Επίκαιρα Φορο – Λογικά και Μη από τον λογιστή Π.Αλεξίου





ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡ.ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΣ:

Υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση έχουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας. Εξαιρούνται οι νέοι άνω των 18 ετών που είναι προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 (οικονομικό έτος 2013) θα φορολογηθούν όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011 (οικονομικό έτος 2012). Δηλαδή, με βάση το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τη φορολογική κλίμακα με τα 8 φορολογικά κλιμάκια.

Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.

Την ηλεκτρονική οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν φέτος υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι και γι’αυτό θα πρέπει να λάβουν κλειδάριθμο από το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ αφού πρώτα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στο taxis.
Στους συνταξιούχους πρέπει να έχουν ήδη αποσταλλεί ταχυδρομικά από το taxis.

Στη φετινή φορολογική δήλωση πρέπει να αναγραφούν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012, ακόμη κι αυτά τα οποία φορολογήθηκαν αυτοτελώς (τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα εταιρειών κ.λπ.) ή απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος (ΕΚΑΣ, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.).Η αναγραφή όλων των εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις ήταν υποχρεωτική από πέρυσι λόγω της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1% – 4% στα συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ .
Σχετικά με τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων αναγράφονται μόνο εάν το συνολικό ποσό τους υπερβαίνει το ποσό των 250,00 ετησίως .Μάλιστα οι 4 μεγάλες τράπεζες θα αποστείλουν στοιχεία στη ΓΓΠΣ και αυτή με τη σειρά της θα τα ενσωματώσει στη δήλωση αυτόματα εώς 24/06/2013.

Αναλυτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής :

1.Παρατάθηκε και για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013) η σχετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους μισθωτούς να φορολογηθούν μόνο για τους μισθούς που έχουν εισπράξει και όχι για όλο το εισόδημα που αναγράφεται στη Βεβαίωση Αποδοχών. Έτσι, εάν κάποια επιχείρηση δεν έχει εξοφλήσει όλους τους μισθούς του 2012, πρέπει να χορηγήσει στους εργαζόμενους τις Βεβαιώσεις Αποδοχών αναγράφοντας στην πρώτη σειρά της βεβαίωσης τα ποσά που έχουν εξοφληθεί και στην δεύτερη τα ποσά που δεν έχουν εξοφληθεί. Κατ’ αναλογία των ποσών θα υπολογιστεί και ο φόρος που έχει παρακρατηθεί. Τα υπόλοιπα ποσά θα τα δηλώσει όταν τα εισπράξει από την επιχείρηση που εργάζεται.

2. Εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2012 για να αγοράσουν ακίνητα, να ανεγείρουν οικοδομές ή να κατασκευάσουν πισίνες. Ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στον πίνακα 6 τα ποσά αυτά για πληροφοριακούς λόγους και μόνο .
3. Στον Πίνακα 2 προστέθηκαν οι Κωδικοί 019-020 «Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ; Ο κωδικός καθιερώθηκε προκειμένου να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, δηλαδή να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι αλλά είναι στην ουσία μισθωτοί. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και φέτος τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους το τέλος αυξήθηκε σε 650 ευρώ .
4. Για την αποφυγή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σχετικά με όσους έχουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος επειδή πλησιάζουν το έτος συνταξιοδότησης, στον Πίνακα 2 προστέθηκαν οι Κωδικοί 027-028 «Ασκείται εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1950». Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία (3) χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
5. Ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν στο περσινό Έντυπο Ε1, και ταλαιπώρησε ειδικά στην αρχή εφοριακούς και λογιστές , είναι η επιβάρυνση με συμπληρωματικό φόρο στα εισοδήματα των ακινήτων του Πίνακα 4Ε «Εισόδημα από Ακίνητα» . Ο κωδικός που αφορούσε τις κατοικίες πάνω από 300 τ.μ. «έσπασε» σε τέσσερις κωδικούς:
Οι Κωδικοί 175-176 διευρύνονται και ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει όχι μόνο το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών πάνω από 300 τ.μ. η καθεμία, αλλά και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.
Προστέθηκε νέος Κωδικός 177-178 όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει και το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ, αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφανείας.
6. Στον Πίνακα 5, ο Κωδικός 205 (πέρυσι) στον οποίο ο φορολογούμενος καλούνταν να δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία του, διευρύνεται και καθιερώνονται τρεις κωδικοί, 204-205-206 στους οποίους πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας αλλά και δευτερευουσών κατοικιών (εξοχικά). Στις περσινές δηλώσεις η καταγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είχε προαιρετικό χαρακτήρα.
Στόχος, η διασταύρωση των αρχείων της ΔΕΗ με αυτά της ΓΓΠΣ από το Ε9 και τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του ίδιου του Πίνακα 5 και η «ανακάλυψη» μέσω των διασταυρώσεων των πραγματικών τετραγωνικών των κατοικιών.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη ΔΕΗ, θεωρητικά καταχωρούνται περισσότερα τετραγωνικά από αυτά που δηλώνονται τόσο στο Ε9, όσο και σαν αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, μιας και στους καταλόγους της υπάρχουν όλοι οι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι, χώροι και τετραγωνικά που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε την υποχρέωση να τους δηλώσουμε στο Ε9 ή στο Ε1 (π.χ. μπαλκόνια, κήποι κ.λπ.).

7. Στον Πίνακα 5 και στην αντικειμενική δαπάνη που αφορά τα σκάφη αναψυχής (περ. δ’), καθιερώνονται νέοι Κωδικοί 844 και 845 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
8. Στον Πίνακα 7, στις φοροαπαλλαγές, προστέθηκαν νέοι Κωδικοί 037-038 που αφορούν στις δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων και οι Κωδικοί 039-040 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων στην περιοχή Γεράνι Αττικής.
9. Λόγω της παρακράτησης από την 1.1.2012, από τους μισθούς και τις συντάξεις που είναι πάνω από 12.000 ευρώ, της έκτακτης εισφοράς, στον Πίνακα 8 προστέθηκαν οι Κωδικοί 333-334 όπου θα αναγραφεί το ποσό που έχει παρακρατηθεί

10. Πέρα από τον ΑΦΜ, που καθιερώθηκε να συμπληρώνεται από πέρυσι, όσων προστατευόμενων μελών βαρύνουν τον φορολογούμενο και έχουν ΑΦΜ, για φέτος στον Πίνακα 9 πρέπει να συμπληρώσουμε και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών.
Καταβλητέο ποσό φόρου μέχρι 300 ευρώ, το οποίο προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, πρέπει να εξοφληθεί υποχρεωτικά εφάπαξ.
Αυτοί είναι οι νέοι κωδικοί και οι νέες υποχρεώσεις των φορολογούμενων για τις φορ.δηλώσεις του οικ.έτους 2013 .
Καλή συμπλήρωση λοιπόν έχοντας πάντοτε υπόψιν σας να ελέγχετε σε πρώτο βαθμό την αντιστοιχία μεταξύ Δηλωθέν και – Τεκμαρτού Εισόδηματος και σε δεύτερο το ποσό των απαιτούμενων οικογ. αποδείξεων οι οποίες πρέπει να αναγράφονται σε κάθε περίπτωση ακόμη και όταν το δηλωθέν εισόδημα είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000,00 .
Θυμίζουμε ότι στις 25/06/2013 θα διεξαχθεί δωρεάν φορολογικό σεμινάριο για τον σωστό τρόπο συμπλήρωσης των φορ.δηλώσεων στον πρ.κάμπινγκ της Βούλας .
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓ.ΑΛΕΞΙΟΥ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΑΡ.ΑΔΕΙΑΣ ΟΕΕ14612
ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ .

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.