Ήβη Αθανασιάδου – η 16χρονη που δολοφονήθηκε στο Παλαιό Φάληρο




 

 

Η Ήβη Αθανασιάδου (1 Ιουνίου 1926 – 16 Οκτωβρίου 1944) ήταν Ελληνίδα θύμα των Γερμανών στο τέλος της Κατοχής.

Η Αθανασιάδου κατοικούσε στο Παλαιό Φάληρο, όπου φοιτούσε στο μοναδικό γυμνάσιο της περιοχής. Κατά την περίοδο της αποχώρησης του γερμανικού στρατού πολλοί νέοι είχαν βγει στους δρόμους του Παλαιού Φαλήρου να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση, γράφοντας συνθήματα υπέρ των επερχόμενων Συμμάχων επάνω στην άσφαλτο, ανάμεσα στις οδούς Αιόλου και Ποσειδώνος. Ενώ η Αθανασιάδου έγραφε «WELCOMEOURALLIES» («καλώς ήλθατε σύμμαχοί μας»), ένας διερχόμενος Γερμανός αξιωματικός την είδε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ.

Προς τιμή της Αθανασιάδου, ο δρόμος που ζούσε, η τέως οδός Ευτέρπης, πήρε το όνομά της και κατασκευάστηκε μικρό μνημείο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση εν ψυχρώ

Ο Λάκης Σάντας το ‘χει αυτό το χαρακτηριστικό: παρατηρούσε και παρατηρεί πολύ τους ανθρώπους, είδε τόσα και προβληματίζεται πολύ (και σήμερα) για την «ανθρώπινη φύση».

«Τι σόι άνθρωπος ήταν ο Γερμανός στρατιωτικός γιατρός που υπηρετούσε εδώ παρακάτω στο γυμνάσιο του Π. Φαλήρου – τότε οι Γερμανοί το είχαν μετατρέψει σε νοσοκομείο. Πήρε το ποδήλατό του να πάει στην αγορά κάτι να ψωνίσει κι εκεί είδε μερικά παιδιά να γράφουν συνθήματα. Γύρισε πίσω με το ποδήλατο, πήρε το αυτόματο, επέστρεψε και σκότωσε ένα 15χρονο κοριτσάκι, την Ηβη Αθανασιάδου. Πώς μπόρεσε; Βέβαια, υπήρξαν και Γερμανοί στρατιωτικοί που ήταν τιμή σου να τους έχεις αντιπάλους».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.