“Το τελευταίο διάστημα με μεγάλη ανησυχία βλέπουμε την Παιδόπολη να παραπαίει”…




Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό εργασίας από το σύλλογο φίλων Παιδόπολης Αλίμου.

Άλιμος 15/3/2014

Ο σύλλογος φίλων της παιδόπολης Αλίμου «Άγιος Ανδρέας» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιουργήθηκε πριν από 6 σχεδόν χρόνια. Αιτία της δημιουργίας του ήταν η θέληση των μελών του να βοηθήσουν, ως κοινωνικό σύνολο, στην κοινωνικοποίηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μικρών φιλοξενούμενών της. Σκοπός του σωματείου είναι η στήριξη της Παιδόπολης, η αρωγή σε κάθε ανάγκη των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί, η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους εθελοντές καθώς και η διάδοση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς.
Μέλη του συλλόγου μας αναλαμβάνουν τη βοήθεια στη διοργάνωση γιορτών, τη συνοδεία των παιδιών σε δραστηριότητες, εκδρομές, πάρτυ και γενικότερα στη διασκέδασή τους όπως και την απασχόλησή τους εντός του χώρου της παιδόπολης με διοργάνωση παιχνιδιών, μαθημάτων εικαστικών κλπ.
Το τελευταίο διάστημα με μεγάλη ανησυχία βλέπουμε την παιδόπολη να παραπαίει. Το προσωπικό είναι ολοένα και λιγότερο, ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι με συμβάσεις μικρού χρόνου, πράγμα το οποίο δημιουργεί συναισθηματική αστάθεια στους μικρούς μας γείτονες που γίνεται αντιληπτή ακόμα κι από εμάς τους «φίλους», τον ελάχιστο χρόνο που μοιραζόμαστε μαζί τους. Και βέβαια πάντα πρέπει να συνυπολογίζουμε την περίπτωση ατυχήματος στο χώρο της παιδόπολης, αφού οι βρεφονηπιοκόμοι βάρδιας είναι πια ελάχιστοι, κατά καιρούς δουλεύουν χωρίς ρεπό για εβδομάδες και με εμφανή τα σημάδια της κούρασης και της απογοήτευσης.
Μεγάλη δυσλειτουργία υπάρχει ακόμη και στο πρόγραμμα εθελοντισμού αλλά και αυτό των αναδοχών. Υποψήφιοι εθελοντές ή ανάδοχοι περιμένουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να έλθουν σε επαφή με την παιδόπολη ενώ ακόμα και ανάδοχες ήδη οικογένειες που τυχόν αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, αφού το επιστημονικό προσωπικό είναι τελείως αποδυναμωμένο λόγω της μείωσης του.
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, πως το πρόγραμμα του ιδρύματος Νιάρχου, που αποτελούσε ένα μεγάλο στήριγμα για τη λειτουργία της παιδόπολης, εγκαταλείφθηκε, έπειτα από την παρέμβαση συμβούλου σας πως η παιδόπολη δεν έχει ανάγκη από προσωπικό, επειδή θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού στους φορείς που συνενώθηκαν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.. Η συνένωση όμως έχει γίνει από το Σεπτέμβριο και δε βλέπουμε καμιά αλλαγή. Έτσι στα πλαίσια της γενικότερης κρίσης που περνάει η χώρα μας, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.
Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε με όποιος τρόπους και μέσα διαθέτουμε προκείμενου να βρεθούν λύσεις στα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα της Παιδόπολης ζητήσαμε πριν από τέσσερεις περίπου μήνες να έχουμε μια συνάντηση με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής κα Βελέτζα για να της εκθέσουμε τα προβλήματα και από τη δική μας οπτική, συμπληρωματική φυσικά των εργαζομένων στην Παιδόπολη. Δυστυχώς η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η κα Βελέτζα ως νέα πρόεδρος ζήτησε να εξοικειωθεί με το χώρο που μόλις είχε αναλάβει, όμως και στη συνέχεια και αφού πέρασε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όταν επανήλθαμε με γραπτό αίτημα για μια συνάντηση μαζί της και πάλι δυστυχώς δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Στο μεταξύ τα προβλήματα της Παιδόπολης πληθαίνουν και δυσχεραίνουν το έργο του προσωπικού που διακατέχεται πλέον και από αβεβαιότητα για το μέλλον της , κυρίως όμως υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των παιδιών και μειώνονται τα επίπεδα ασφαλείας καθώς η επίβλεψη τριάντα δύο πλέον παιδιών -ο ανώτατος αριθμός παιδιών που θεωρητικά μπορούν να φιλοξενηθούν στην Παιδόπολη-είναι ελλιπής.

Με αυτήν μας την επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε σ’εσάς κύριε υπουργέ, που είστε ο πολιτικός προϊστάμενος και άμεσα υπεύθυνος για ότι συμβαίνει στο χώρο του «Άγιου Ανδρέα» την ανησυχία μας για το μέλλον και την ασφάλεια των παιδιών της παιδόπολης καθώς και των προγραμμάτων που ο συγκεκριμένος οργανισμός με επιτυχία μέχρι τώρα λειτουργεί. Επίσης επιθυμούμε να σας δηλώσουμε πως εμείς σαν σύλλογος υποστήριξης της παιδόπολης, είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε βοήθεια που τυχόν θα ήταν χρήσιμη και θα διευκόλυνε το έργο της.
Ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κρατική μέριμνα. Θα είμαστε όμως πάντα δίπλα σας, με την εθελοντική μας δράση να βοηθήσουμε το έργο του συγκεκριμένου φορέα, με μόνο στόχο τη βελτίωση της ζωής των παιδιών.

Με τιμή
Το Δ.Σ.
Γιάννης Μπαρδάκος
Κατερίνα Δούκα
Βίκυ Λαγοπούλου
Ηλέκτρα Γούζιου
Μαρίνα Ρούσσου

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.