Ελληνικό: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση, το 2015 οι υπογραφές




Ελληνικό: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση, το 2015 οι υπογραφές

Προχωρά η προσυμβατική διαδικασία για την αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com δύο ταυτόχρονες κινήσεις μας φέρνουν πιο κοντά στην υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών.

Η πρώτη είναι η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου θα παραμείνει μέχρι να εγκριθεί και να επιστραφεί πίσω, προκειμένου να συνεχιστεί η προσυμβατική διαδικασία.

Η δεύτερη και ίσως πιο σημαντική κίνηση είναι η έναρξη σύνταξης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία θα “θωρακίσει” το έργο τόσο περιβαλλοντικά όσο και από τυχόν προσφυγές.

Το σίγουρο είναι πως η υπογραφή της σύμβασης δεν θα είναι υπόθεση λίγων  εβδομάδων αλλά κάποιων μηνών, καθώς μετά την ολοκλήρωση των 2 παραπάνω θα πρέπει να ακολουθήσει η κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια να “πέσουν” οι υπογραφές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΛΑΜΔΑ.

Το σημαντικό είναι πως η ΛΑΜΔΑ ήδη έχει εξασφαλίσει ισχυρούς συμμάχους για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των πολύ μεγάλων project, καθώς ήδη έχουμε μέσα στο έργο μεγάλες εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Κατάρ.

Τα πρώτα έργα δεν προβλέπονται πριν από το 2016 όταν και θα αρχίσει η αποξήλωση του διαδρόμου προσαπογειώσεων, η εξυγίανση του εδάφους και η εκκίνηση των πρώτων μεγάλων έργων υποδομής αλλά και των πρώτων οικοδομικών έργων.

Να θυμίσουμε πως η ΛΑΜΔΑ μέσω της σύμβασης θα επενδύσει περίπου 1,2 δις ευρώ σε έργα υποδομής με το σημαντικότερο να είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος σε μήκος που θα ξεπερνά τα 2χλμ.

Με την ανάπτυξη της έκτασης του Ελληνικού η ωφέλεια για το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι τεράστια λόγω των έργων, των εσόδων από φόρους αλλά και από την ανάπτυξη όλης της γύρω περιοχής. Η συνολική χρονική διάρκεια των έργων αναμένεται να φτάσει (ίσως και να ξεπεράσει) τα 15 χρόνια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.