«Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η τοπική αυτονομία»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Ο επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας Τάσος Ταστάνης, παραβρέθηκε την περασμένη βδομάδα σε διεθνή συνάντηση στη Μαδρίτη της Ισπανίας με θέμα «Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η τοπική αυτονομία» που διοργάνωσε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η διεθνής αυτή συνάντηση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στην έδρα του Δήμου Rivas Vaciamadrid της περιφέρειας της Μαδρίτης, ενός σύγχρονου και πρότυπου δήμου που διοικείται από τις δυνάμεις της Ισπανικής αριστεράς.

Ο Τάσος Ταστάνης εκπροσωπώντας το τμήμα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοτική μας κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ήταν από τους βασικούς εισηγητές της συνάντησης. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που ασφυκτιά κάτω από τις πολιτικές των Mνημονίων που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό, τόσο την αυτονομία της όσο και την αναγκαία κοινωνική προσφορά της στους πληττόμενους πολίτες. Ταυτόχρονα παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αλλά και για τη αναγκαία δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις νέες δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών από τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες για την κατάσταση στη χώρα μας και τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συμμετείχε στον πλούσιο διάλογο και την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από τους κοινούς αγώνες της Αριστεράς στην Ευρώπη.
Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση στην οποία ανταλλάχτηκαν εμπειρίες και παραδείγματα, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, για τη λειτουργία και την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε μία τέτοια χρονική στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η κοινωνία και οι λαοί δέχονται την πιο βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση. Μίλησαν εκπρόσωποι από την Ιταλία και τη Γαλλία, βουλευτές του ισπανικού Κοινοβουλίου, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Τη συζήτηση συντόνιζε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής του κόμματος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Angela Vallina.
Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε μερικά στοιχεία για το δήμο του Rivas Vaciamadrid, όπου έγινε η συνάντηση και που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Μαδρίτης. Είναι ο έβδομος πλουσιότερος δήμος της Ισπανίας. Είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους δήμους της Ισπανίας που ο πληθυσμός της αυξήθηκε ραγδαία από 500 κατοίκους τη δεκαετία του 1980 σε 100.000 σήμερα. Μια πόλη αντίστοιχη σε μέγεθος και χαρακτηριστικά με τη δική μας Γλυφάδα.
Σε αυτή την πόλη, η αριστερή διοίκηση του δήμου έχει καταφέρει με όραμα, σχεδιασμό και υλοποιημένο έργο, να τον καταστήσει ένα πανευρωπαϊκό παράδειγμα αστικής οικολογικής παρέμβασης. Έχει π.χ. πετύχει σχεδόν τα τρία τέταρτα της έκτασης του δήμου να είναι πάρκο πράσινου, που έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό οικολογικό κέντρο, με πολλές λίμνες και διάφορα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Οι συνειρμοί έρχονται αβίαστα συνδέοντας το φωτεινό παράδειγμα της αριστερής διακυβέρνησης του ισπανικού δήμου με τους αγώνες για τη διάσωση και ανάδειξη των ελεύθερων δημόσιων χώρων στην Ελλάδα και τη δημιουργία μεγάλων χώρων πράσινου, ζωής και αναψυχής, με αιχμή το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, που κινδυνεύει να παραδοθεί με σκανδαλώδη διαγωνισμό και εξευτελιστικό τίμημα σε επιλεγμένα συμφέροντα. Το όνειρο όμως μπορεί και εδώ να γίνει πραγματικότητα.
Γλυφάδα 9 Νοεμβρίου 2014

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.