Εγκρίθηκε η ανάπλαση της πλατείας Χαρίτων στη Γλυφάδα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη δαπάνη για την ανάπλαση και την αναμόρφωση της πλατείας Χαρίτων.

Η ανάπλαση της πλατείας Χαρίτων αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή καθώς βρίσκεται κοντά στο Εμπορικό Κέντρο της Γλυφάδας επί της οδού Λαμπράκη έχει έκταση περίπου 5,5 στρεμμάτων και λειτουργεί ως παιδότοπος.“Ή συμμορφώνεστε ή φεύγετε” – Tελεσίγραφο του Δήμου Αλίμου για την κακοποίηση του παραλιακού μετώπου

Η πλατεία όταν δημιουργήθηκε υπήρξε πρότυπο, πόλος έλξης και θαυμασμού των πολιτών και των παιδιών αλλά για είκοσι χρόνια περίπου δεν είχαν γίνει εργασίες συντήρησης της.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ιστορική πλατεία Χαρίτων στο κέντρο της Γλυφάδας θα κατασκευαστεί με πόρους της Περιφέρειας Αττικής από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επιτέλους τα παιδιά θα επιστρέψουν στον χώρο της πόλης που τους ανήκει. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τους απαραίτητους ελένχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο κοντά στα χριστούγεννα και θα αποδωθεί στους πολίτες σε 5-6 μήνες. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικά στην Γλυφάδα και στα προβλήματα παραβατικότητας που έχουν προκύψει με την συνεχή αύξηση των νυχτερινών καταστημάτων. Το έργο αυτό έχει ως στόχο την αλλαγή της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρευρέθει ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ.Κώστας Κόκκορης ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Σώμα αναφέρθηκε αναλυτικά στην σημασία της ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου της Γλυφάδας μέσω του έργου της πλατείας Χαρίτων όπως και στην ιστορικότητα του χώρου, ο οποίος ήταν πρότυπο σχεδιασμού την επόχη κατασκευής της (1984) από τον αείμνηστο Δήμαρχο Θόδωρο Σπονδυλίδη.

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις θεματικές ενότητες των οργάνων προβλέπονται ειδικές διατάξεις για παιδιά με προβλήματα προσβασιμότητας (καρουζέλ και τραμπάλες για αναπηρικά αμαξίδια, παιχίδια ήχου, ακοής και ασθήσεων, όπως και όργανα για την τρίτη ηλικία).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η εκτέλεση του έργου : «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝ & ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΧΩΡΩΝ (ο.τ. 69) ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση που αφορά τόσο τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας Χαρίτων (αστικό πράσινο) όσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της πλατείας και συγκεκριμένα τον πεζόδρομο της οδού Γιαννιτσοπούλου, τα πεζοδρόμια της οδού Σεμέλης τα οποία περιβάλλουν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, την τριγωνική απόληξη στάσης Λεωφορείου της πλατείας Χαρίτων και όμορα.
Ο χώρος της παρέμβασης εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, καταλαμβάνοντας περίπου 12.000 μ2 (12 στρέμματα), βρίσκεται σε κεντρική περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, δίπλα στο εμπορικό κέντρο και συνορεύει με σχολικό συγκρότημα.
Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας καθώς η επί σειρά ετών λειτουργία του προσέλκυσε κατοίκους, γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών και από όλο το λεκανοπέδιο με εμφανείς συνέπειες στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ύπαρξη και η πρόβλεψη επαναχρησιμοποίησης μεγάλων επιφανειών πρασίνου και φυσικών επιφανειών στους χώρους ανάπλασης συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη βελτίωση του δομικού ιστού και του κλίματος στην περιοχή.
Οι διάφορες δραστηριότητες οι οποίες έχουν προβλεφθεί και αποτελούν μέρος της προτεινόμενης αναβάθμισης λειτουργούν κύρια για την αναψυχή και την συγκέντρωση των κατοίκων και επισκεπτών και συμπληρωματικά προς την βελτίωση του κλίματος.
Η διαμόρφωση των χώρων και ό εξοπλισμός τους έχει μελετηθεί να υπακούει στις αρχές και στις προδιαγραφές ενός φιλικού και λιγότερο ενεργοβόρου περιβάλλοντος. Ο νέος σχεδιασμός με στόχο την ποιοτικής και την αισθητική βελτίωση της Πλατείας Χαρίτων και των παράπλευρων χώρων αποσκοπεί και στην λειτουργική αναβάθμιση της ως χώρος «βιωματικής συνάντησης» όλων των ηλικιών με επιστημονικά κριτήρια και υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας αντίστοιχων χώρων.
Ο επανασχεδιασμός της πλατείας βασίσθηκε στην αρχική Μελέτη του 1983 διατηρώντας ακριβώς το ανάγλυφο και τις κύριες λειτουργίες τις οποίες προέβλεπε. Η έντονη χρήση του χώρου σε συνδυασμό με τη ελλειπή ή απούσα συντήρησή του οδήγησαν στην εντατική υποβάθμισή που παρατηρείται σήμερα, με εμφανή σημάδια της εγκατάλειψης του με αποτέλεσμα την δημιουργία μη ασφαλούς περιβάλλοντος για τους χρήστες (μικρά παιδιά και γονείς).
Η μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εκπόνηση μελετών και την τήρηση των προδιαγραφών για κάθε κατηγορία έργων και εγκρίθηκε από το Δήμο Γλυφάδας σύμφωνα με την υπ. αρ. 72/2013 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Για τη δημοπράτηση του έργου, την εκτέλεση της σύμβασης και τη κατασκευή του εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν.1418/84, Ν.3263/04, Π.Δ.186/96, Π.Δ.609/85 όπως κωδικοποιήθηκαν με τον Ν. 3669/08 και ισχύουν σήμερα.
Το έργο χρηματοδοτείται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ 9779.04.110 του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής).

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.