Ερευνα Ελληνικό: αξιοποίηση η ξεπούλημα ;




(Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ – enet.gr)

«Ενας θύλακος πλούτου και πολυτέλειας για τους λίγους προνομιούχους», σε αντίθεση για τους πολλούς, που θα σηκώσουν στους ώμους τους το οικονομικό κόστος των συνοδευτικών υποδομών, είναι σύμφωνα με το δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστο Κορτζίδη, η επένδυση που δρομολογείται για το φιλέτο του Ελληνικού.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στην «Ε», αρκετοί από τους φορείς, των οποίων οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο χώρο, «έχουν να αντιμετωπίσουν υπέρογκα και παράνομα πρόστιμα ως ένα ακραίο μέτρο εκφοβισμού και τρομοκράτησης», στο πλαίσιο της εκστρατείας «καθαρισμού» του χώρου, ενόψει της ιδιωτικοποίησης.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο επιχειρηθεί και με τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ που βρίσκονται στο χώρο του Ελληνικού, στις οποίες όπως εξηγεί στην «Ε» ο αντιπρόεδρός του δρ Βασίλης Λυκούσης, εκτελούνται ευρωπαϊκά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «η απότομη και απρογραμμάτιστη διακοπή τους θα σήμαινε μεγάλες απώλειες, όσον αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού περιλαμβάνει στις χρήσεις γης την έρευνα», το οποίο όμως «θα οριστικοποιηθεί μετά την επιλογή του επενδυτή και σε συνεννόηση-διαπραγμάτευση μαζί του».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΚΟΥΣΗΣ, αντιπρόεδρος ΕΛΚΕΘΕ

Β. Λυκούσης

 

Επιστημονική αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου

– Τι θα σήμαινε η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ από τον Αγιο Κοσμά ενόψει της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού;

«Το ΕΛΚΕΘΕ διαθέτει εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά όπου στεγάζονται το Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, καθώς και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών. Στις εγκαταστάσεις αυτές εκτελούνται ευρωπαϊκά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επίσης υλοποιούνται ευρωπαϊκές οδηγίες που σχετίζονται με τη χάραξη της ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής.

Η απότομη και απρογραμμάτιστη διακοπή τους θα σήμαινε μεγάλες απώλειες, όσον αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν από την απομάκρυνση του ΕΛΚΕΘΕ από τον χώρο είναι ότι η λειτουργία των παραπάνω ινστιτούτων απαιτεί τη γειτνίαση με θάλασσα και καθαρά νερά».

– Οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου απέχει από τα σχέδια που δρομολογούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ; Τι προτείνει το ΕΛΚΕΘΕ για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου στο πλαίσιο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων;

«Το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού περιλαμβάνει στις χρήσεις γης την έρευνα. Εξ όσων γνωρίζουμε το σχέδιο αυτό θα οριστικοποιηθεί μετά την επιλογή του επενδυτή και σε συνεννόηση – διαπραγμάτευση μαζί του. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συμβολής στην αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο, είτε ως σύνολο, είτε με τμήματά του. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την παραμονή και την αναβάθμιση των ερευνητικών εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο μπορούσε να υποστηρίξει ένα σύνολο άλλων δραστηριοτήτων.

Η κυριότερη από αυτές είναι η κατασκευή ενυδρείου στην περιοχή του Ελληνικού, που θα υποστηρίζεται τεχνικά και επιστημονικά από τα ινστιτούτα που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την υποστήριξη του ενυδρείου, ιδίως με την τεχνογνωσία των ομάδων που ασχολούνται με τις υδατοκαλλιέργειες.

Ηδη το ΕΛΚΕΘΕ έχει κατασκευάσει, λειτουργεί και υποστηρίζει τα άλλα δύο ενυδρεία της χώρας, στην Κρήτη και τη Ρόδο. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου το ΕΛΚΕΘΕ έχει προτείνει την κατασκευή συνεδριακού κέντρου, η λειτουργία του οποίου θα ενισχύεται με τον συνεδριακό τουρισμό που προσελκύουν τα ερευνητικά ινστιτούτα.

Μία δεύτερη δραστηριότητα που προτείνουμε, η οποία επίσης θα υποστηρίζεται από την παρουσία του ΕΛΚΕΘΕ στον χώρο, είναι να ενταχθεί στη συνολική ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου η δημιουργία του “Υδρόκοσμου”, μιας υπαίθριας αναπαράστασης παράκτιων υδάτινων οικοσυστημάτων της Μεσογείου για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν τα υδατικά οικοσυστήματα και την παράκτια ζώνη.

Στον “Υδρόκοσμο” θα μπορούσε να ενταχθεί επίσης Μουσείο Θάλασσας, το οποίο αναδεικνύει τη συσχέτιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με την παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά γύρω από τη ναυτιλία, την αλιεία και τη θαλάσσια έρευνα.

Οι παραπάνω δραστηριότητες πιστεύουμε ότι θα συνέδραμαν στη συνολική ανάπλαση της περιοχής και θα προσέλκυαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που θα ενίσχυαν και την οικονομία των όμορων δήμων». Λεπτομερέστερες πληροφορίες για την πρόταση του ΕΛΚΕΘΕ υπάρχουν στην ιστοσελίδα του κέντρου στη διεύθυνση http://www.hcmr.gr/en/articlepage. php?id=299»

Χ. Κορτζίδης

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ, δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Θύλακος για λίγους, το κόστος στους πολλούς

– Εξηγήστε μας για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η πώληση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού θα γίνει προς όφελος των λίγων, και όχι του κοινωνικού συνόλου;

«Η ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά είναι μία επιλογή της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ που συνδυάζεται με σχέδια για τη δημιουργία ενός τεράστιου οικιστικού συγκροτήματος μέσα στην Αθήνα, μιας “νέας πόλης” με περισσότερους από 50.000 κατοίκους και προσωρινά φιλοξενούμενους. Η νέα αυτή πόλη θα κατασκευαστεί από μεγάλους κατασκευαστικούς και κτηματομεσιτικούς ομίλους, θα περιλαμβάνει φαραωνικές εγκαταστάσεις εμπορίου, τουρισμού και ψυχαγωγίας εξίσου μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (ξενοδοχεία, malls, γήπεδα γκολφ, καζίνο, κ.τ.λ.) και θα απευθύνεται στις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ. Δηλαδή, στο πλαίσιο μιας αμιγώς κερδοσκοπικής λογικής, θα δημιουργηθεί ένας θύλακος πλούτου και πολυτέλειας για λίγους προνομιούχους.

Από τη δημιουργία αυτού του θύλακα θα έχει “οφέλη” και ένας αριθμός ατόμων που θα βρουν μία θέση εργασίας στα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και τις εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αλλά που με βάση τις προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αυτή θα είναι με… συνθήκες γαλέρας.

Και τι απομένει για τους πολλούς; Τι απομένει για την Αθήνα και τους κατοίκους της; Οι πολλοί θα επωμιστούν το οικονομικό κόστος για τις απαιτούμενες συνοδευτικές υποδομές (αυτοκινητόδρομοι, δίκτυα, κ.τ.λ.) και για τη μετεγκατάσταση των φορέων του Δημοσίου που έχουν εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο.

Οι πολλοί θα χάσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία. Οι πολλοί θα απολέσουν πολύτιμες εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην έκταση. Οι πολλοί θα πρέπει να ξεχάσουν για πάντα το Μητροπολιτικό Πάρκο για το οποίο, πέρα από τις πολιτικές δεσμεύσεις προηγούμενων πρωθυπουργών, έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες εδώ και πολλά χρόνια από την τοπική κοινωνία, τον επιστημονικό κόσμο και την αυτοδιοίκηση».

– Στο χώρο λειτουργούν ένα πλήθος υπηρεσιών με τις ανάλογες υποδομές αλλά και κοινωφελείς δράσεις του δήμου, οι οποίες προφανώς «απειλούνται» με έξωση. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ ήδη προχωρεί;

«Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση, μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, προσπαθεί να καθαρίσει την έκταση του Ελληνικού από τις περισσότερες από 60 χρήσεις που στεγάζονται μέσα σε αυτή, μεταξύ των οποίων και από υπηρεσίες του δήμου μας. Μάλιστα αυτή τη στιγμή αρκετοί φορείς έχουν να αντιμετωπίσουν υπέρογκα και παράνομα πρόστιμα τα οποία μεταφέρονται στην Εφορία, ως ένα ακραίο μέτρο εκφοβισμού και τρομοκράτησης.

Πέρα από τη φυσική μας παρουσία στο χώρο, η αντιμετώπιση των εξώσεων απαιτεί πολιτική λύση. Παράλληλα με το αίτημά μας για αναστολή της διαδικασίας έξωσης των υφιστάμενων φορέων, παλεύουμε για ακύρωση συνολικά της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι για την ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται για το Ελληνικό έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσία του κόσμου στο χώρο. Μάλιστα, σε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει, οργανώνουμε στις αρχές του Μάρτη, μαζί με τους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, ένα διήμερο πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων. Βασικό αίτημα του διημέρου είναι η αναστολή του διαγωνισμού παραχώρησης της έκτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η δημιουργία δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου για όλους τους κατοίκους της Αθήνας, στην κατεύθυνση ενός “άλλου” μοντέλου ανάπτυξης για την πόλη, το οποίο περιλαμβάνει και πολλές νέες θέσεις εργασίας».

* Αύριο μιλούν στην «Ε»:ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο αρχιτέκτων – πολεοδόμος, μέλος της επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολτικό Πάρκο του Ελληνικού, Πάνος Τότσικας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.