Τάσος Ταστάνης: “Υποστηρικτής άγριων μνημονιακών πολιτικών ο Δήμαρχος Γλυφάδας”




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013, ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Ταστάνης, έθεσε προς τη διοίκηση του Δήμου και το Δήμαρχο της πόλης κ. Κόκκορη – τόσο προ ημερησίας διατάξεως όσο και κατά τη συζήτηση των επιμέρους θεμάτων – καίρια ερωτήματα και προτάσεις διεξόδου από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και για την ανακούφιση των δημοτών που δεν ξέρουν πλέον πώς να αντιμετωπίσουν τα βάρβαρα οικονομικά βάρη που συνεχώς τους επιβάλλονται.

Συγκεκριμένα θέσαμε:

Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής του Δήμου και της συνολικής αντίθεσης του στην προώθηση των άγριων νεοφιλελεύθερων σχεδίων της Κυβέρνησης σε βάρος της Αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού της ρόλου συντασσόμενος με τους αγώνες των εργαζομένων. Μιας πολιτικής που πέρα από την άγρια κατακρεούργηση των θεσμοθετημένων της πόρων, προχώρησε στη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας και την απόλυση των σχολικών φυλάκων, ενώ οι δήμοι αποτελούν τη βασική δεξαμενή για τις επιπλέον 12.500 απολύσεις μέχρι το Δεκέμβρη. Ειδικότερα στο Δήμο της Γλυφάδας τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα 42 άτομα (το σύνολο των εργαζομένων της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων), ενώ αναμένεται η ένταξη σε διαθεσιμότητα (δηλ. συντομότατα θα οδηγηθούν στην ανεργία) διοικητικών υπαλλήλων, καθαριστριών, σχολικών τροχονόμων, προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας, ΥΔΟΜ, κ.λ.π. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση το όποιο κοινωνικό έργο εξακολουθεί να παρέχει ο δήμος Γλυφάδας ακόμα και των απλών διοικητικών και βασικών λειτουργιών του. (π.χ. λόγω του ότι δεν υπήρχαν αυτοκίνητο και εργαζόμενοι δεν μοιράσθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του τελευταίου Δ.Σ.)

Την τραγική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβρη οι γονείς και τα παιδιά τους από την ελλιπέστατη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών. Όπως δήλωσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο υπεύθυνος αντιπρόεδρος των παιδικών σταθμών, λόγω έλλειψης προσωπικού, μόλις 140 παιδιά μπορούν να εξυπηρετηθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Δήμο της Γλυφάδας. Στη συνέχεια και μόνον εφ’ όσον η Κυβέρνηση εγκρίνει την πρόσληψη προσωπικού με το απαράδεκτο καθεστώς των δίμηνων συμβάσεων (σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε και πάλι την προσφυγή στο σκλαβοπάζαρο των «κοινωφελών εταιρειών») θα δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν στην καλύτερη περίπτωση άλλα 500 παιδιά. Δηλαδή περίπου 250 παιδιά θα μείνουν και πάλι έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που βέβαια θα λειτουργούν με απαράδεκτες και άκρως αντιπαιδαγωγικές συνθήκες από άποψη προσωπικού.

Στην πρόταση της δημοτικής αρχής για πάγωμα των δημοτικών τελών στα περσινά επίπεδα, εμείς αντιπροτείναμε – προκειμένου να υπάρξει μια απόλυτα αναγκαία μικρή ανακούφιση των δημοτών που πλήττονται βάναυσα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της άγριας λιτότητας:

Την ουσιαστική μείωση (τουλάχιστο κατά 20%) των δημοτικών τελών.

Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και των συνεισφορών για άλλες κοινωνικές παροχές (δίδακτρα σε ωδεία, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.) των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι κ.λ.π.)

Την αναστολή – τουλάχιστο για τα τρία προσεχή χρόνια – της είσπραξης του «πρασινόσημου» ώστε να ανακουφισθούν οι πολίτες, ενώ τα χρήματα που έχουν απομείνει από το «πρασινόσημο» – μετά την κατασπατάλησή τους σε αχρείαστες και σκανδαλώδεις αγορές οικοπέδων – να διατεθούν για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών της πόλης με την αγορά ακινήτων ή οικοπέδων για την λειτουργία Βρεφονηπιακών σταθμών, Κοινωνικού Ιατρείου, Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.λ.π.

Αναλύσαμε με στοιχεία ότι η πρότασή μας αυτή δεν είναι μια λαϊκίστικη φωτοβολίδα. Βασίζεται στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του δήμου για τα ανταποδοτικά τέλη που αφορούν κυρίως τις δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού και οι οποίες από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί (χωρίς να ξεχνάμε και τις μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων την αντίστοιχη περίοδο) περισσότερο από 20%. Άλλωστε ο ίδιος επαίρεται ότι ο Δήμος έχει πλεόνασμα 11 εκατ. € ενώ η πρότασή μας για μείωση των δημοτικών τελών και αναστολής της είσπραξης του πρασινόσημου δεν ξεπερνάει τα 3 εκατ. €.

Ο κ. Δήμαρχος δεν μας απάντησε στα παραπάνω. Με αοριστίες και φτηνές δικαιολογίες, αλλά κυρίως με ανυπόστατες σε βάρος μας κατηγορίες για λαϊκισμό, οδήγησε την άβουλη πλειοψηφία που τον στηρίζει στην απόρριψη των προτάσεών μας, καθώς και στη λήψη και νέας σειράς αποφάσεων για έργα βιτρίνας (πλατείες, ασφαλτοστρώσεις κ.λ.π.) και για αδιαφανείς δαπάνες. Καμαρώνει ταυτόχρονα γιατί ξοδεύει πάνω από 130.000€ για τις αμφισβητούμενης ποιότητας εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σεπτεμβρίου στο δήμο μας.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, απέδειξαν ότι παραμένουν πιστοί υποστηρικτές των μνημονιακών επιλογών αρνούμενοι να διατυπώσουν την παραμικρή αντίθεση στην καταστροφική πολιτική της δικομματικής Κυβέρνησης.

Για την Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Πρέπει να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να μη γίνει καμία νέα απόλυση, να σταματήσει η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δήμου μας και κυρίως η κοινωνική καταστροφή.

Αγωνιζόμαστε να πέσει η Κυβέρνηση

και να μείνουν όρθιοι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός.

Οι ανάλγητες αυτές πολιτικές και οι Κυβερνήσεις

καθώς και οι δημοτικές αρχές που τις υλοποιούν πρέπει να ανατραπούν.

ΓΛΥΦΑΔΑ 30-8-2013

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ

Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.