Η Ηλιούπολη του μουσικού Άλεξ Καββαδία – Την ηρεμία της γειτονιάς του δεν την αλλάζει με τίποτα




Γεννήθηκα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στην Ελλάδα ήρθα το 1999. Στις αρχές έμενα στην Ηλιούπολη, αλλά ύστερα μετακόμισα για έξι χρόνια στο κέντρο. Τελικά, επέστρεψα στην Άνω Ηλιούπολη, όπου και συγκατοικώ τα τελευταία χρόνια με την ξαδέρφη μου, την Όλγα.

Το σπίτι έχει φοβερή θέα. Μπορείς να διακρίνεις τη Γλυφάδα, κάτω τον Πειραιά, ακόμα και το κέντρο της πόλης. Λόγω θέσης, το χάζεμα του ηλιοβασιλέματος από εδώ δίνει μερικές εκπληκτικές εικόνες.

Η Ηλιούπολη είναι κομβική από πολλές απόψεις. Είναι αρκετά κοντά στο κέντρο, αλλά δεν το θυμίζει καθόλου. Ο αέρας είναι καθαρός, οι δρόμοι είναι μεγάλοι και είναι γεμάτη με πλατείες και πράσινο. Ακριβώς από πάνω μου βρίσκεται ο Υμηττός.

Η φρεσκάδα του βουνού με αναζωογονεί. Δεν είναι ασφυκτική, όπως πολλές άλλες περιοχές της Αθήνας, και όλα εδώ είναι στο «μεταίχμιο», στο «μεταξύ». Μεταξύ κέντρου και απόκεντρου, μεταξύ κυριλέ και λαϊκού, έχει λίγο απ’ όλα. Είναι το πέρασμα από το κέντρο προς τα νότια προάστια και τη θάλασσα. Υπάρχει μια ισορροπία που με κάνει να νιώθω άνετα, ασφαλής και ήσυχος.

Ο αγαπημένος μου περίπατος είναι στον Υμηττό, κι αυτό γιατί το σπίτι βρίσκεται δίπλα στους πρόποδες. Η διαδρομή με βοηθάει να ξεχαστώ και να ανασυγκροτηθώ όλες εκείνες τις φορές που η καθημερινότητα με πνίγει. Εδώ πιο πάνω υπάρχει μια ξύλινη παράγκα η οποία το τελευταίο διάστημα κατοικείται από μια ολόκληρη οικογένεια. Άστεγους πλέον θα βρεις παντού – ήταν θέμα χρόνου να την ανακαλύψουν.

Παραδίπλα βρίσκεται η Αγία Μαύρα και στα σκαλιά της εκκλησίας ξεπροβάλει συχνά πυκνά μια αλεπού που κατεβαίνει από το βουνό. Έχω πετύχει κόσμο να την ταΐζει και έναν κύριο να της δίνει σοκολάτα, λες και είναι κατοικίδιο!

Ίσως είμαστε η περιοχή της Αθήνας με τις περισσότερες πλατείες. Τα παιδιά, όταν ανοίγει ο καιρός, παίζουν σε αυτές με ασφάλεια, μεγαλώνοντας με εκείνον τον παλιό, «ξεπερασμένο» τρόπο που δεν συναντάς συχνά πια.Η πλατεία Φλέμινγκ, ας πούμε, και άλλες δυο-τρεις είναι γεμάτες νεολαία.

Η Ηλιούπολη έχει πολύ καλές υποδομές. Κλειστά γυμναστήρια, αθλητικό κέντρο στίβου, ανοιχτό κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων – το επίπεδο είναι αρκετά ανεβασμένο. Η ξαδέρφη μου είναι πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Ηλιούπολης «Άθλος», όπου οι νέοι ασκούνται σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ρυθμική γυμναστική. Παρότι σχετικά καινούργιος, οι αθλητές του συμμετέχουν σε αγώνες, τουρνουά και πρωταθλήματα.

Από πολιτιστικής άποψης, η Ηλιούπολη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες περιοχές και αναπτύσσεται από μόνη της, «εκ των έσω» μπορεί να πει κανείς.

Έχουμε το θεατρικό εργαστήρι του δήμου που διοργανώνει κατά καιρούς διάφορα δρώμενα, το καλοκαιρινό φεστιβάλ στο οποίο κάνουν στάση, περιοδεύοντας, πολλές μεγάλες παραστάσεις, αλλά και πιο λαϊκές δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όπως πανηγύρια και συναυλίες που πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία.

Επίσης, το θερινό σινεμά «Μελίνα Μερκούρη» κάθε καλοκαίρι προσφέρει πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με νέες ταινίες αλλά και τις καλύτερες της χειμερινής σεζόν, που εναλλάσσονται σχεδόν καθημερινά, με πολύ χαμηλό εισιτήριο. Και το παλιό κτίριο του ΟΤΕ στην Κάτω Ηλιούπολη έχει μετατραπεί σε μια ολοκαίνουργια δημοτική βιβλιοθήκη, πολύ προσεγμένη και ενημερωμένη, σε εντελώς ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ψωμί θα πάρω από το αρτοποιείο Bekery, που έχει κάνει αυτό το έξυπνο λογοπαίγνιο στο όνομά του λόγω του ιδιοκτήτη του, του κ. Μπέκερη, ενώ αν θέλω junkfood, θα φάω σουβλάκι στον Γκάτζο ή στον Γιώργο και πίτσα στον Vezuvio.

Για καφέ και ποτό μπορεί να περάσω από το Garage – παλιότερα έχω κάνει και live εκεί. Έχουν αρχίσει και ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο νέα αξιόλογα spots που πολύς κόσμος τα προτιμά από το να πηγαίνει σε άλλες περιοχές. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος των επιχειρηματιών εδώ, να προσπαθήσουν να κρατήσουν τους ντόπιους στην Ηλιούπολη και να προσελκύσουν και κόσμο από τις γύρω περιοχές.

Μου λείπει το κέντρο, γιατί το είχα αγαπήσει όσο καιρό έμενα εκεί. Ψυρρή, Γκάζι, βόλτες στα στέκια, κυκλοφορούσα πολύ. Μου αρέσει η βαβούρα του, αλλά την ηρεμία που έχω βρει εδώ δεν θα την άλλαζα με τίποτα.

O Άλεξ Καββαδίας κάνει πρόβες για να ξεκινήσει live –full set αλλά και πιο acoustic με κιθάρα και βιολί– σύντομα σε διάφορα spots της Αθήνας και της επαρχίας. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο του track με τίτλο «A childish dream».

Hot Spots
Bekery, Λεωφ. Πρωτόπαππα 25, Ηλιούπολη, 210 9927065
Garage, Ηρώων Πολυτεχνείου 3, Ηλιούπολη, 210 9945603
Γκάτζος, Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως 7, Ηλιούπολη, 210 9939365
Γιώργος, Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως 8, Ηλιούπολη, 210 9938672
Vezuvios, Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως 10, Ηλιούπολη, 210 9955610

*O Άλεξ Καββαδίας φωτογραφήθηκε σε ένα παραδοσιακό καφενείο. (Κωνσταντοπούλου Ηρώς 116)

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΨΑΣΚΗ/ ΦΩΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.