Σπύρος Πανάς: “το σχέδιο που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Σπύρος Πανάς παρέθεσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας, με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο σχετικά με την αντίθεση του Δήμου στο σχέδιο που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ για τους όρους πώλησης και εκμετάλλευσης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ο Δήμος ΔΕΝ είναι αντίθετος, με την πώληση του Αστέρα από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι όμως αντίθετος στον τρόπο  με τον οποίο προωθείται η πώληση της έκτασης του Αστέρα, κι αυτό γιατί δεν αξιοποιεί την περιοχή αλλά ισοπεδώνει και τσιμεντοποιεί όλη την έκταση.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς μειώνει τη φύση και προσθέτει τσιμέντο, ενώ οι επιπτώσεις  δεν επηρεάζουν μόνο τη Βουλιαγμένη αλλά υποβαθμίζουν όλη την Αττική.

Με το σενάριο που προωθείται από το ΕΣΧΑΔΑ, μέσα σε μια νύχτα αλλάζουν οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη έκταση και στη θέση των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων, οικοδομούνται εκατοντάδες κατοικίες, δημιουργώντας μια νέα πόλη μέσα στα  όρια της υπάρχουσας, της Βουλιαγμένης.

Παράλληλα, με τη δημιουργία ενός συγκροτήματος κτηρίων μέσα στην έκταση το καταπράσινο  ακρωτήρι της Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε γκρίζα περιοχή, ενώ κανείς αρμόδιος δεν υπολόγισε τις περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτού του σχεδιασμού.

Πέρα όμως από τις αστοχίες του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδυτών, που δεν υπολόγισαν τα παραπάνω, η ευθύνη της πολιτείας, είναι επίσης μεγάλη, γιατί έρχεται σε ρήξη με τον ίδιο της τον εαυτό, αναιρώντας όλα  όσα προβλέπονται από το ΦΕΚ 254/Δ/2004, για την θωράκιση της περιοχής από άναρχες μορφές ανάπτυξης, που ρητά και κατηγορηματικά τοποθετεί τον Αστέρα στη Ζώνη 2δ, όπου είναι η ζώνη προστασίας φυσικών και αρχαιολογικών στοιχείων, επιτρέποντας αποκλειστικά την ανάπλαση των υφιστάμενων τουριστικών χρήσεων.

Ήδη με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από επιμονές προσπάθειες του Δήμου, όλο το ακρωτήρι χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος ενώ έχουν ήδη καθοριστεί ζώνες απολύτου προστασίας.

Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να αποσύρει το ΕΣΧΑΔΑ, για την πώληση του Αστέρα, σημειώνοντας τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο προωθείται η πώληση καθώς και το γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη του Δήμου, παρότι με συνεχείς οχλήσεις προς τους αρμόδιους, ζήτησε ενημέρωση.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος απαιτεί να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του ακινήτου ως έχει τουριστικός και μόνο τουριστικός. Να διατηρηθεί δηλαδή ότι προβλέπεται στο Διάταγμα ΦΕΚ 254 για το παραλιακό μέτωπο.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε όλες τις νομικές ενέργειες για την αποτροπή της πώλησης του Αστέρα, υπό αυτές τις συνθήκες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός προσφυγής στη Δικαιοσύνη ενώ ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να προβεί σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.