“Βραβεία… αντικειμενικότητας, δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, δεοντολογίας αλλά και… πρωτοτυπίας”




 

 

 (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης)

Βραβεία… αντικειμενικότητας, δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, δεοντολογίας αλλά και… πρωτοτυπίας θα μπορέσεινα διεκδικήσει με βεβαιότητα η εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ», με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις τελευταίες βδομάδες το πολύ σημαντικό θέμα της παραλίας του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι Βουλιαγμένης.

 Στην αρχή (φύλλο 14/06), παρουσίασε παραποιημένα τα δεδομένα του όλου ζητήματος, υπερτονίζοντας τεχνηέντως κάποιες από τις πτυχές του, υποβαθμίζοντας και «θάβοντας» τα σημαντικότερα στοιχεία και

 – κυρίως – κατασκευάζοντας τον αντιπερισπασμό περί δήθεν ευθυνών της συναγωνίστριάς μας Γιούλης Ηλιοπούλου και περί δήθεν «ενοχοποίησης» (γενικά) της δενδροφύτευσης.

Για το εγχείρημα αυτό υιοθέτησε απολύτως την επιχειρηματολογία του Σπ. Πανά και της κατ’ εντολή του ενεργούσας , προϊσταμένης της Δ/νσης Πρασίνου του Δήμου. μέχρι και… μία «απορία – ερώτηση» του δημοτικού συμβούλου του Πανά, Γιάννη Σκουμπούρη, η οποία κατ’ επανάληψη αναπαράγεται έκτοτε από την αθρογράφο Άννα Μπουζιάνη αποσκοπώντας στην… ενοχοποίηση Ηλιοπούλου και Τσιριγώτη. Και αποφεύγει να αναζητήσει ευθύνες από την αρμόδια για τις οικοδομικές άδειες Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου.  Αυτό το συνονθύλευμα, ανακατεμένο, κατά το δοκούν, με τα προσωπικά σχόλια και υποβολιμιαίες απορίες της αρθρογράφου, η εφημερίδα το αποκαλεί… «ρεπορτάζ»!!!

 Επειδή προφανώς το «ρεπορτάζ» δεν τους φαινόταν επαρκές, η ίδια αρθρογράφος («Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει») έβαλε «τσόντα» και δεύτερο «άρθρο» σε άλλη σελίδα, με τις φωτογραφίες των… επικηρυγμένων Ηλιοπούλου και Τσιριγώτη και τίτλο: «Σιώπησαν στην παρανομία!».

Την ανακοίνωσή μας – απάντηση στα παραπάνω, η εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΗ» τη δημοσίευσε (φύλλο 21/06), όχι αυτούσια, αλλά πετσοκομμένη κατά πως συνέφερε την εφημερίδα να την παρουσίασει και με βάση το σχέδιο της «απάντησής» της: Με επιλεκτική και αποσπασματική παράθεση προτάσεων και παραγράφων και ενδιάμεσα τα σχόλια και οι δήθεν αφελείς απορίες της εφημερίδας.

Σε όλο αυτό το νέο συνονθύλευμα μάλιστα – για να μην υπάρχουν αμφιβολίες περί της αντικειμενικότητας – η εφημερίδα έβαλε και τίτλο «Ανυπόστατη καταγγελία – ανακοίνωση της ΡιΚιΠ», ενώ στο τέλος, περιέλαβε γενικότερα σχόλια και «νουθεσίες» προς την Κίνησή μας! Διεκδικώντας, με τον τρόπο αυτό, και βραβείο πρωτοτυπίας:

Όπου ένα μέσο μαζικής «ενημέρωσης» κουνάει το δάχτυλο και «επαναφέρει στην τάξη» μία συλλογικότητα πολιτών – πολιτικό φορέα!

 Για «κερασάκι στην τούρτα» η εφημερίδα δημοσίευσε παραδίπλα «επιστολή» τακτικού αρθρογράφου της – ο οποίος για την περίσταση, βαφτίστηκε «παρών στα γεγονότα» στην παραλία του Αγίου Νικολάου – και ο οποίος με τη σειρά του επιστρατεύεται να εκθέσει με γλαφυρό – πλην υβριστικό – ύφος την πολιτική του εμπάθεια εναντίον της Κίνησής μας αλλά και εναντίον των πραγματικών αυτοπτών

 μαρτύρων κατοίκων της περιοχής, αναφερόμενος, δήθεν αντικειμενικά, στα «πραγματικά» γεγονότα.

Αντίθετα, η ίδια εφημερίδα είχε παρουσιάσει (φύλλο 14/06) την εκτενέστατη, λεπτομερή, τεκμηριωμένη αλλά και δημόσια παρουσίαση των γεγονότων στο Δημοτικό Συμβούλιο, από εκπρόσωπο των κατοίκων της οδού Ηλίου, με την εξής τηλεγραφική πρόταση: «Μίλησαν ακόμη και κάτοικοι της περιοχής περιγράφοντας τη δική τους εικόνα»!!!

Η καλή εφημερίδα συνεχίζει την ωραία «παράδοση» της προεκλογικής περιόδου μεγάλης μερίδας του τοπικούτύπου, όπου σελίδες ολόκληρες αγοράζονται ή ενοικιάζονται από υποψηφίους και δημοτικούς συνδυασμούς ,  όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε και στο Δημοτικό συμβούλιο και

όπου “φιλοξενούνται” εντελώς μεροληπτικά έως προπαγανδιστικά “άρθρα” ..

 Και κάτι τελευταίο: Η προηγούμενη ανακοίνωσή μας – όπως και η παρούσα – εστάλη σε δεκάδες ΜΜΕ, κυρίως τοπικά. Κανένα μέσο που κυκλοφορεί ή έχει την έδρα του στο δήμο μας δεν τη δημοσίευσε.

 Τα βίντεο της επίμαχης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 10/6/2014 που αφορούν το θέμα θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στον λογαριασμό YouTube της Ρι.Κι.Π  Β.Β.Β. . 

 

                                       Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

                                                                                                                 25-06-2014

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.