Ημερίδα της Δημοτικής Βούλησης




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Διαφάνεια παντού, τοπική δημοκρατία με δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο.

Την ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση των τοπικών προβλημάτων και για συστηματική αξιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στα τοπικά ζητήματα ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε η παράταξη “Δημοτική Βούληση” Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το Σάββατο 22 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας και δημοτικός σύμβουλος ΒΒΒ, Ανδρέας Κάσδαγλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών “Απολλωνία”, Μαριάννα Μαυραγάνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, Γιάννης Παναγόπουλος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων από τα 3Β. Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βούλα Λαμπροπούλου.

Χωρισμένες σε τρεις θεματικές ενότητες, – α. Θαλάσσια ανάπτυξη και πολιτική, β. Προστασία φυσικού περιβάλλοντος και γ. Εναλλακτικές πηγές ενέργειας, – οι εισηγήσεις που κατέθεσαν στο ακροατήριο οι καλεσμένοι επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς, φώτισαν αθέατες πλευρές της δημοτικής πολιτικής, εμπλουτίζοντας το Πρόγραμμα της “Δημοτικής Βούλησης” με ιδέες και καινοτομίες. Η ενημερωτική ημερίδα έδειξε ότι οι άξονες πολιτικής των δημοτικών παρατάξεων και των υποψήφιων δημοτικών αρχών, δεν αρκεί να συντάσσονται από τα γραφεία πολιτικής επικοινωνίας αλλά πρέπει να “γειώνονται” στην καθημερινή πράξη με τη συνδρομή ανθρώπων της εθελοντικής δράσης και της γνώσης.

Εισηγήσεις κατέθεσαν οι: Δρ. Μαρία Λεκάκου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δρ. Νικολέτα Μπέλλου, ερευνήτρια στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Νικόλαος Βλαβιανός, εκπρόσωπος του φορέα “Ευρωπαϊκή Ναυτική Κληρονομιά” (European Maritime Heritage), υπό την αιγίδα της UNESCO, Εύα Παπαδημητρίου και Άρης Στρατάκης, ιδρυτικά μέλη των Γεωπόνων του Κόσμου, Θεόδωρος Αλεξανδρής, Δασολόγος, και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στο χαιρετισμό του, ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης και υποψήφιος Δήμαρχος, Δημοσθένης Δόγκας, στάθηκε στη σημασία του εθελοντισμού, του θεσμού “που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, ο Δ. Δόγκας ανέφερε τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως όρο εκ των ων ουκ άνευ για την τοπική πολιτική και μάλιστα έκανε λόγο για διαφάνεια “πλήρη, κρυστάλλινη και διαυγή, σαν τα νερά της περιοχής μας”. Τέλος, σημείωσε την κεφαλαιώδη σημασία που έχει η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος στις δημοτικές αποφάσεις, “ουσιαστικά στοιχεία της τοπικής δημοκρατίας” όπως ανέφερε, όταν υιοθετούνται από μια Δημοτική Αρχή.

Χρήσιμες παρεμβάσεις για ζητήματα που αφορούν στο δήμο των ΒΒΒ έκαναν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Βενετσάνος, η Άννα Μπουζιάνη κ.ά.

 

 

Από το γραφείο Τύπου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.