Τα εγκαίνια του Ναού Αγίου Νεκταρίου Βούλας (16 ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με λαμπρότητα και με κάθε εκκλησιαστική τάξη, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του περικαλλούς Ναού Αγίου Νεκταρίου Βούλας. Ένα όραμα και κόποι ετών, υλικοί και πνευματικοί, των κατοίκων της περιοχής του Πανοράματος Βούλας, πήραν σάρκα και οστά το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου 2013. Το όραμα δεν ήταν άλλο, από το να φτιαχτεί ένας νέος Ιερός Ναός που να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες των Ενοριτών του Πανοράματος Βούλας και της ευρύτερης περιοχής.


Την παραμονή των Εγκαινίων, Σάββατο 18 Μαΐου, μετεφέρθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου, σε ειδική λειψανοθήκη, μικρά τμήματα Ιερών Λείψανων : α) Του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, β) των Αναιρεθέντων Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα Ιεροσολύμων και γ) των Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μονής Αββά Θεοδοσίου Ιεροσολύμων και τέθηκαν προς προσκύνηση των πιστών.


Εν συνεχεία τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου. Στο τέλος της Ακολουθίας του Όρθρου διαβάστηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου οι δύο εισαγωγικές Ιερές ευχές που προβλέπονται για τα Εγκαίνια Ιερού Ναού.


Την Κυριακή των Μυροφόρων, 18 Μαΐου, τελέσθηκαν με λαμπρότητα η Ιερά Ακολουθία των Εγκαινίων, αφού προηγουμένως διαβάστηκαν οι Ακολουθίες των Ωρών (Πρώτης, Τρίτης και Έκτης), καθώς και η ακολουθία της Θείας Μετάληψης. Με πομπή ο Σεβασμιώτατος, ο Κλήρος και ο λαός λιτάνευσαν 3 φορές γύρω από τον Ναό.


Ύστερα τοποθετήθηκαν τα Ιερά Λείψανα στο λεγόμενο «φυτό», μαζί με τα ονόματα «Υπέρ Υγείας» και «Υπέρ Αναπαύσεως» που είχαν γράψει οι πιστοί, στην ειδική θέση στην Αγία Τράπεζα και σφραγίστηκαν με κηρομαστίχη.

Ακολούθησε η πλύση της Αγίας Τράπεζας και ο καθαγιασμός της, με το Άγιο Μύρο και άλλα ειδικά καθαγιασμένα αρώματα.


Επίσης καθαγιάστηκαν Ιερά Αντιμήνσια καθώς και τα τοιχώματα του Ιερού Ναού.


Εν συνεχεία ανάφτηκαν με το Άγιο Φως τα Ιερά Καντήλια της Αγίας Τραπέζης, του Ιερού και του τέμπλου και τελέσθηκε πανηγυρικά η πρώτη Θεία Λειτουργία, στον Εγκαινιασμένο πλέον Ιερό Ναό, της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Βούλας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Κονσολάκης απέδωσε τιμητική πλακέτα στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, εις ανάμνηση των γεγονότων των Εγκαινίων, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης, ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν για τη σύντομη σε χρονικό διάστημα αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου.


Ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν εμφανώς και αφανώς όλα αυτά τα χρόνια, για να έλθει το σημερινό αποτέλεσμα. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο και τους συνεργάτες του σε όλους τους τομείς, καθώς και το Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως αλλά και της Ενορίας αυτής κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την οικογένειά του. Συγκινημένος ο Ποιμενάρχης μας, τόνισε ότι στη μέχρι τώρα Αρχιερατεία του αυτά τα 10 περίπου χρόνια, αξιώθηκε ισάριθμα εγκαίνια σε ισάριθμους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας.


Γι’ αυτό χαίρεται εν Κυρίω, ιδιαίτερα σε αυτά τα εγκαίνια, καθώς θεωρεί τον Άγιο Νεκτάριο προστάτη του και διότι στη Μητρόπολή μας υπάρχουν 3 Ιεροί Ναοί προς τιμήν του Αγίου (α. Το Καθολικό της Ιεράς Μονής, β) ο Ναός που μόλις εγκαινιάστηκε και γ) ένα ιδιωτικό παρεκκλήσιο μιας πιστής οικογένειας της Μητροπόλεώς μας, στη Βάρη).


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, και μαζί με το αντίδωρο, μοιράστηκε στον κόσμο ως ευλογία, εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, με κομματάκι από το χιτώνα-σάβανο που φορούσε ο Σεβασμιώτατος κατά την τελετή των Εγκαινίων, καθώς και κομματάκι από το σφουγγάρι, το καλάμι και τα πήλινα σκεύη στα οποία ετοιμάσθηκε η κηρομαστίχη. Ακολούθησε γεύμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, προσφορά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.


Ο Ναός θα τελεί επί μία εβδομάδα συνεχώς τη Θεία Λειτουργία, όπως προβλέπει το τυπικό της Εκκλησίας μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.