Δύο χρυσά στη σκοποβολή από την Αλιμιώτισσα Πηνελόπη Τσαντούλα (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Παγκόσμια πρωταθλήτρια με δύο χρυσά μετάλλια στη σκοποβολή, στο αεροβόλο και στο πυροβόλο πιστόλι, επέστρεψε από το Τορίνο η Αλιμιώτισσσα Πηνελόπη Τσαντούλα η οποία συμμετείχε στο 8ο World Masters Games. Υπό τις επευφημίες χιλιάδων θεατών και την προτροπή «Viva Grecia», η σύζυγος του παλιού Καλαμακιώτη Αλέκου Τσαντούλα, τίμησε για μια ακόμα φορά τα ελληνικά χρώματα, ενώ ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε.
Στους αποκαλούμενους και Ολυμπιακούς αγώνες για αθλητές ηλικίας άνω των τριάντα χρόνων, πλημμυρίδα 19.000 αθλητών χάρισε απίστευτη ενέργεια, αισιοδοξία, χαρά και ζωή στο Τορίνο, σε έναν θεσμό, που δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του πολυπληθέστερου αθλητικού γεγονότος στην ιστορία των σπορ.
Η Πηνελόπη υπερασπίσθηκε τον τίτλο της και τα μετάλλια που κέρδισε στους προηγούμενους αγώνες στο Σύδνεϋ το 2009, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως έχει κατακτήσει πάμπολλες πρώτες νίκες σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Τα World Masters Games ξεκίνησαν το 1985 με αφετηρία το Τορόντο. Έκτοτε κάθε τέσσερα χρόνια αυτή η λαμπρή γιορτή δίνει την ευκαιρία σε λάτρεις – ερασιτέχνες αθλητές να χαρούν αυτό που πιστεύουν. Να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, που φυσικά δεν προκαλεί συναγερμό στα πλανητικά ΜΜΕ, αλλά που τους δίνει το δικαίωμα να εκπέμψουν το δικό τους μήνυμα «Fit, Fun & Forever Young», δηλαδή να έχεις σωματική και ψυχική ευεξία, ώστε να είσαι για πάντα νέος!
Σ΄ αυτή τη γιορτή έδωσε και πάλι το παρών η Ελληνίδα αθλήτρια της σκοποβολής, η Πηνελόπη Τσαντούλα, «τόλμησε, αγωνίστηκε και διατήρησε ¨τα χρυσά της μετάλλια και τους τίτλους της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ηλικιακή κατηγορία της για την επόμενη τετραετία.
Τα πάντα στο Τορίνο ήταν απίστευτα φωτεινά. Για δέκα μέρες (2 έως 11 Αυγούστου) χιλιάδες πανέμορφοι άνθρωποι, στην ψυχή και στη διάθεση, χάρηκαν τη συμμετοχή τους σε 30 διαφορετικά αθλήματα, καθώς και την ετοιμότητα 5.000 εθελοντών! Εδώ πραγματικά συγκλίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ψυχοκινητική φύση των ανθρώπων, «σπορ για τη ζωή, σπορ για όλους». Πρώην ολυμπιονίκες και «υπερήλικα θαύματα», σφράγισαν με την παρουσία τους την αναγκαιότητα της φυσικής δραστηριότητας για τις ατομικές και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών του κόσμου μας.

Αφιέρωμα: Δύο φορές χρυσή η Πηνελόπη Τσαντούλα! – Κείμενο και φωτογραφίες ο Αλέξανδρος Τσαντούλας

Το πολυπληθέστερο και πολυαθλητικό γεγονός του πλανήτη με τη μοναδική ελληνική συμμετοχή της Πηναελόπης Τσαντούλας, εκπροσωπώντας τη σκοποβολή και την Ελλάδα

Οι παρακαταθήκες και οι περγαμηνές από τους 7ουςΠαγκόσμιους Αγώνες στο Σύδνεϋ το 2009 επισφράγισαν το τότε τόλμημα, αλλά τα απώτερα όνειρα ήρθε να τα υπενθυμίσει και το καλαντάρι της ISSF για το 2013…

Εμπρός λοιπόν για την πρωτεύουσα του Πιεμόντε, αλλά ευκαιρίας δοθείσης και μία βιωματική προσέγγιση της Αναγεννησιακής Ιταλίας σε Φλωρεντία, Σιένα και Σαν Τζιμινιάνο, αναμφίβολα θα ήταν μία εξαιρετική ιδέα…

Το Σαν Τζιμινιάνο, το «Μανχάταν του Μεσαίωνα»!Το Σαν Τζιμινιάνο, το «Μανχάταν του Μεσαίωνα»!

 Στον δρόμο για το Τορίνο

Σχεδίαση λοιπόν επί «μονιτορικού χάρτου» από τον χειμώνα, αξιολόγηση, ιεράρχηση και τελική επιλογή στόχων πάντα σε καθεστώς «γραμμικού προγραμματισμού», δηλαδή της βέλτιστης μαθηματικά απόδοσης με το ελάχιστο αντίβαρο σε χρήματα, χρόνο και υπερβολή…

Επομένως, για να επαναπροσδιορισθείς στο ύφος ενός Φιλέα Φογκ σε εποχή γενικής ύφεσης, πρέπει να επιλέξεις ιχνηλατικό πεδίο που θα χαρίσει πνεύμα αναγέννησης, δυνατές εικόνες ανθρώπινης δημιουργίας και παραδειγματικό στυλ κουλτούρας, είτε σε συγκοινωνιακές δομές, είτε σε ποιότητα ζωής που ορίζεται από μέτρο, αλλά δεν σφραγίζεται από μιζέρια… Και για να μην ξεχνιόμαστε η Πηνελόπη έπρεπε να δώσει το παρόν στο «Poligono Tiro a Segno Nazionale», δηλαδή στο αρχαιότερο αθλητικό κέντρο της Ιταλίας, στο Σκοπευτήριο του Τορίνο του 1837!

Γνωστές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τους εμπλεκόμενους να δείχνουν όχι απλά πνεύμα κατανόησης, αλλά με ουσιαστική διάθεση για γρήγορη και ανεμπόδιστη προώθηση των διαδικασιών. Ετοιμοπόλεμοι, λοιπόν, στην προβλήτα του νέου λιμένα της Πάτρας και σημειολογικά ο γιγαντισμός του «Hellenic Spirit» της ΑΝΕΚ μας εμψυχώνει. Αναμφισβήτητα σε δύσκολους καιρούς το Ελληνικό Πνεύμα είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά, στοιχείο αυταπόδεικτο και απόλυτα αληθινό… Επίδραση που δυνάμωσε, αφού ευτυχήσαμε να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε επί παντός επιστητού με τον δυναμικό Πλοίαρχο κ. Γιάννη Κουράκη και το ταυτόσημο της πραότητας και της σοφίας, τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μανώλη Φυτράκη.

Μεσημέρι την επομένη ο κατάπλους στο ιταλικό λιμάνι της Ανκόνα και πρώτος προορισμός η Ασίζη. Μια όμορφη μικρή μεσαιωνική πόλη κοντά στην πασίγνωστη στους Έλληνες πανεπιστημιούπολη της Περούτζια. Εδώ που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος Φραγκίσκος, από εύπορη οικογένεια μεν, αλλά με το προσωνύμιο ο «Φτωχούλης του Θεού», αφού πέρασε τη ζωή του σε απόλυτη ένδεια με το χάρισμα να μιλάει στα ζώα και στα πουλιά και αυτά να τον ακούνε! Από εδώ στην περιοχή της Ούμπρια ξεκίνησε το κίνημα των Φραγκισκανών με μότο την ειρήνη και την ανοχή, ακόμη και σε άλλες θρησκείες ή πεποιθήσεις.

Πρόσω ολοταχώς τώρα για τα βορειοδυτικά ακρότατα της Ιταλίας, πέρα στο Τορίνο και στην ανάσα των Άλπεων. Ο Πάδος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ιταλίας και οπωσδήποτε ο μεγαλομέτοχος του οριζόντιου διαμελισμού της πόλης. Τα 51 πάρκα και τα παλάτια των πάλαι ποτέ ευγενών του Οίκου της Σαβοΐας χαρίζουν μαζί με τις γέφυρες, τις πλατείες και τα κάστρα, αυτή την τόσο σπάνια σύνθεση της ολοζώντανης πόλης του Τορίνο.

Στο Πάρκο Βαλεντίνο όπου και το Πολυκέντρο των Αγώνων

Τα πολύχρωμα αεροπανό των World Masters Games – Torino 2013 βρίσκονται παντού και εμείς συνειρμικά ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, στο 2004 της ευμάρειας και της καθολικής κοινωνικής ευεξίας… Πρώτη προτεραιότητα το Πάρκο Βαλεντίνο όπου και το Πολυκέντρο των Αγώνων, για να πάρουμε τις κάρτες διαπίστευσης, τα ελευθέρας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και για τα περισσότερα μουσεία του Τορίνο, τα σακίδια με τα δώρα των χορηγών και φυσικά για να ενταχθούμε σε αυτό το φεστιβάλ ζωής και εκρηκτικού ενθουσιασμού.

Θέλαμε να χαρούμε την παραμονή μας στην Ιταλία του Βορά, στο Τορίνο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006 και έτσι επιλέξαμε για διαμονή όχι ένα απρόσωπο ξενοδοχείο στο κέντρο, αλλά ένα οικονομικό μεν διαμέρισμα στο εξοχικό Robassomero, εκεί στα ασύλληπτα σε πλούτο και φυσική ομορφιά παλάτια των ευγενών της Σαβοΐας, που όμως ήταν και αρχιτεκτόνημα λειτουργικό και μας παρείχε και τα πάντα.

Δεκαέξι χιλιόμετρα μακρύτερα από το σκοπευτήριο, αλλά με θέα στις μακρινές Άλπεις και σε ατμόσφαιρα πλήρους ελευθερίας… Σειρά είχε η γνωριμία με τα πεδία βολής, ο εγκλιματισμός, η παράδοση για φύλαξη των όπλων, η προσαρμογή στις εγκαταστάσεις και η επαφή με συναθλητές και συναθλήτριες από την Αυστραλία, την Αργεντινή, το Τρίνινταντ, φίλοι και φίλες από το Σίδνεϊ του 2009.

Εικόνα-σύμβολο του Τορίνο η Mole Antonelliana, με τον υψίμορφο θόλο της να δέχεται διαμπερώς την κατακόρυφη γραμμή του μετέωρου ασανσέρ για πρόσβαση στον εξώστη με την τέλεια θέα στην πόλη, ενώ στο εσωτερικό του φιλοξενεί το εκπληκτικό Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου. Αναμφίβολα όμως και απόλυτο must θα λέγαμε, είναι και το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτων που ξεδιπλώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της αυτοκίνησης. Το μαυσωλείο-εκκλησία της Σουπέργκα προσεγγίζεται και από τον ιστορικό οδοντωτό, τα τραμ διατρέχουν την πόλη και βέβαια οι ομάδες της Γιουβέντους και του Τορίνο είναι τα βαριά ονόματα εδώ.

Η γιορτή ξεκινάει

Στους 8ους World Masters Games που έγιναν στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε, δηλαδή στους αποκαλούμενους και Ολυμπιακούς Αγώνες για αθλητές ηλικίας άνω των τριάντα ετών, μία πλημμυρίδα 19.000 αθλητών χάρισε απίστευτα ποσά ενέργειας, αισιοδοξίας, χαράς και ζωής στο Τορίνο, σε έναν θεσμό, που δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του πολυπληθέστερου πολυαθλητικού γεγονότος στην ιστορία των σπορ.

Στο αρχαιότερο αθλητικό κέντρο της Ιταλίας, στο Σκοπευτήριο του Τορίνο του 1837, δεν μπορούσε παρά να υπάρχει ατμόσφαιρα εποχής…

Οι παγκόσμιοι αγώνες «World Masters Games» τελούνται ανά τετραετία και απευθύνονται σε πρώην πρωταθλητές υπερσυνοριακής εμβέλειας, μέχρι και σε ερασιτέχνες αθλητές, ηλικίας άνω των τριάντα ετών, εξαιρουμένων των κολυμβητών που μπορούν συμμετάσχουν και από την ηλικία των 25 ετών.

Από το 1985 με αφετηρία το Τορόντο, αυτή η λαμπρή γιορτή δίνει την ευκαιρία σε πραγματικά ερασιτέχνες αθλητές να χαρούν αυτό που πιστεύουν, δηλαδή τη συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, που φυσικά δεν προκαλεί συναγερμό στα πλανητικά ΜΜΕ, αλλά που τους δίνει το δικαίωμα να εκπέμψουν το δικό τους μήνυμα «Fit, Fun & Forever Young», δηλαδή να έχεις σωματική και ψυχική ευεξία, ώστε να είσαι για πάντα νέος!

 Τη σκυτάλη πήραν η Κοπεγχάγη το 1989, το Μπρίσμπεϊν το 1994, το Πόρτλαντ το 1998, η Μελβούρνη το 2002, το Έντμοντον το 2005, το Σύδνεϋ το 2009 και τώρα το Τορίνο. Απίστευτα φωτεινά τα πάντα στο διάστημα 2-11 Αυγούστου, αφού χιλιάδες από πανέμορφους ανθρώπους στη ψυχή και την έκφραση, απόλαυσαν τη συμμετοχή τους στους αγώνες, όπως και την απύθμενη διάθεση των διοργανωτών και την ετοιμότητα 5.000 εθελοντών! Εδώ πραγματικά συγκλίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ψυχοκινητική φύση των ανθρώπων, «σπορ για τη ζωή, σπορ για όλους»… Πρώην ολυμπιονίκες και «υπερήλικα θαύματα», σφράγισαν με την παρουσία τους την αναγκαιότητα της φυσικής δραστηριότητας για τις ατομικές και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών του κόσμου μας.

Το Στάδιο του Τορίνο, το «Ολύμπικο», απείχε αρκετά από το ιστορικό κέντρο και οι αρχές της πόλης, που το 2015 θα είναι η αθλητική πρωτεύουσα της Ευρώπης, επέλεξαν η παρέλαση των σημαιών και του πλήθους των αθλητριών και αθλητών να γίνει από την Πιάτσα Βιττόριο Βένετο μέχρι την Πιάτσα Καστέλλο. Ενθουσιασμός απίστευτος, εμφανίσεις ομάδων από διάφορα κράτη για όσκαρ φαντασίας και το κυριότερο δεν πίστευες ότι μπορεί να υπάρχει διάχυτο στον πλανήτη ένα πανίσχυρο αθλητικό κίνημα, δυστυχώς παντελώς άγνωστο στην πατρίδα μας, αναγνωριζόμενο και υποστηριζόμενο φυσικά από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή…

Είκοσι εννέα τα αθλήματα, η Πηνελόπη ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της σκοποβολής από τη χώρα μας και η ελληνική σημαία γέμισε πάλι τις γιγαντοοθόνες!

Το πρώτο χρυσό στο Αεροβόλο Πιστόλι 10 μέτρων.Το πρώτο χρυσό στο Αεροβόλο Πιστόλι 10 μέτρων.

Παραλειπόμενο ίσως, αλλά απόλυτα ικανοποιητικό το γεγονός από τον αυθόρμητο ενθουσιασμό θεατών και αθλητών στο αντίκρισμα των εθνικών μας χρωμάτων! Φαίνεται ότι πλέον όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τα παιχνίδια των «αγορών» και των «ταμείων» και με αντίβαρο τον Ελληνικό Πολιτισμό και τα παραδεισένια καλοκαίρια σε Αιγαίο και Ιόνιο, η πλάστιγγα αρχίζει και γέρνει προς την πλευρά που ήταν πάντα… Και βέβαια μπάντες, λάβαρα, επίσημοι και προσωπικότητες, να δίνουν το στίγμα και να διατρανώνουν το δικαίωμα στη χαρά από την άσκηση και τον συναγωνισμό, σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Στα καθαρώς αγωνιστικά

Έχεις προετοιμασθεί στο μέτρο του δυνατού για το καλύτερο αποτέλεσμα, αυτό που σε ικανοποιεί και ανταποκρίνεται στις επιδόσεις σου, αυτό που έρχεται απλά και ανεμπόδιστα… Οπωσδήποτε έχεις τον απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία αποστολή, που εδώ είσαι αρχηγός ομάδας, αθλητής, προπονητής, γιατρός και διατροφολόγος, αλλά παράλληλα και διπλωματικός αξιωματούχος, οικονομικός διαχειριστής, και τέλος ένας απλός άνθρωπος που δεν απαξιώνει την αναγκαιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων…

Στο πεδίο βολής των 25 μέτρωνΣτο πεδίο βολής των 25 μέτρων

Λοιπόν το πρώτο αρνητικό στοιχείο και μάλλον απρόβλεπτο, άλλωστε δεν μπορούσες και να το αντιμετωπίσεις, ήταν το γεγονός της πρόσκαιρης μετεωρολογικά μετεξέλιξης του Τορίνο σε Ντουμπάι! Θερμοκρασίες στα επίπεδα των 37οΚελσίου και σχετική άπνοια και υγρασία.

Οι διήμερες διπλές προπονήσεις στο πεδίο των αεροβόλων με τους ηλεκτρονικούς στόχους και στα πυροβόλα των 25 μέτρων, αλλά με χάρτινους στόχους για το sport women  και standard, πήγαν τηρουμένων των αναλογιών καλά. Αλλά υπήρξε και δεύτερο στοιχείο, απόλυτα συναρτώμενο από την low budget αποστολή, στην οντότητα μίας τροφικής δηλητηρίασης και στο peak της προσπάθειας…

Στον πρωταθλητισμό πρέπει να είσαι ανεμπόδιστα συγκεντρωμένος, να έχεις δύναμη και ευφορία. Αλλά η ζωή μας εμπίπτει σε νόμους στατιστικής και τουλάχιστον ας μας διέπει η απλή σοφία και η αίσθηση του μέτρου.

Απολογισμός και δύο παγκόσμιοι τίτλοι για την επόμενη τετραετία στην κατηγορία 50 plusΑπολογισμός και δύο παγκόσμιοι τίτλοι για την επόμενη τετραετία στην κατηγορία 50 plus

Λοιπόν στο διήμερο των αριθμών και στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 50 η επίδοση στο Αεροβόλο Πιστόλι 10 μέτρων είχε οροφή ένα πενιχρό 352 και στο Πυροβόλο Πιστόλι Sport Women 25 μέτρων, βοηθούντων και των outs, ένα ανάλογο 522… Ο συναγωνισμός δεν κατάφερε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και έτσι η ατμόσφαιρα των τελετών απονομής μεταλλίων είχε χρυσίζουσα χροιά!

Πολλές οι επώνυμες προσωπικότητες και ιδιαίτερα βαριά τα εύσημα των ένστολων παρευρισκομένων. Όμως αυτό που σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά μας, ήταν που ανακοινώθηκε δύο φορές το «…and the World Masters Games winner of the gold medal representing Greece, is Pinelopi Tsantoula!»

Και απόλυτα αυθόρμητες οι επευφημίας «Viva Grecia» από όλους, Ιταλούς και μη. Και ίσως το επιστέγασμα αυτού που τόλμησε και επανέλαβε η Πηνελόπη, το χειροφίλημα από τον Στρατηγό! Σε ένα απίστευτο πολυεθνικό περιβάλλον σφραγίστηκε η αλήθεια του ότι ο αθλητικός συναγωνισμός έχει ουσία και οντότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η αναγκαιότητα ανάλογων διοργανώσεων, μικρότερης φυσικά εμβέλειας σε ετήσια βάση, γίνεται πράξη εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες και φυσικά οι αγώνες των Masters όλο και θα πληθύνονται. Ραντεβού λοιπόν το 2017 στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, αφού η πρόκληση για υπέρβαση ορίων και νέες κατακτήσεις, ποτέ δεν τελειώνει…

«Everlasting Passion» λοιπόν το σλόγκαν των αγώνων, αιώνια πάθος για αυτά που πιστεύεις, για αυτά που αγωνίζεσαι, για αυτά που ονειρεύεσαι…

Τα συγχαρητήρια από τον Αυστριακό συναθλητή Adi Horvath, φανατικό φίλο της χώρας μας.Τα συγχαρητήρια από τον Αυστριακό συναθλητή Adi Horvath, φανατικό φίλο της χώρας μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.