Ανακοίνωση σε σχέση με τα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη




ΑΣΚ – ΠΑΜΕ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «Ο Βύρων» –

ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕ ΑΝΤΑΜΑ>

Χωρίς ομολογουμένως να δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, λίγες μέρες πριν, η ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητές (ΣΕΦΚ), αποκομμένη πλήρως από τις αγωνίες και τα πραγματικά συμφέροντα των συναδέλφων του κλάδου, εξέδωσε άλλη μία ανακοίνωση μνημείο υποκρισίας και αντι-ΠΑΜΕ τύφλωσης, στοχοποιώντας μάλιστα συνδικαλιστή του, με αφορμή μια κινητοποίηση της «επιτροπής αλληλεγγύης στους απολυμένους της Ανέλιξης» ενάντια στους εργαζόμενους της «Ανέλιξης»!
1.Λίγα λόγια για την ιστορία της υπόθεσης. Την άνοιξη του 2012 οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων «Ανέλιξη» τα «σπάσανε» χωρίζοντας τα τσανάκια τους και άνοιξαν διαφορετικά φροντιστήρια στην περιοχή της Ηλιούπολης. Αυτό, δημιούργησε ανακατατάξεις στα μαθητολόγια και άμεση απειλή για τα δικαιώματα των καθηγητών και των εργαζομένων. Τι έκανε τότε η συνδικαλιστική ηγεσία του ΣΕΦΚ στον εργασιακό χώρο που διαφήμιζε ως ένα από τα «κάστρα» του; Αντί λοιπόν να διαχωρίσει τη θέση της από τους πρώην συνέταιρους εργοδότες και να τους πιέσει να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι ώρες διδασκαλίας για όλους τους εργαζόμενους στα νέα φροντιστήρια, διάλεξε εργοδοτικό στρατόπεδο και κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τους εργοδότες που απέμειναν στην «Ανέλιξη»! Έτσι ο αποχωρήσας ιδιοκτήτης με λυμένα τα χέρια προσέλαβε στην επιχείρησή του νέους εργαζόμενους με μειωμένες συμβάσεις και οι εναπομείναντες ιδιοκτήτες, με επίσης λυμένα χέρια, επέβαλαν περιορισμό των ωρών διδασκαλίας και απολύσεις.
2. Από εκεί και μετά αρχίζει μια επικίνδυνη και αδιέξοδη διαδικασία εκφυλισμού. Πρωτοστάτησαν στη διαδικασία «μοιράσματος» των περιορισμένων ωρών που επέβαλε η εργοδοσία και πίεζαν άλλους εργαζόμενους καθηγητές για χάρη των μελών τους. Διαχώρισαν τους εαυτούς τους, τους «καλούς καθηγητές» με άλλους «ανεπαρκείς», βάζοντας μάλιστα στη μέση τους μαθητές να παίρνουν θέση εναντίον καθηγητών. Όποιος καθηγητής δεν συμφωνούσε με τις μεθοδεύσεις τους χαρακτηρίζονταν ξεπουλημένος και εργοδοτικός. Και μέσα σε όλα αυτά, διέδιδαν υπογείως ότι ο συνάδελφός τους Μαργαρώνης Π., μέλος του κλαδικού σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «ο Βύρων» και Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι κι αυτός εργοδοτικός επειδή από την πρώτη στιγμή έθετε το ζήτημα να μην δεχτούν οι εργαζόμενοι καμία μείωση μισθών από την σύμβαση που ίσχυε και να δεσμευτούν και οι δύο φροντιστηριούχοι ότι θα διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην εργασία, διαφωνούσε με τις μεθοδεύσεις και τα κομπρεμί με την εργοδοσία, δούλευε για την ταξική ενότητα ανάμεσα σε όλους τους εργαζομένους σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργοδοτών, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση των συναδέλφων, το αν είναι μέλη ποιων σωματείων, το αν είναι απολυμένοι (που πρέπει να επαναπροσληφθούν) ή νεοπροσληφθέντες (που πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους).
3. Στην κινητοποίηση της 10/11, οι συνδικαλιστές του ΣΕΦΚ και κάποιοι άλλοι «αλληλέγγυοι», συνέχισαν το τροπάρι τους, ότι κάποιοι καθηγητές είναι χειρότεροι από τους απολυμένους ενώ επιτέθηκαν με συκοφαντίες και λάσπη σε εργαζόμενους της «Ανέλιξης» επιτείνοντας το κλίμα διάσπασης και διχόνοιας το οποίο οι ίδιοι διαμόρφωσαν. Εκεί όμως που έπεσαν οι μάσκες ήταν στη νέα χυδαία επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του συναδέλφου Μαργαρώνη Π. με άθλιες κουβέντες και συνειρμούς για τον ίδιο και τον πολιτικό του φορέα, αποκαλύπτοντας τον αντικομουνισμό τους και τον πραγματικό τους στόχο, το ΠΑΜΕ και το κλαδικό σωματείο του «Βύρωνα», όπως άλλωστε διακήρυξαν και στην συνέλευση-παρωδία για τη συγκρότηση της «επιτροπής αλληλεγγύης»!
4. Όλα τα παραπάνω συνέβησαν ενώ από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το κλαδικό σωματείο στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ο «Βύρων», έχουν πάρει σαφή θέση και στηρίζουν το δίκαιο αίτημα των απολυμένων από την «Ανέλιξη» συναδέλφων να επαναπροσληφθούν άμεσα χωρίς περικοπή ωρομισθίων και ταυτόχρονα να μην απολυθούν άλλοι συνάδελφοι. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να δικαιωθεί το αίτημά τους είναι οι συνάδελφοι να απομονώσουν την επιζήμια λογική των συνδικαλιστών του ΣΕΦΚ. Να εργαστούν για την ενότητά τους με όλους τους άλλους εργαζόμενους, η οποία υπονομεύεται, να οριοθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στους εργοδότες, κάτι που απαιτεί να πάρουν και ξεκάθαρη θέση διαχωρισμού απέναντι σε «απολυμένους» που εμφανίζει η ηγεσία του ΣΕΦΚ από την «Ανέλιξη» αλλά είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες φροντιστηρίου και τα προκλητικά υψηλά «ωρομίσθιά» τους υποδεικνύουν εταιρική σχέση με την εργοδοσία της Ανέλιξης παρά μισθωτή. Τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά οι «παράγοντες» του ΣΕΦΚ, όπως και ότι το ταξικό, κλαδικό σωματείο του «Βύρωνα» που δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους ανάλογα με την εργασιακή τους σχέση, έχει αταλάντευτη στάση απέναντι στους εργοδότες, κάνει πράξη την πιο γερή ενότητα των εργαζομένων, την κλαδική, και έχει πλούσια δράση στην διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην ανάκληση απολύσεων, στην καταβολή δεδουλευμένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους ανεξάρτητα από το αν έχει μέλη σε αυτούς. Μάλιστα, είναι εκείνο το σωματείο του κλάδου στην Αττική που κινητοποιείται, παλεύει και ασκεί πίεση στους εργοδότες για την υπογραφή ΣΣΕ. Ταυτόχρονα δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προετοιμασία κάθε απεργίας που εξαγγέλλεται, χωρίς να διολισθαίνει σε θέσεις απεργοσπασίας ανάλογα με το ποιος κάθε φορά την εξαγγέλλει. Την ίδια στιγμή ο ΣΕΦΚ εξαντλεί την όποια του δράση στην «Ανέλιξη» ενώ γίνεται κυριολεκτικά το «σώσε» στους άλλους χώρους δουλειάς! Δεν ασχολείται και δεν λέει κουβέντα για τα φροντιστήρια αλυσίδες, που έχει μέλη και δουλεύουν με ωρομίσθια πείνας.
5. Και για το τέλος αντιγράφουμε από την ανακοίνωση του «Βύρωνα» πέρσι το καλοκαίρι για την υπόθεση της «Ανέλιξης»: καλούμε όλους τους εργαζόμενους «να αγωνιστούμε για σωματείο γερό, μαζικό, με πόδια στους τόπους δουλειάς που θα έχουν εμπιστοσύνη οι εργαζόμενοι σε αυτό και δεν θα είναι άλλοθι και εφαλτήριο βολέματος μιας κάστας εργατοπατέρων. Σωματείο που με όρους μαζικότητας, αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και κοινής δράσης με όλα τα λαϊκά στρώματα θα δημιουργεί ρήγματα στη γενική γραμμή της εξαθλίωσης των εργαζομένων, θα αποσπά κατακτήσεις, Αγωνιζόμαστε για να έχουμε όλοι μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις δωρεάν μόρφωση και υγεία για όλους μας ανεξάρτητα από το πορτοφόλι μας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Επόμενος σταθμός στη δράση μας είναι η πανελλαδική απεργία στις 16 Ιούλη, η συμμετοχή σε αυτή με το ΠΑΜΕ και η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.