Neue Zürcher Zeitung: Στασιμότητα στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού >Tagesspiegel: Για «ξεπούλημα χωρίς λόγο» μιλά ο νομπελίστας Πόλ Κρούγκμαν




Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο  διεθνή τύπο για το Ελληνικό. Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρει ότι το τίμημα υπολείπεται πολύ των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στην Ελλάδα ενώ ο νομπελίστας Πολ  Κρούγκμαν μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα  Tagesspiege μιλά για «ξεπούλημα χωρίς λόγο»

Τη στασιμότητα στο ζήτημα της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της έκτασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θίγει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για νομικές περιπλοκές στη διαδικασία οριστικής έγκρισης της πώλησης και επισημαίνει ότι «επιπλέον το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει την παραχώρηση της έκτασης σε ένα επιχειρηματικό κονσόρτσιουμ υπό τη διεύθυνση της εταιρείας Lamda Development».

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η αφετηρία δεν είναι η καλύτερη. «Η κυβέρνηση εμφανίζει αστάθεια εδώ και μήνες και η ριζοσπαστική αριστερή αντιπολίτευση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ), που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θέλει να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση. Θέλει να μετατρέψει την έκταση σε χώρο πρασίνου.»

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι οι παλιότερες ελπίδες της Ελλάδας να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 5 δισ. ευρώ από την πώληση του παλιού αεροδρομίου ναυάγησαν, καθώς η σημερινή προσφορά των 915 εκατ. ευρώ υπολείπεται πολύ των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στην Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι επιπλοκές στην πώληση της έκτασης του αεροδρομίου είναι αντιπροσωπευτικές των εξελίξεων στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. «Ο φιλόδοξος στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, που είχε τεθεί 3,5 χρόνια πριν, έχει στο μεταξύ αναθεωρηθεί στα 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία μόλις 3 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ελληνικό: Νομπελίστας οικονομολόγος μιλά για «ξεπούλημα»

Εκτενές ρεπορτάζ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της κρίσης δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. Για «ξεπούλημα χωρίς λόγο» μιλά ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν.

Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής εφημερίδας από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, δημόσια περιουσία πωλείται υπό μεγάλη χρονικά πίεση και πολύ κάτω από την αξία της.
Σε Ελλάδα και Πορτογαλία διεξάγονται αυτήν την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα o Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημίες επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο οικονομολόγος.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Σε μελέτη του ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής πολεοδομίας στο Χάρβαρντ, Σπύρο Πολλάλης, υπολόγισε την αξία του πρώην αεροδρομίου σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύριο. Όμως τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development (που ανήκει κατά 51% στον τραπεζίτη Σπύρο Λάτση) θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο 577 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.