Μάχη στο εκλογοδικείο για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης




Σε τεταμένο κλίμα και ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014 η εκδίκαση της ένστασης που κατέθεσε ο απερχόμενος δήμαρχος 3Β Σπύρος Πανάς εναντίον του ανακηρυχθέντος νέου δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Η μικρή αίθουσα 312 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά στον 3ο όροφο της οδού Γούναρη γέμισε ασφυκτικά κόσμο από νωρίς, καθώς πριν την ένσταση της Ανεξάρτητης Κίνησης, εκδικαζόταν η αντιδικία μεταξύ δύο υποψηφίων συμβούλων του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Η παράταξη του Σπύρου Πανά είχε αποφασίσει να παραστεί μαζικά και για το λόγο αυτό μίσθωσε μικρό πούλμαν που μετέφερε στελέχη του συνδυασμού. Εκτός από τον ίδιο τον Σπύρο Πανά, παρόντες στη διαδικασία ήταν μεταξύ πολλών άλλων και οι πρώην αντιδήμαρχοι και νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Κοντονής και Δημήτρης Μπελετσιώτης. Η πλευρά της «Πόλης για να ζεις» δεν είχε ανάλογη παρουσία, με μόνη την πρώην σύμβουλο του συνδυασμού Βερόνικα Αγαλιώτη να δίνει το «παρών», καθώς μάλιστα εμπλεκόταν ως μάρτυρας στη διαδικασία. Είδαμε πάντως μη εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού, όπως ο δημοσιογράφος Βασίλης Γραμμένος, ο Άκης Λιμοντζόγλου και ο συνεργάτης του νέου Δημάρχου, Αργύρης Παξινός. Ο ίδιος ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν παρέστη, αντιθέτως στην αίθουσα βρισκόταν ο πρώην δήμαρχος Βούλας, Γιώργος Μάντεσης.

Τα επιχειρήματα της πλευράς Πανά

Εν αρχή τοποθετήθηκαν οι τρεις συνήγοροι της Ανεξάρτητης Κίνησης και του Σπύρου Πανά.

Υποστήριξαν ότι υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι για τους οποίους το δικαστήριο πρέπει να ακυρώσει την ανακήρυξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου: Πρώτον, υπήρχαν λάθη στην αρίθμηση των ψηφοδελτίων, με βασικό επιχείρημα 10 καταμετρημένα ψηφοδέλτια που δεν υπήρχαν στο εκλογικό υλικό. Δεύτερον, υπήρχαν «προδήλως άκυρα» όπως είπαν ψηφοδέλτια της «Πόλης για να ζεις» που καταμετρήθηκαν ως έγκυρα. Τρίτον, υπήρχαν έγκυρα ψηφοδέλτια της Ανεξάρτητης Κίνησης που καταμετρήθηκαν ως άκυρα. Και τέλος, σημειώθηκαν σοβαρές παραβάσεις του εκλογικού νόμου που επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Για τα 10 ψηφοδέλτια, οι συνήγοροι του Σπύρου Πανά υποστήριξαν ότι πρόκειται για λάθος της δικαστικής αντιπροσώπου που κατά παράβαση του νόμου δεν αριθμούσε τα ψηφοδέλτια όπως έβγαιναν από την κάλπη, αλλά αφού πρώτα τα είχε στοιβάξει σε ντάνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει λάθος στην αρίθμηση των ψηφοδελτίων και από αυτή την αρίθμηση να εξαγάγει το αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τα άκυρα ψηφοδέλτια, οι συνήγοροι είπαν ότι προσπάθησαν να μην είναι μαξιμαλιστές. Στάθηκαν ιδιαίτερα σε τέσσερις περιπτώσεις, κατά τις οποίες βρέθηκαν σε ένα φάκελο 2 ψηφοδέλτια της «Πόλης για να ζεις» και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμέτρησαν το ένα εκ των δύο ως έγκυρο, ενώ θα έπρεπε εν συνόλω το ψηφοδέλτιο να βγει άκυρο.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η παράθεση επιχειρημάτων για τις παραβάσεις που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα κατά την άποψη πάντα της Ανεξάρτητης Κίνησης.

Οι συνήγοροι ανέφεραν ότι σε σάκους από δύο εκλογικά τμήματα τα ψηφοδέλτια βγήκαν ατσαλάκωτα, σαν «σιδερωμένα». «Πώς μπήκαν αυτά τα ψηφοδέλτια στους φακέλους χωρίς να διπλωθούν;» διερωτήθηκε ο συνήγορος για να συμπληρώσει: «Ήταν αυτά τα ψηφοδέλτια εντός των φακέλων ή μήπως μπήκαν στο εκλογικό υλικό δολίως;».

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην ένσταση της Ανεξάρτητης Κίνησης, σε ένα εκ των δύο αυτών εκλογικών τμημάτων, δικαστική αντιπρόσωπος ήταν η Βερόνικα Αγαλιώτη, πρώην δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κωνσταντέλλου και κόρη υποψηφίου του ίδιου συνδυασμού.

Επίσης, οι δικηγόροι του Σπύρου Πανά υποστήριξαν ότι με την «ανύπαρκτη» δημοσκόπηση που δημοσίευσε προεκλογικά τοπικό έντυπο που εκδίδει σύζυγος ενός εκ των υποψηφίων του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου επηρεάστηκε το εκλογικό σώμα. Όπως αναφέρθηκε, την πλαστότητα της εν λόγω δημοσκόπησης πιστοποιεί η ίδια η εταιρεία που φέρεται να την διεξήγαγε (Κάπα Research). Ακόμη, ανέφεραν ότι προεκλογικό SMS με την υπογραφή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου υποδείκνυε τον Σπύρο Πανά ως εκπρόσωπο «συμφερόντων», γεγονός που επηρεάζει το εκλογικό σώμα.

Τέλος, οι δικηγόροι της πλευράς Πανά υποστήριξαν για την «αντένσταση» που κατέθεσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ότι αναφέρει αριθμούς ψηφοδελτίων σε εκλογικά τμήματα που δεν είναι της παράταξης. «Ή έχουν γράψει λάθος αριθμό ψηφοδελτίων ή έχουν ανεβάσει υπερβολικά τον αριθμό των ακύρων», κατέληξαν.

Τα επιχειρήματα της πλευράς Κωνσταντέλλου

Εκ μέρους της «Πόλης για να ζεις» η συνήγορος στάθηκε ιδιαίτερα στα 10 ψηφοδέλτια, τονίζοντας ότι επρόκειτο περί λάθους της δικαστικής αντιπροσώπου που δεν πέρασε έναν σωστό αριθμό. Όπως είπε η νομολογία ορίζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα ψηφοδέλτια μετρούν κανονικά.

Σε ό,τι αφορά τα ατσαλάκωτα ψηφοδέλτια των δύο εκλογικών τμημάτων, η συνήγορος υποστήριξε ότι η δικαστική αντιπρόσωπος στο τέλος της καταμέτρησης τα τύλιξε σε ρολό, και κατ” αυτόν τον τρόπο τα διπλώματα και οι τσακίσεις που είχαν έφυγαν. Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε τη μαρτυρία της Βερόνικας Αγαλιώτη, που όμως δεν έλαβε το λόγο, όπως άλλωστε κανείς άλλος μάρτυρας.

Για το θέμα της δημοσκόπησης, η πλευρά Κωνσταντέλλου ανέφερε ότι δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η δημοσίευση έγινε πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, όπου η Ανεξάρτητη Κίνηση ήρθε πρώτη.

Τέλος, αρνήθηκε ότι τα συγκεκριμένα SMS είχαν ως αποστολέα τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τόνισε ότι για να ληφθεί υπόψη ένα τέτοιο στοιχείο πρέπει να είναι γνωστό από πού εστάλησαν και πόσους αποδέκτες είχαν αυτά τα SMS.

Επί της αντένστασης πάντως, η συνήγορος δεν τοποθετήθηκε. Άλλωστε, το κείμενο της αντένστασης δεν αντικρούει τα επιχειρήματα της Ανεξάρτητης Κίνησης, αλλά παραθέτει έγκυρα κατά την παράταξη ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν ως άκυρα, και άκυρα ψηφοδέλτια των αντιπάλων που καταμετρήθηκαν ως έγκυρα.

Η συνέχεια…

Οι μάρτυρες πάντως ίσως εξεταστούν από τους δικαστές σε άλλη φάση. Είναι επιπλέον πολύ πιθανό οι δικαστές να ελέγξουν το εκλογικό υλικό παρουσία των πληρεξούσιων δικηγόρων για τη διασταύρωση όσων περιέχονται στην ένσταση και την αντένσταση.

Κατά πληροφορίες, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: 3vita.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.