Οι Μπουφόνοι της Αλιμιώτισσας Βίλης Σωτηροπούλου στο Broadway (VIDEO)




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

ΟΙ ΜΠΟΥΦΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ OFF BROADWAY ΣΤΟ BROADWAY ME TO…. «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ» της Βίλης Σωτηροπούλου – Σάτιρα εφ΄όλης της ύλης

Η παράσταση που από το 2012 έχει γυρίσει σε θέατρα, μπαρ, δρόμους και φεστιβάλ, φέτος εμπλουτισμένη από την συγγραφέα της με νέα κείμενα , σταθμεύει στο Θέατρο Μπροντγουαίη για τα σαββατοκύριακα 18/1 εως 23/2 ( πλην του Σαββάτου 8/2)..

Κείμενο- σκηνοθεσία: Bίλη Σωτηροπούλου
Κοστούμια : Σπύρος Κωτσόπουλος, και ο θίασος
Παίζουν: Bαγγέλης Ανδρέου, Κατερίνα Γιωτάκη, Μαριάννα Ζώγε, Μίνα Λαμπροπούλου, Αλέξης Μαρτζούκος,, Βασίλης Σαμαριτάκης, Βίλη Σωτηροπούλου, Στέλλα Τροκάνα.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105’ ( με διάλειμμα )
ΣΆΒΒΑΤΟ 9 μ.μ και ΚΥΡΙΑΚΗ 7.30 μ.μ
Τιμές εισιτηρίων : 15 γενικό, 10 φοιτητές, άνεργοι, ανω των 65.

Οι Μπουφόνοι μας έρχονται από το Μεσαίωνα. Ήταν δύσμορφοι και ανατρεπτικοί, έζησαν και έδρασαν παίζοντας τις αιχμηρές παραστάσεις τους στα χωριά αλλά και στις Αυλές, ενώπιον ευγενών και βασιλιάδων.. Όταν το παράκαναν με τη σάτιρα τους κινδύνευαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη βασιλική γκιλοτίνα..
Ανήκουν στα «κακά παιδιά» του θεάτρου που φύσει και θέσει δικαιούνταν να σατιρίζουν..
Σήμερα έρχονται να σατιρίσουν τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης και κυρίως της χώρας μας, από το 1821 εως σήμερα..

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ‘’ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ’’

Η μικρή Ελλάδα κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουνε οι φιλενάδες της.. Σήκω επάνω κλείσε τα μάτια κι αποχαιρέτησε ..το ευρώ..
Η μικρή Ελλάδα δίνει διαγώνισμα ευρωπαικής υστερίας.
Το ’21 το ’12, το ΄22, το ΄40, το ΄45 και βάλε αλλά και σήμερα, παντού και πάντα η μικρή Ελλάδα, ηρωϊκή, διχασμένη κι αγκαλιασμένη σφιχτά από τις προστάτιδες δυνάμεις, του φίλους της.. Την αγαπούν τόσο που την απαλλάσσουν από το καθάρισμα των «μαρμάρων» της.. Aιώνες τα καθαρίζουν.. Την νοιώθουν τοσο κοντά τους που δε διστάζουν να την κατακτήσουν και συγχρόνως να της «ζητήσουν» δάνειο μερικά δις.. Δανεικά κι αγύριστα.. Την ποθούν τόσο που τσακώνονται ποιος θα την κρατήσει για πάντα στην αγκαλιά του.. Κανείς δεν κάνει πίσω, είσαι παιδί μου πειρασμός, σεισμός, της τραγουδούν αλλά τελικά σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, τα βρίσκουν στη μοιρασιά..
Αυτά και άλλα ανακαλύπτουν οι μπουφόνοι μαθητές που ζουν ένα μαθητικό δράμα.. Μελετούν τα παλιά ενώ οι προστάτες της μικρης Ελλάδας της δίνουν συμβουλές .. Τώρα κλαις ? Γιατί κλαις? Συ δεν είσαι που γέλαγες χθες? Κι όταν η δασκάλα της η κυρα Ευρώπη την μαλώνει «Ο διχασμός κυλάει στο αίμα σας, Ελλάδα!» η μικρή αντιμιλάει «Τον διχασμό μας τον κυλάτε στο αίμα μας κυρία! Για να μας προστατεύσετε καλύτερα..» Ευτυχώς έρχεται το διάλειμμα, οι τόνοι πέφτουν και οι μαθητές ξεκουράζονται με παιδικά τραγουδάκια. Ο κλήρος πέφτει στη Ελλάδα που΄ταν η αρχαιότερη…Μετά το διάλειμμα συνεχίζουν με Φυσική.. Οι σύγχρονοι επιστήμονες μελετούν μετ’ εμβριθείας το πείραμα του ψύλλου, το πείραμα του Νότου..
Kαι στην ευέλικτη ζώνη οι σέφ Τόνυ και Μπένυ δίνουν την εξαιρετική συνταγή τους ‘’ελλήνων γεύσεις’’..

 

 

Η Βίλη Σωτηροπούλου είναι συγγραφέας, ηθοποιός, και διδάσκει θέατρο.

Έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Θέατρο στην Αθήνα (Σχολή Χατζίκου, Στούντιο Μάγιας Λυμπεροπούλου, Σεμινάρια Άκτορ Στούντιο με τον Γουόλτερ Λοτ και με τον Ευγένι Λάνσκοϊ) και στο Παρίσι (Σχολή Ζακ Λεκόκ, Σχολή Φιλίπ Γκολιέ, Μόνικα Πάνιω και Πανεπιστήμιο Saint – Denis ).

Σαν ηθοποιός έχει συνεργαστεί στο Θέατρο με τους σκηνοθέτες Γιάννη Μόρτζο, Θανάση Παπαγεωργίου, Κυριακή Σπανού, Γιώργο Νικολαϊδη, Γιώργο Μπινιάρη, Θωδ Εσπίριτου, Βαγγελιώ Σαραβάνου, Τότα Σακελλαρίου, και στον κινηματογράφο με την Αγγέλα Μυλωνάκη.

Το 1990 δημιούργησε στην Αθήνα τη Θεατρική Ομάδα Μπουφόνων . Ήταν από τους πρώτους που έφεραν το Θέατρο Δρόμου και η πρώτη που ξεκίνησε την οργανωμένη παρουσία του Θεάτρου Δρόμου στην Ελλάδα (κάθε χρόνο παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα από το 1990). Γράφει τα κείμενα και σκηνοθετεί στις περισσότερες παραστάσεις των Μπουφόνων.

• « Ιωάννα » (κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 1995). Το 1995 παρουσιάστηκε στο Θέατρο Καλυψώ σε σκηνοθεσία Γ. Μπινιάρη (παραγωγή “Μπουφώνων”) και

το 1997 παρουσιάστηκε στο Θέατρο ΣΤΟΑ σε σκηνοθεσία Κ. Σπανού (παραγωγή του Θεάτρου ΣΤΟΑ) καθώς και στο Δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και σε Θεατρικό Εργαστήρι της πόλης.

• « Ο γιος του βασιλιά είναι πολύ καλό παιδί » που παίχτηκε το 1998 και 1999 σε σκηνοθεσία Β. Σωτηροπούλου , σε παραστάσεις Θεάτρου Δρόμου σε Αθήνα και σε πολλά φεστιβάλ της περιφέρειας (παραγωγή των “Μπουφώνων”).

• « Γυναίκα Λούζερ » (κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Δωδώνη). Το 2000 παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Ημέρας σε σκηνοθεσία Γ. Μόρτζου (παραγωγή των Μπουφώνων).

• Μαζί με τον εκπαιδευτικό Ηλία Μαρουδά το έργο για παιδιά: « Η κοσκινοτρουφίτσα στο δάσος με τα κούτσουρα », που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Β. Σωτηροπούλου το 1996 σε φεστιβάλ Δήμων (παραγωγή των “Μπουφώνων”).

• Το άπαιχτο « Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε; ».

• Έχει συμμετάσχει με κείμενά της στην παράσταση του Θεάτρου των Καιρών « Πέντε λεπτά διάσημος » όπου έγραψαν και οι Μέντης, Σκούρτης, Χριστοφής, Χρηστίδης κ.α.

• Έχει κάνει τη μετάφραση της τραγωδίας του Σοφοκλή « ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ », που εγκρίθηκε από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ για παράσταση στο ΗΡΩΔΕΙΟ το 2002.

Έχει γράψει τα σενάρια « Η ζωή είναι μία », « Η πρώτη και η δεύτερη » και με την Κυριακή Σπανού το « Ο κόσμος θαν’ καλύτερος ».

Έχει διδάξει Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό και Θεατρικό Παιχνίδι στη Σχολή «Αερόπλοιο» του Νίκου Καμτσή και στη Σχολή Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρετζή και υπήρξε υπεύθυνη των Θεατρικών Εργαστηρίων Λαυρίου και Αργυρούπολης. Αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη για το Θεατρικό Εργαστήρι των Εφήβων του Δήμου Αλίμου.

Το 1997 διοργάνωσε Σεμινάριο Θεάτρου για ηθοποιούς, με προσκεκλημένο το γνωστό Γάλλο δάσκαλο, Φιλίπ Γκολιέ.

Σαν ηθοποιός έχει συνεργαστεί στο Θέατρο με τους σκηνοθέτες Γιάννη Μόρτζο, Θανάση Παπαγεωργίου, Κυριακή Σπανού, Γιώργο Νικολαϊδη, Γιώργο Μπινιάρη, Θωδ Εσπίριτου, Βαγγελιώ Σαραβάνου, Τότα Σακελλαρίου, και στον κινηματογράφο με την Αγγέλα Μυλωνάκη.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.