Μουσικό Σχολείο Αλίμου (video) – Inspector Gadget (Shuki Levy)
Το διαδημοτικό Μουσικό Σχολείο Αλίμου (Γυμνάσιο – Ενιαίο Λύκειο) ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολ. Έτος 2000-01. Έχει την έδρα του στον Άλιμο και δέχεται υποψηφίους μαθητές από τους παρακάτω δήμους της Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.
Μοσχάτο
Καλλιθέα
Ταύρος
Ν. Σμύρνη
Π. Φάληρο
Άλιμος
Ελληνικό
Γλυφάδα
Βούλα
Βουλιαγμένη
Ν. Κόσμος
Υμηττός
Δάφνη
Αγ. Δημήτριος
Κολωνάκι
Εξάρχεια
Παγκράτι
Ηλιούπολη
Αργυρούπολη
Καισαριανή
Βύρωνας
Ζωγράφου
Αμπελόκηποι
Εφαρμόζει ωρολόγιο πρόγραμμα μεγάλης διδακτικής μέρας (εως 9 ώρες διδασκαλίας, από 8:15 -15:20)
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει το σύνολο των μαθημάτων που διδάσκονται στα ημερήσια γυμνάσια της χώρας και, επιπλέον μαθήματα μουσικής και αισθητικής παιδείας. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, διδάσκονται:
2 Ξένες Γλώσσες σε επίπεδα: Αγγλική (υποχρεωτικά) και Γαλλική ή Γερμανική (κατ΄ επιλογή)
Θεωρία και πράξη Ευρωπαϊκής Μουσικής
Θεωρία και Πράξη Ελληνικής Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής
Ατομικό μάθημα επιλογής μουσικού οργάνου Ευρωπαϊκής ή Παραδοσιακής μουσικής: Όργανα Συμφωνικής Ορχήστρας, (Έγχορδα, πνευστά, κρουστά), Όργανα παραδοσιακής μουσικής (ταμπουράς, ούτι, λαούτο, κ.α.) νυκτά όργανα (μαντολίνο, κιθάρα )
Υποχρεωτικά Πιάνο και Ταμπουράς (Ελληνικό παραδοσιακό έγχορδο)
Μουσικά σύνολα: Ορχήστρα, χορωδίες, παραδοσιακό, μπάντα πνευστών, jazz κ.α.
Μαθήματα Αισθητικής Παιδείας: Θέατρο, Ιστορία της Τέχνης
Εκδηλώσεις: Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και του ετήσιου προγραμματισμού λειτουργίας του, το σχολείο διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (Συναυλίες, Εκθέσεις Ζωγραφικής, Θεατρικές παραστάσεις κ.α. ), οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και έχουν ως στόχο να προβάλλουν τα συλλογικά αποτελέσματα της προσπάθειας μαθητών και εκπαιδευτών.
Προσωπικό: Το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του σχολείου επιλέγεται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται από το Υ.Π.Ε.Π.Θ., τα οποία προβλέπουν αυξημένα τυπικά προσόντα για τους υποψήφιους (μεταπτυχιακές σπουδές, καλλιτεχνική και μουσική παιδεία).
Μεταφορά: Γίνεται με μισθωμένα λεωφορεία, χωρίς επιβάρυνση για τους γονείς κηδεμόνες.
Σίτιση: Στους μαθητές παρέχεται δωρεάν σίτιση, κατά τις μεσημεριανές ώρες.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Δ/νση του σχολείου από τους γονείς-κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών, από 10-25 Μαΐου κάθε έτους. Η διαδικασία επιλογής διεξάγεται κατά το 2ο 15μερο του Ιουνίου, από επιτροπή επιλογής που συγκροτείται για το σκοπό αυτό, από το Υ.Π.Ε.Π.Θ. Θέματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι η φωνητική, ρυθμική και ακουστική αντίληψη-ικανότητα. Προαιρετικά οι υποψήφιοι μπορούν να εξετασθούν και σε μουσικό όργανο (επίπεδο κατωτέρας σχολής). Διαβάστε περισσότερα …
Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται εντός 5θημέρου. Οι γονείς-κκηδεμόνες των επιτυχόντων μαθητών θα πρέπει, από την 1η Σεπτεμβρίου, να προσέλθουν στο σχολείο προκειμένου να λάβουν σχετικό έντυπο, ώστε να πραγματοποιηθεί η μετεγγραφή τους στο μουσικό σχολείο.
Απόφοιτοι: Οι απόφοιτοι του ενιαίου μουσικού Λυκείου συμμετέχουν κανονικά στις Πανελλαδικές εξετάσεις και έχουν δικαίωμα εισαγωγής όχι μόνο στα Μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι, αλλά σε όλα τα τμήματα Ανώτατης και Ανώτερης εκπαίδευσης. Τέλος, στους αποφοίτους των Μουσικών σχολείων, χορηγούνται πτυχία μουσικής ειδικότητας, κατόπιν σχετικών εξετάσεων, βάσει του Ν. 2158/93 (ΦΕΚ 109/ τ. Α΄), τα οποία είναι ισότιμα με εκείνα που χορηγούνται από Ωδεία και μουσικές σχολές.
www.mousalim.gr