Ρουκέτες Μπελιά κατά Ορφανού> “αντιμετώπισε τον δήμο ως τσιφλίκι, έκαναν κακοδιαχείριση με υπερτιμολογημένα έργα”




Τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, μέσω του οποίου στοχεύει στην ενεργοποιήσει πολιτών και συλλογικοτήτων, προκρίνει η επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης Άνω Κάτω στο Καλαμάκι Ελένη Μπελιά, καταγγέλλοντας τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ότι υπερχρέωσαν τον δήμο, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος αντιμετώπισε τον δήμο ως τσιφλίκι. Παράλληλα, καταγγέλλει την ανοχή της παρούσας δημοτικής αρχής στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Αλίμου, εναντίον των οποίων η παράταξή της προσέφυγε στο ΣτΕ. Δίνει έμφαση στις δράσεις αλληλεγγύης που θα προωθήσει αλλά και στον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δήμου.

Ο Δήμος Αλίμου κατέχει ένα μέρος του παραλιακού μετώπου που η κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει σε ιδιώτες. Τι έχετε κάνει για να αποτρέψετε αυτή την εξέλιξη;

Η μαρίνα Αλίμου κατασκευάστηκε επί χούντας καταστρέφοντας και ένα πολύ ωραίο μέρος του παραλιακού μετώπου. Έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας, αλλά έχει απαξιωθεί, όπως συμβαίνει με ό,τι είναι δημόσιο και προωθείται η πώλησή της. Πραγματικά χρειάζεται ανάπλαση αυτός ο χώρος. Όταν μάθαμε ότι η μαρίνα μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ η παράταξή μας μαζί με συμπολίτες μας καταθέσαμε προσφυγή στο ΣτΕ, ώστε, να μην υπαχθεί στο Ταμείο. Ο δήμαρχος Αλίμου, κ. Ορφανός, δεν πήρε θέση, παρά μόνον τον περασμένο Δεκέμβριο, που κατέθεσε μια πρόταση για να μεταφερθεί το κολυμβητήριο σε άλλη εγκατάσταση, γιατί ο δήμος έχει συνάψει σύμβαση παραχώρησης από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα έως το 2018. Εμείς, όμως, έχουμε επιφυλάξεις και φοβόμαστε ότι έως τότε, το κολυμβητήριο μπορεί να μην υπάρχει.
Φοβόμαστε ότι ένα κομμάτι της παραλίας μας θα εμπορευματοποιηθεί και πιθανότατα θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση οι κάτοικοι. Επιπλέον φοβόμαστε ότι θα αυξηθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο χερσαίο τμήμα της μαρίνας. Εάν διαμορφωθούν εμπορικά καταστήματα στη μαρίνα, ο κόσμος, που έρχεται με τα σκάφη του δεν θα έρχεται στην πόλη μας για να κάνει τις αγορές του ή να διασκεδάσει και πρακτικά θα χάσουμε την αλληλεπίδραση μαζί του.

* Ως προς τα οικονομικά του δήμου εάν εκλεγείτε ποια κατάσταση θα κληθείτε να διαχειριστείτε;
Ο δήμος μας έχει χτυπήσει “κόκκινο” από τα πολλά δάνεια, που είχαν πάρει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Είναι από τους δήμους, που κόντεψαν να μπουν στον μηχανισμό εξυγίανσης. Το 2011 πήρε ένα δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να επιμηκύνει την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων διάρκειας 15 ετών, και η συνολική οφειλή θα φθάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Έτσι, τον χρόνο ο δήμος πληρώνει 1,5 εκατ. ευρώ για τοκοχρεολύσια. Ο δανεισμός έγινε για αγορά γης, αλλά εμείς κρίνουμε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έκαναν κακοδιαχείριση με υπερτιμολογημένα έργα. Παράλληλα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις πληρωμές των προμηθευτών, τις συμβάσεις έργου.
* Δώστε μας ένα παράδειγμα…

Ενώ η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ποτέ για το ζήτημα της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου, η απερχόμενη δημοτική αρχή υπέγραψε μια σύμβαση 10.000 ευρώ για την προμήθεια τροφίμων. Εμείς κάναμε μια έρευνα και εντοπίσαμε ότι πολλά είδη θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί πολύ φθηνότερα. Ωστόσο, η δημοτική αρχή απευθύνθηκε σε έναν χονδρέμπορο, που προμηθεύει και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει με συμβάσεις έργου, που αφορούν σε μελέτες με τα διπλάσια χρήματα την στιγμή που υπάρχει το προσωπικό του δήμου να τις εκτελέσει. Ο απερχόμενος δήμαρχος, λοιπόν, εκμεταλλευόμενος το υπάρχον πλαίσιο έκανε κατάχρηση των δικαιωμάτων του. Παρ’ ότι είμαστε στην κρίση τόσα χρόνια, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν τον δήμο τσιφλίκι τους.
* Εσείς τι αντιπροτείνετε;

Εμείς με τις συμβάσεις θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και πρωτίστως θα εξετάζουμε τις οικονομικές προσφορές και θα δράσουμε με την απόλυτη διαφάνεια. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε την έννοια του συμμετοχικού προϋπολογισμού και μέσω αυτού θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους κάτοικους και τις συλλογικότητες. Θα παλέψουμε να ενεργοποιηθεί όσο περισσότερος κόσμος είναι δυνατόν, γιατί εμείς πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών! Και πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν τη δημοτική αρχή.
* Μιλήστε μας για τις δράσεις αλληλεγγύης…
Εμείς όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώνουμε φαρμακευτικό υλικό για τους Γιατρούς του Κόσμου, που πλέον διοχετεύεται σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Επίσης, συγκεντρώνουμε ρουχισμό, παιχνίδια. Έχουμε διοργανώσει χαριστικά παζάρια. Υποστηρίζουμε οικογένειες με τρόφιμα και με ρουχισμό, αλλά δεν το βροντοφωνάζουμε. Παράλληλα, κάθε Τετάρτη, στα γραφεία μας παρέχουμε νομική υποστήριξη στους πολίτες αναφορικά με ρύθμιση δανείων και χαράτσια.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές δομές του δήμου πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και εάν εκλεγούμε θα τις ενισχύσουμε και θα προσπαθήσουμε να δραστηριοποιήσουμε όλους όσους πλήττονται και μην είναι απλώς αποδέκτες της βοήθειας.
* Τι θα κάνετε για να γίνει καλύτερος ο δήμος;

Κατ’ αρχήν θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την καθαριότητα. Ο δήμος έχει 60 υπαλλήλους στην καθαριότητα και άλλους 20 που έχουν μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες και πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουν γιατί η πόλη τους έχει ανάγκη. Πρέπει να γίνουν ασφαλτοστρώσεις σε τμήματα δρόμων που είναι εγκαταλελειμμένα και να κάνουμε πεζοδρομήσεις. Θέλουμε οι συγκοινωνίες να γίνουν καλύτερες, γιατί δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων, που να συνδέουν την παραλιακή περιοχή με τους δυο σταθμούς του μετρό.
Ως προς τον πολιτισμό, θέλουμε να κάνουμε δράσεις πολιτισμού, γιατί ο οργανισμός του δήμου υπολειτουργεί, αλλά δεν έχουμε μουσικό τμήμα σε ένα δήμο, που κάποτε είχαμε μουσικό εργαστήρι και το μουσικό σχολείο έχει την έδρα του. Εν γένει πρώτος μας στόχος είναι να κάνουμε τους πολίτες να ανήκουν σε αυτήν την πόλη. Εμείς διεκδικούμε ανατροπή στην τοπική αυτοδιοίκηση και ανατροπή σε κεντρικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η κίνησή μας Άνω Κάτω στο Καλαμάκι μπορεί να φέρει τα “πάνω”… “κάτω” και να συγκρουστούμε όχι μόνο με τα μεγάλα αλλά και με τα μικρά συμφέροντα.

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ – avgi.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.