Γλυφάδα – οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου




Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από φορείς της πόλης της Γλυφάδας, στο μνημείο της Γενοκτονίας, στα γραφεία του συλλόγου Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», στην πλατεία Πόντου (Κονίτσης), σε μία σεμνή, λιτή, σύντομη και κυρίως περιεκτική εκδήλωση.

Ο κόσμος είχε από νωρίς κατακλύσει την πλατεία και την αίθουσα όπου αμέσως μετά την κατάθεση των στεφάνων, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του συλλόγου κ. Κυριάκου Τιλγκερίδη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιάννης Ευφραιμίδης και ο λυράρης του συλλόγου Γιάννης Ταϊλαχίδης.

Ακολούθησε κέρασμα των παρευρισκομένων με εδέσματα που είχε ετοιμάσει ομάδα γυναικών του συλλόγου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η Γενοκτονία για κάθε Έλληνα ποντιακής καταγωγής. «Η Γενοκτονία» τόνισε ο κ. Τιλγκερίδης «δεν είναι για εμάς τους Πόντιους μια ιστορία παλιά την οποία κάθε χρόνο απλά θυμόμαστε. Είναι μια ιστορία ζωντανή που μας στοιχειώνει και θα μας στοιχειώνει, έως ότου βρει ηθική δικαίωση η μνήμη των θυμάτων, των προγόνων μας. Έως ότου αναγνωριστεί η Γενοκτονία ως ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου».

Αφιερώνοντας την εκδήλωση αλλά και όλη την εν γένει δράση του συλλόγου στους Έλληνες του Πόντου, υποσχέθηκε ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει μέσα από πλούσια δράση να τιμά την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά και να προβάλει την πλούσια ποντιακή πολιτιστική παράδοση. «Γιατί αυτή η ιστορία, αυτός ο πολιτιστικός πλούτος αυτή η τόσο θαυμαστή παράδοση, οφείλει να έχει και υποσχόμαστε ότι θα έχει, αιώνια συνέχεια», κατέληξε.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε, η χορωδία του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Γιάννη Ευφραιμίδη, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης με τραγούδια αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μικρή ομάδα από το χορευτικό του συλλόγου μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνιας, χόρεψε τον αρχαιότερο ελληνικό χορό τον Πυρρίχιο, καταχειροκροτούμενα από τους παρευρισκομένους.

Τα παιδιά συνόδευσαν στη λύρα ο Γιάννης Ταϊλαχίδης και στο νταούλι ο Θεοδόσης Ευφραιμίδης.

Από τα συγκινητικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης ήταν αναμφίβολα η παρέμβαση της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακώνων Γλυφάδας, κ. Φρίντας Μαυροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη Γενοκτονία και την προσφορά των Ελλήνων του Πόντου, όταν ξεριζωμένοι έφτασαν στην μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και η αυθόρμητη παρέμβαση μιας φίλης του συλλόγου, η οποία απήγγειλε ένα ποίημα που εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το ραντεβού ανανεώνεται για τις 22 Ιουνίου 2013, ημέρα Σάββατο, στην κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση του συλλόγου τα ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΕΙΑ 2013, που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του συλλόγου Πόντου (Κονίτσης) και τα οποία είναι εφέτος αφιερωμένα στον Πυρρίχιο χορό και στην ιστορική του διαδρομή ανά τους αιώνες.

Στεφάνι κατέθεσαν συνολικά 26 φορείς και συγκεκριμένα:

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Κωνσταντίνος Κόκκορης, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Σπονδυλίδης, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Γλυφάδας, διά του Προέδρου του κ. Αιμίλιου Βουγιουκλάκη, η δημοτική παράταξη «Μαζί για τη Γλυφάδα – Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης», διά του δημοτικού συμβούλου κ. Γεωργίου Αγγελόπουλου, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες», δια της δημοτικής συμβούλου κ. Ελευθερίας Καραμηνά, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας», δια της δημοτικής συμβούλου κ. Παγώνας Μερίκου, η Νέα Δημοκρατία, η ΟΝΝΕΔ Γλυφάδας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, διά του αντιπροέδρου του κ. Νικολάου Λεβετσοβίτη, ο Εμπορικός Σύλλογος Γλυφάδας, διά της Προέδρου του Άννας Καυκά, οι Πρόσκοποι Γλυφάδας, δια της Τοπικής Εφόρου κ. Φωτεινής Κανελλοπούλου, η Εθελοντική δασοπροστασία – πυρόσβεση Γλυφάδας, διά του δημοτικού συμβούλου κ. Στυλιανού Θεοδοσόπουλου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Γλυφάδας, με τετραμελή αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής την Πρόεδρο, κ. Μαρία Καραβουσάλη, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Γλυφάδας, διά της Προέδρου του κ. Ελένης Αγγελοπούλου, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, διά της Γραμματέως του κ. Ναταλίας Ευφραιμίδου, ο Ποντιακός Σύλλογος Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος», η Ένωση Κρητών Γλυφάδας «Η Κρήτη», διά του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, δημοτικού συμβούλου και Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του Δήμου της Γλυφάδας, κ. Γεωργίου Σηφάκη, ο σύλλογος Αρκάδων Γλυφάδας «Ο Αρκάς», διά του Προέδρου του κ. Νικολάου Τσιντή, ο Πολιτιστικός σύλλογος Λακώνων Γλυφάδας, διά της Προέδρου του κ. Φρίντας Μαυροπούλου, ο σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος», διά της Προέδρου του κ. Μαρίας Δοκοπούλου, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός σύλλογος «Νέα Ευρυάλη», διά του Προέδρου του Ιωάννη Καρδασόπουλου, η Μη κυβερνητική Οργάνωση Περί Αυλών και Οργάνων, Οργανισμός για την Πολιτιστική Ανάπτυξη και την Καλλιτεχνική Δημιουργία, διά του Προέδρου κ. Αναστάσιου Καταπόδη, η Ένωση Μικρασιατών Γλυφάδας «Το Άργενον», διά της Προέδρου κ. Μαίρης Παπάζογλου, Η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας Εμείς, διά της Προέδρου, δημοτικής συμβούλου και γραμματέως του δημοτικού συμβουλίου, κ. Λένας Μαυρακάκη, η οργάνωση Εθνική Αλληλεγγύη, δια της Προέδρου κ. Χριστίνας Σιδέρη και στο τέλος η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», από μικρά παιδιά του συλλόγου.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν:

Ο Δήμαρχος της Γλυφάδας κ. Κωνσταντίνος Κόκκορης, η Βουλευτής της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας κ. Άννα Σάκκου, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μαρία Βουγιουκλή, ο πρώην Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αμανατίδης Νικόλαος και Γιαννακάκης Αντώνιος, ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Σκαλτσάς, πρώην Αντιδήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Βίγλας, πρώην Αντιδήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αριστείδης Παναγόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Ακρίβος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ξιφασκίας Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παρασκευουλάκος, ο Υπεύθυνος του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Γλυφάδας κ. Ιωάννης Ελαιόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού κ. Χάρης Πασβαντίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραπάνος, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Χριστόδουλος Λούβρος, ο πρώην και επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Μπάμπης Τσακιρίδης, το πρώην μέλος της διοίκησης του συλλόγου κ. Χρύσα Συμεωνίδου – Χείλαρη, ο Γιώργος και η Ελένη Κουτσάκη, ιδιοκτήτες του καταστήματος με Κρητικά προϊόντα «Ίντα Θες», χορηγοί του συλλόγου και ο συγγραφέας κ. Φώτης Δαλάκος, ο οποίος δώρισε στο σύλλογο δύο ποιητικές συλλογές του.-

Για το διοικητικό συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Κυριάκος Τιλγκερίδης

Ο Γραμματέας

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.