Η κάρτα δημότη “όπλο” για καταναλωτές και καταστηματάρχες





Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης Σπύρου Πανά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου ειδική ενημερωτική συνάντηση, με τη συμμετοχή καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στα όρια της πόλης.
Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση από πλευράς Δήμου πάνω στο ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ενόψει της εφαρμογής του άρθρου 16, παρ. 2 του Ν. 4177/2013, καθώς και η κατάθεση των απόψεων των καταστηματαρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σ. Πανάς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Κοντονής, οι οποίοι αρχικά ενημέρωσαν τους παριστάμενους καταστηματάρχες για τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με την ψήφιση του Ν.4177/2013, καθώς και για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια για το ζήτημα, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου κας Κισκήρα.

Συγκεκριμένα ο νέος Νόμος επιτρέπει προαιρετικά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο.
Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων, δηλαδή τέσσερις Κυριακές το χρόνο, πριν από:
α) τη 2η Δευτέρα του Ιανουαρίου
β) τη 2η Δευτέρα του Αυγούστου
γ) το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου και
δ) το 1ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου
Τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ίδιου νόμου.
Οι παριστάμενοι έμποροι κατέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους όσον αφορά το νέο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τους, αλλά παράλληλα ευχαρίστησαν και τη Διοίκηση του Δήμου για την ενημέρωση που τους παρείχε σχετικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του Νόμου.
Το συμπέρασμα της δημόσιας διαβούλευσης ήταν να παραμένουν τα καταστήματα τροφίμων, ποτών και τα ανθοπωλεία ανοικτά κατά βούληση του καταστηματάρχη, ενώ τα εμπορικά καταστήματα, όπως αυτά της ένδυσης, της υπόδησης και του οικιακού εξοπλισμού κλειστά. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίστηκε ότι η άποψη του Δήμου πάνω στο ζήτημα είναι γνωμοδοτική, αφού την τελική απόφαση τη λαμβάνει η Περιφέρεια
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε, οι έμποροι ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο για μια σειρά από κινήσεις που έχουν γίνει με σκοπό την τόνωση της τοπικής εμπορικής αγοράς και απέσπασαν τη δέσμευσή του ότι θα δοθεί το επόμενο διάστημα ιδιαίτερο βάρος στην προβολή της ΚΑΡΤΑΣ ΔΗΜΟΤΗ και στη σύνδεση των τοπικών καταστημάτων με αυτήν, έτσι ώστε μέσα από την παροχή εκπτώσεων και προνομίων από τις τοπικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν τους καταναλωτές που ζουν σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη.
Ο Δήμαρχος Σ. Πανάς ανέφερε και μια σειρά ακόμη από αποφάσεις που έχουν παρθεί, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, όπως παρεμβάσεις στην πόλη που την καθιστούν πιο όμορφη και πιο λειτουργική, η μείωση στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τα καταστήματα που έχουν τραπεζοκαθίσματα, και άλλες δράσεις του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε κάθε όμως περίπτωση ο Δήμαρχος Σ. Πανάς υπογράμμισε ότι η πόρτα της Διοίκησης αλλά και των υπηρεσιών του Δήμου θα είναι διαρκώς ανοιχτή στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.