Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τα έργα στο ρέμα της Πικροδάφνης, εξοργίζει το δήμαρχο Ηλιούπολης




ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ Σ2 ΚΑΙ Σ3Και “ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ” με σημερινό δημοσίευμά της απεφάνθη: Δεν χρειάζονται οι βασικοί αντιπλημμυρικοί αγωγοί αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη. Συνεπώς η ΕΥΔΑΠ που μελέτησε αρχικά και έκρινε ως απολύτως αναγκαίους και μάλιστα επείγουσας προτεραιότητας τους δύο αγωγούς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ηλιούπολης, οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου που έλεγξαν και ενέκριναν τις μελέτες, η Διαχειριστική Αρχή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής που ενέκρινε τη χρηματοδότηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που ενέκρινε τη μελέτη και τη χρηματοδότηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης που ΟΜΟΦΩΝΑ ενέκρινε τις επικαιροποιημένες μελέτες του έργου, όλοι αυτοί επί μία δεκαπενταετία συνωμότησαν για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση ενός έργου που δεν το χρειάζεται η πόλη!
Η άγνοια, η ανευθυνότητα και η επιπολαιότητα είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι κρύβονται πίσω από αυτό το απαράδεκτο και άκρως παραπλανητικό δημοσίευμα. Δεν θα μπορούσε όμως να αποκλεισθούν και άλλου είδους θλιβερές σκοπιμότητες. Και είναι απορίας άξιον πως μία έγκριτη δημοσιογράφος ,με μακρά θητεία στην ειδησεογραφική κάλυψη μεγάλων έργων στη χώρα, υιοθετεί και αναπαράγει τέτοιες αθλιότητες που συκοφαντούν θεσμούς και πρόσωπα, κακοποιούν την αλήθεια και προσβάλλουν μία ολόκληρη πόλη.
Μάλλον θα έπρεπε η Εφημερίδα και η υπογράφουσα δημοσιογράφος να ντρέπονται και να απολογηθούν δημόσια για το δημοσίευμα, όταν στην Ηλιούπολη έχει πνιγεί μία γυναίκα πριν από λίγα χρόνια και έχουν τραυματισθεί και κινδυνεύσει πολλοί μαθητές από τα ορμητικά βρόχινα νερά , τα οποία ακριβώς λόγω της κατωφέρειας και των μεγάλων κλίσεων πολλών δρόμων, και της έλλειψης των βασικών αντιπλημμυρικών αγωγών, μετατρέπουν κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων κεντρικούς δρόμους της πόλης σε χείμαρρους επικίνδυνους για την ασφάλεια, τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων.
Οι δύο αυτοί αγωγοί είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών της Ηλιούπολης και η σημερινή Δημοτική Αρχή με την υποστήριξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης έδωσε μεγάλη μάχη για να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί το έργο από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ώστε να κατασκευάζεται επιτέλους σήμερα από την Περιφέρεια Αττικής. Ένα έργο που έπρεπε να είχε κατασκευασθεί τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν. Το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο κρίσιμης σημασίας αντιπλημμυρικό αγωγό ομβρίων από τον Αη Γιάννη Καρέα προς την οδό Αναστάσεως και τα κατάντι , για τον οποίο μετά από μεγάλη πίεση από τον Δήμο, η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε ήδη την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, ο Δήμος θα δώσει ακόμη πιο δυναμικά τη μάχη για χρηματοδότηση και κατασκευή και αυτού του αντιπλημμυρικού αγωγού, ώστε να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλιούπολης.
Όσο για τα δένδρα τα οποία δυστυχώς για να γίνει το έργο θα πρέπει υποχρεωτικά να κοπούν στη συμβολή του καταληκτικού αγωγού στο ρέμα της Πικροδάφνης, που είναι ο φυσικός αποδέκτης των βρόχινων νερών, έγινε η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα αυτά που απαιτείται να κοπούν, και βεβαίως έχει προβλεφθεί και θα υπάρξει η αποκατάσταση όταν ολοκληρωθεί το έργο. Ας μας επιτρέψει η εφημερίδα και η δημοσιογράφος να θεωρούμε όλους εμάς που ζούμε καθημερινά και ενδιαφερόμαστε εμπράκτως για την πόλη μας εξίσου ευαίσθητους για τα δένδρα και την προστασία του Ρέματος Πικροδάφνης από κάποιους σχεδόν κατ’ επάγγελμα διαλαλούντες την “ οικολογική ” πραμάτεια τους. Οι πολίτες της Ηλιούπολης γνωρίζουν και κρίνουν.
Πικροδάφνη μόνο στο όνομα

Μπουλντόζες έχουν κάνει έφοδο εδώ και μερικές ημέρες μέσα στην κοίτη της Πικροδάφνης, το πιο σημαντικό ρέμα της Ηλιούπολης και των γειτονικών δήμων. Εχουν ήδη κόψει τέσσερα μεγάλα δένδρα, για να κατασκευάσουν έναν αντιπλημμυρικό αγωγό, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα, αφού λίγα μέτρα πιο πάνω και μέσα στην παραρεμάτια ζώνη έχουν ήδη σημαδευτεί με κόκκινη μπογιά πεύκα που προβλέπεται να κοπούν τις επόμενες ημέρες.

Κατόπιν αδείας

Η αρχική άδεια παρέμβασης σε εκτάσεις που καλύπτονται από δασική βλάστηση -όπως κατά λέξη αναφέρει η απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με ημερομηνία 30/7/2012, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.»- εκδόθηκε στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που είχαν πληγεί το καλοκαίρι του 1998! Είχαν προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και άλλα έγγραφα του Δήμου Ηλιούπολης που ζητούσαν άδεια για την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών αγωγών.

Η χαριστική βολή όμως δόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014, αυτή τη φορά από τη Διεύθυνση Δασών, που επίσης ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Με απόφαση της υπηρεσίας, που έχει αποστολή να προστατεύει το λιγοστό πράσινο στο Λεκανοπέδιο, δίνεται άδεια να κοπούν 15 πεύκα, δύο εχίνοποι (πρόκειται για καλλωπιστικούς θάμνους με ύψος που φτάνει τα 3-4 μέτρα) και 20 πικροδάφνες. Επιτρέπεται επίσης το κλάδεμα άλλων πέντε πεύκων. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται «αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου» και «αντικατάσταση των υλοτομηθέντων με δασικά».

«Είναι κοροϊδία», μας εξήγησε κάτοικος της περιοχής που έχει το σπίτι της δίπλα στο ρέμα και θυμάται πως τα πεύκα που κόπηκαν είχαν φυτευτεί πριν από 50 χρόνια. «Θα περάσουν χρόνια, για να αναπτυχθούν τα νέα δένδρα, ούτε τα εγγόνια μας δεν θα προλάβουν να τα δουν», παρατηρεί. «Η περιοχή μας είναι κατηφορική και δεν έχει ανάγκη από αντιπλημμυρικά έργα τέτοιας μεγάλης κλίμακας», προσθέτει άλλος γείτονας και προτείνει να σταματήσει η κατασκευή του νέου αγωγού και να τοποθετηθούν 2-3 εγκάρσιες σχάρες που αρκούν, για να απορροφούν τα νερά της βροχής.

Οικοσύστημα

«Είναι το μόνο τμήμα του πιο σημαντικού ρέματος των νοτίων δήμων που διασώθηκε από τα έργα που είχαν ξεκινήσει από την εποχή της χούντας», μας εξηγεί ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας εκ μέρους της Κίνησης πολιτών που οργανώνει την Κυριακή ανοιχτή συζήτηση στις 6 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Σ. Βενιζέλου 146 και Μ. Αντύπα). Τα κινήματα της περιοχής είχαν σταματήσει τα έργα στην Πικροδάφνη με προσφυγή στο ΣτΕ.

Από τότε έχουν εκδοθεί άλλες τρεις αποφάσεις του ακυρωτικού δικαστηρίου που αναφέρουν ότι τα ρέματα αποτελούν ιδιαίτερα οικοσυστήματα και γι’ αυτό προστατεύονται από το άρθρο 24 του ισχύοντος Συντάγματος. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ρέματα που διασχίζουν οικισμούς, όπως η Πικροδάφνη, όπου απαγορεύεται «κάθε αλλοίωση της φυσικής τους καταστάσεως». Ολα αυτά θεωρήθηκαν ψιλά γράμματα για τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.