Ημερίδα με θέμα: «Η παιδεία σήμερα»




 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Στις 30 Ιανουαρίου 2014 και για 11η συνεχή χρονιά, η  Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, διοργάνωσε Εκδήλωση-Ημερίδα για τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Μητροπολιτικής της περιφέρειας. Η φετινή ημερίδα είχε κεντρικό θέμα : «Η παιδεία σήμερα».
Πριν από την έναρξη της Ημερίδας τελέσθηκε, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας, η Ακολουθία του Εσπερινού.  Μετά από την ολοκλήρωση της Ακολουθίας,  πραγματοποιήθηκε  η Ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο ATTICA CENTRE γνωστού ξενοδοχείου,  με συμμετοχή 550 περίπου ατόμων, μεταξύ των οποίων και πολλοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Στην αρχή, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλος  έκανε δέηση υπέρ επιτυχίας της ημερίδας. Στη συνέχεια, ο Ποιμενάρχης μας κήρυξε την Έναρξη της Ημερίδας,  τονίζοντας ότι συμπληρώνονται φέτος 11  Ημερίδες, προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, αλλά και όλης της Εκπαιδευτικής κοινότητας της Μητροπολιτικής μας περιφερείας. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους για την  ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Ιεράς μας Μητροπόλεως και ακολούθως παρουσίασε συνοπτικά τον βίο των τριών εορταζομένων Ιεραρχών. Ο Σεβασμιώτατος σκιαγράφησε την προσφορά τους στα Γράμματα και την Παιδεία του γένους μας και επεσήμανε πόσο επίκαιρες είναι οι διδαχές τους μέχρι και σήμερα. Στο τέλος της εναρκτήριας ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον κεντρικό ομιλητή κ. Κωνσταντίνο Ζουράρι -πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα- και τον κάλεσε στο βήμα.

Ο κ. Ζουράρις ανέβηκε στο βήμα και με το γνωστό του γλαφυρό, άμεσο, εύστοχο, αλλά και συχνά καυστικό τρόπο, περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία σήμερα, λησμονώντας τον θησαυρό της ελληνορθόδοξης γνώσης και παράδοσής μας, όπως την δίδαξαν με τη ζωή τους οι τρεις Ιεράρχες.   Ο ομιλητής, χωρίς να διστάσει, αναφέρθηκε στις αιτίες της σημερινής  κατάστασης της παρακμής της παιδείας και στη σωρεία των λαθών των εκπαιδευτικών εγχειριδίων. Ο κ. Ζουράρις έδωσε πολλά παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία. Στο τέλος της ομιλίας του μάλιστα κάλεσε σε συνειδητή αντίσταση και χρησιμοποίηση του πολυτονικού συστήματος γραφής της μίας, ενιαίας Ελληνικής γλώσσης και στην επιστροφή στα παλαιότερα και καλύτερα εγχειρίδια.

(Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο Βίντεο.)

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις και ερωτήσεις των παρευρισκομένων δασκάλων, καθηγητών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί είχαν σαφέστατη διάθεση αυτοκριτικής στις τοποθετήσεις τους. Στην ίδια κατεύθυνση και τα λεχθέντα των εφήβων και νέων, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση.

Στο τέλος της Ημερίδας, ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τον ομιλητή για την εποικοδομητική του ομιλία και υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ζουράρις, μας έδωσε ελπίδα ότι μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν τα πράγματα. Με αυτό το πνεύμα ο Ποιμενάρχης μας, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους όσους προσήλθαν στην Ημερίδα και ευχήθηκε να έχουν δύναμη και φώτιση  στη ζωή τους.

Στη συνέχεια, παρετέθη από την Ιερά Μητρόπολη γεύμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους συμμετέχοντες.

Αποχωρώντας οι συνδαιτυμόνες, έλαβαν ως ευλογία, από τα χέρια του Μητροπολίτη μας, από ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Ανώνυμος» του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου.

          Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ομιλίες σε ακουστική μορφή θα υπάρχουν σύντομα στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, στη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Διαδίκτυο (www.imglyfadas.gr)   και ολόκληρη η Ημερίδα θα υπάρχει στο Διαδικτυακό κανάλι www.intv.gr, το οποίο και για πρώτη φορά, μετέδωσε ζωντανά, απευθείας την Ημερίδα.
                                                  Εκ της Ιεράς Μητροπόλεω

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.