Επιστολή Ορφανού στη “ΜΑΚΡΟ” για το βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου




Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου στους Τράχωνες Αλίμου, αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Υ.Α..2290/477 π.έ./2-2/-1972, ΦΕΚ 134/β/15.2.1972) και σήμερα προστατεύεται ως αρχαίο ακίνητο μνημείο, βάσει των διατάξεων του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28.6.2002 – άρθρα 2,6,10).

Με την από 25/4/2013 επιστολή σας, προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων, δηλώνετε ότι μετά το Πάσχα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες στο Ναό και ότι η εταιρεία σας σκοπεύει να κάνει την πανηγυρική τελετή την ημέρα εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου (21η Νοεμβρίου).

Με το υπ΄αριθ. πρωτ. 27/2013 έγγραφο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων, ενημερωθήκαμε , μεταξύ άλλων, ότι , στις 6 Μαρτίου 2013, ανακοινώσατε στους εκπροσώπους της ανωτέρω εταιρείας , ότι δεν θα είναι επιτρεπτή η πρόσβαση στο Ναό, παρά μόνο στις 21/11 κάθε έτους. Ο λόγος της άρνησής σας, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο , αφορά την επικινδυνότητα που υπάρχει στον γύρω χώρο.

Επειδή η υπηρεσία Δόμησης Ελληνικού – Αργυρούπολης , με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 0146460/2013 έγγραφό της, ρητά αναφέρει ότι έχει αρθεί οποιαδήποτε επικινδυνότητα. Επειδή στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, πρέπει να διευκολύνεται η πρόσβαση και η επικοινωνία του κοινού, ως χαρακτηρισμένο και αναγνωρισμένο από την πολιτεία ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο προστατεύεται από το ν. 3028/2002, στο άρθρο 3 περ.ε του οποίου ρητά ορίζεται ότι περιεχόμενο της προστασίας αφορά μεταξύ άλλων « τη διευκόλυνση της πρόσβασης και της επικοινωνίας του κοινού με αυτόν ».

Επειδή , από το έτος 1967, ο εκάστοτε ιερέας της Ζωοδόχου Πηγής, τελούσε τις διάφορες ακολουθίες, και όταν δεν μπορούσε, ο Ιωάννης Γερουλάνος καλούσε συνταξιούχο ιερέα, ιδίως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, γεγονότα τα οποία αποδεικνύονται γραπτά και από τα βιβλία γάμου και βάπτισης, αλλά και από τις προφορικές μαρτυρίες των παλαιών κατοίκων της πόλης, για πολλά δε έτη , οι εκπρόσωποι εκπρόσωποι του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, είχανε τα κλειδιά της πύλης και του ναού.

Eπειδή το ιερό μνημείο, πρέπει να επανενταχθεί στη σύγχρονη κοινωνική ζωή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα θέλαμε, να συνεχισθεί η παράδοση αυτή, η οποία εξάλλου είναι σύμφωνη με το νόμο και να επιτραπεί εκ νέου η είσοδος σε όλους τους πιστούς.

Αναμένουμε την απάντησή σας, προκειμένου να καθορίσουμε τις ημέρες που θα είναι επιτρεπτή η πρόσβαση στο ναό.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ >>

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.