Mάχη 13 μνηστήρων για τον Αστέρα Βουλιαγμένης




(Tου Νίκου Χρυσικόπουλου – capital.gr)

Ως ένα διαγωνισμό που αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και να αποτελέσει ορόσημο για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία παραχώρησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην οδό Κολοκοτρώνη αναμένουν πως το ήδη έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τον Αστέρα θα μετουσιωθεί σε αισθητά αυξημένο –σε σχέση με άλλους διαγωνισμούς– αριθμό δεσμευτικών προτάσεων. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση και σε αυτή συμμετέχουν 13 επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Βaupost (γνωστό από την τοποθέτησή του στον ΟΠΑΠ) και Colony Capital Αcquisitions, η Intercontinental International του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Άρη Χαλικιά, η κινεζική Fosun (βασικός μέτοχος της Folli Follie Group), ο τουρκικός όμιλος Dogus, η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η Dolphin Capital (των Μ. Καμπουρίδη και Π. Χαραλαμπίδη), η J&P Αβαξ, η ΤΕΜΕΣ του Α. Κωνσταντακόπουλου και ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου.

Θεωρείται βέβαιο πως στην τελική φάση του διαγωνισμού ορισμένα από τα σχήματα αυτά θα συμμαχήσουν για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, κάτι που επιτρέπεται από τη διαδικασία, με μόνο περιορισμό να μη συμμετέχουν στα νέα, κοινά σχήματα, περισσότεροι των τριών αρχικών ενδιαφερομένων. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ήταν η 21η Οκτωβρίου, από το ΤΑΙΠΕΔ όμως δεν αποκλείουν να δοθεί μια νέα, ολιγοήμερη, παράταση. Εκτός άλλου απροόπτου, αναμένεται ο πλειοδότης του διαγωνισμού να παραλάβει τα κλειδιά του Αστέρα Βουλιαγμένης την ερχόμενη Άνοιξη.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα αποκτήσει ένα μοναδικό «φιλέτο» γης συνολικής έκτασης 304 στρεμμάτων, από τα οποία 193 στρέμματα ανήκουν στην Αστήρ Παλάς (όμιλος ΕΤΕ). Η συμφωνία Εθνικής – ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πως η ΕΤΕ θα λάβει το 80% των συνολικών εσόδων από την παραχώρηση του ακινήτου και το ελληνικό Δημόσιο το 20%. Η έκταση περιλαμβάνει:

– το Arion Resort & Spa (123 κλίνες, 58 μπανγκαλόου, εστιατόρια, καταστήματα, υπαίθρια πισίνα και συνεδριακό κέντρο)

– το Westin Hotel Athens (162 κλίνες, αίθουσα γυμναστηρίου, εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα και συνεδριακό χώρο)

– το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη που εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 20,1 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αναξιοποίητη έκταση. Οι προδιαγραφές αξιοποίησης της Αφροδίτης προβλέπουν τη δημιουργία 148 δωματίων, όπως και την μετατροπή ορισμένων από τις κλίνες σε πολυτελείς σουίτες.

– δύο παραλίες, του Αστέρα, που καταλαμβάνει 1.600 μέτρα ακτογραμμής και του ΕΟΤ που εκτείνεται σε 2.100 μέτρα ακτογραμμής.

-τη μαρίνα Βουλιαγμένης, με σύμβαση 40ετούς μίσθωσης που υπεγράφη πέρυσι τον Οκτώβριο.

[email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.