Imagine… με τη «Συγκομιδή» του Μιχάλη Δήμα




(imaginistes.com)

DSCI5780Περιτριγυρισμένος από φίλους και γνωστούς, Μπραχαμιώτες και μη, ο Μιχάλης Δήμας έφερε τη Δευτέρα στο φως την πρώτη του εκδοτική ποιητική απόπειρα με τίτλο «Συγκομιδή 1983-2013», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

Η παρουσίαση του καλαίσθητου αυτού βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Ρεμούτσικο, το ιστορικό στέκι των καλοφαγάδων που φιλοδοξεί να γίνει ορμητήριο των «ανήσυχων» πνευμάτων του Μπραχαμίου που βλέπουν την Τέχνη… αλλιώς.

Αυτός, εξάλλου, είναι και ο στόχος των «αρχιμαστόρων» των Imaginistes οι οποίοι πρότειναν στον Μιχάλη Δήμα να μοιραστεί το όψιμο παρθενικό του ταξίδι στο λογοτεχνικό στερέωμα εκεί όπου έχει και μια μακρόχρονη θητεία στην εξυπηρέτηση -όντας αδερφός του ιδιοκτήτη, Κώστα- και όχι σε έναν ψυχρό χώρο ενός βιβλιοπωλείου ή… σε κάποια κακόγουστη αίθουσα του Δήμου.

Ο συντοπίτης ποιητής, λοιπόν, δέχτηκε και καλώς έκανε αφού στο Ρεμούτσικο έλαβε χώρα -κατά γενική ομολογία- μια διαφορετική ποιητική βραδιά με γεύματα και οινοπνεύματα… Εκεί όπου παλιοί και νέοι φίλοι έγιναν κοινωνοί των σκέψεων και συναισθημάτων του, των εμπειριών του στον τόπο όπου έζησε, το Μπραχάμι, καθώς και των ανθρώπων που μοιράστηκε τη ζωή του… από το 1983 έως το 2013.

DSCI5786Αρωγοί του Μιχάλη στην παρουσίαση της «Συγκομιδής», η οποία περιλαμβάνει 102 ποιήματα, στάθηκαν η φίλη του και Imaginistia Αλεξάνδρα Λαμπροπούλου (aka Alexandra del Lago) και η ηθοποιός Ειρήνη Γρέκα. Η μεν διαβάζοντας κομμάτια από τα κείμενά του, αδημοσίευτα και μη, τα οποία σχετίζονται με τα ποιήματα και χαρτογραφούν πολύ ξεκάθαρα τους στοχασμούς του, η δε απαγγέλλοντας ποιήματα από τη συλλογή.

Όπως αποκάλυψε η Αλεξάνδρα στον πρόλογό της, βασικός άξονας επηρεασμού και έμπνευσης του «ανήσυχου» Μπραχαμιώτη αποτέλεσε ο τόπος όπου γεννήθηκε, έζησε και πήρε τις πρώτες εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και βιώματα, καθώς και οι άνθρωποι που τον επηρέασαν από την οικογένεια, τους φίλους και το ευρύτερο περιβάλλον του.

Ενδεικτικό είναι το ποίημα με τίτλο «Παιδί του δρόμου»:

afisa_dimaΛοιπόν με το ραβδάκι σου

το μαγικό, νεράιδα,

χτύπα με ξαναχτύπα με

η τσέπη μου είναι άδεια.

Κι αν τη γεμίσεις με λεφτά

καδένες το λαιμό μου

κι αν μου ξεπλύνεις κρίματα

τ΄ ανάθεμα του κόσμου

αφέντρα μου θα σ΄ έχω εγώ

παρθένα Παναγιά μου.

Ληστής δεν είμαι ούτε φονιάς

μόνο παιδί του δρόμου.

Παράλληλα, κυρίαρχο ρόλο στα ποιήματά του έχουν τα μαθητικά του χρόνια, οι σπουδές του στη Θεολογία, η θητεία του ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, αλλά και τα ξενύχτια του στο Ρεμούτσικο, υπό τις «προσταγές» των θαμώνων, που αποτυπώνονται με χιούμορ και αυτοσαρκασμό στο παρακάτω ποίημα με τίτλο«Περιποιητικό».

DSCI5800Παρακαλώ και μάλιστα

περάστε και καθίστε

μα αυτά που εγώ λαχτάρησα

είναι αλλού, σκεφτείτε.

Ευχαριστώ και μάλιστα

αμέσως και ορίστε

ότι είχα σας το χάρισα

τα ρέστα σας κρατήστε.

Εγώ όμως σας ταξίδεψα

με μυρωδιές και γεύσεις

και με κρασί ξεδίψασα

τις μαύρες σας ορέξεις.

Αγαπητοί πελάτες μου,

σαν Ήφαιστος κουτσαίνω

σας κουβαλώ στην πλάτη μου

και βόλτα σας πηγαίνω.

DSCI5788Κλείνοντας το πρώτο μέρος της ποιητικής βραδιάς η Αλεξάνδρα Λαμπροπούλου είπε για τον δημιουργό της «Συγκομιδής»:

«Όταν γνώρισα τον Μιχάλη, η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι είναι ένας άνθρωπος εσωστρεφής και κλειστός. Σε μια καλύτερη γνωριμία μαζί του για την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής, ο Μιχάλης παρέμεινε κλειστός και εσωστρεφής, αλλά ευγενής, συνεργάσιμος, συνεπής, καλοδεκτικός και θετικός.

Διαβάζοντας όμως όλο και περισσότερο τα ποιήματά του και τα πεζά του ανακάλυψα ότι ο Μιχάλης έχει χιούμορ και αυτοσαρκασμό, είναι ολιγόλογος και εύστοχος, με ταλέντο και ήθος και κυρίως, ότι έχει να πει, το λέει με τον γραπτό του λόγο. Εκεί πρέπει να προστρέξει κανείς αν θέλει να τον γνωρίσει. Τα κείμενά του είναι λαλίστατα και αποκαλύπτουν πολλά για αυτόν.

Τα κείμενά του, είναι σημειώματα που βάζει σε μπουκάλια και τα ρίχνει στο πέλαγος, με την ελπίδα πως κάποιος θα τα βρεί…. Ο τυχερός θα γνωρίσει έναν λόγο αισθαντικό πλημμυρισμένο συναισθήματα, που αποπνέει αυτογνωσία, ευπρέπεια και πολιτισμό».

Καταχειροκροτούμενος από όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μιχάλης Δήμας ευχαρίστησε τους καλεσμένους του και για το επόμενο μισάωρο κυκλοφορούσε με ένα στυλό στο χέρι υπογράφοντας όλα τα βιβλία που ήταν διαθέσιμα προς πώληση και έγιναν ανάρπαστα.

Η υπέροχη βραδιά συνεχίστηκε με αγαπησιάρικη διάθεση, με ζωντανή μουσική και τραγούδια από τον Ηρακλή Κοντό και τον Πάρη Γκαγκαστάθη!

dimas_remoutsiko7 DSCI5846 dimas_remoutsiko8 DSCI5802 DSCI5838 dimas_sigomidi1 DSCI5784 DSCI5810

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.