αυτό.

«Μέσα σε 2,5 μήνες προσπαθήσαμε και επιτύχαμε να βάλουμε μια τάξη στο χάος που παραλάβαμε και βήμα – βήμα, ένα προς ένα θα κάνουμε όλα, όσα υποσχεθήκαμε. Είμαστε δίπλα σας, το Γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό σε όλες και όλους, η διοίκηση δουλεύει νυχθημερόν και να είστε βέβαιοι, ότι θα σηκώσουμε και πάλι το δήμο ψηλά και θα κάνουμε το Ελληνικό και την Αργυρούπολη που αγαπάμε, , την πόλη που ονειρευόμαστε», τόνισε καταχειροκροτούμενος συνεχώς.

Το νέο Καταστατικό και η νέα Κεντρική Επιτροπή

Ακολούθησε η ανάλυση των προτεινόμενων αλλαγών του Καταστατικού της παράταξης  από τον εισηγητή, κ. Ηλία Πέτρου, και η ομόφωνη ψήφισή του από το Συνέδριο.

Τον λόγο έλαβαν πολλά μέλη της παράταξης αλλά και πολίτες που ανέπτυξαν τις απόψεις και προτάσεις τους για διάφορα θέματα και ακολούθησε η έγκριση από το Συνέδριο της σύνθεσης της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, που περιλαμβάνει   200 μέλη συνολικά , μέσα από την οποία θα εκλεγούν στη συνέχεια  ο νέος  Γραμματέας της παράταξης και η Πολιτική Γραμματεία, στην οποία δεν θα μπορούν  να συμμετέχουν οι αιρετοί της Διοίκησης.

Γραφείο Τύπου, 24-11-2014

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.