Mια εκπληκτική βραδιά αφιερωμένη στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση




ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΑΚ –
ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ “ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ”
ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ>

Στις 3 Απριλίου 2013, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου της Ηλιούπολης, εξελίχθηκε μια εκπληκτική βραδιά αφιερωμένη στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση.
Έγκυροι επιστήμονες, πολίτες της πόλης μας αλλά και άνθρωποι κοντά στον άνθρωπο, συζήτησαν μαζί μας καταθέτοντας ένα καταιγισμό σκέψεων, απόψεων και ιδεών.

Τη συζήτηση άνοιξε η καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ και μέλος της γραμματείας του ΕΝΑΚ κ. Έλσα Αραχωβίτη. 
Ο κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος Πρόεδρος του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης, με τον εμφατικό του λόγο στοιχειοθέτησε την αναγκαιότητα των πολιτών επιστροφής στον πολιτισμό και τον ουσιώδη διάλογο. Σ’ αυτόν τον διάλογο η εκπαίδευση έχει τον πρώτο λόγο μια και αφορά στα παιδιά μας και στο μέλλον του τόπου μας.
Ο κ. Φώτης ΧρυσουλάκηςΔρ. Κοινωνιολογίας, Διευθυντής  του 4ου Λυκείου Ηλιούπολης και μέλος της γραμματείας του ΕΝΑΚ, μίλησε για την “Κουλτούρα της βίας και τον εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον”. Περιέγραψε το θεωρητικό πλαίσιο με διαρκείς αναγωγές στη σχολική πράξη.  Μίλησε για μια πιο δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία και κουλτούρα.
Στη συνέχεια ο κ. Αδριανός Γ. ΜουταβελήςΔρ. Ειδικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, με τίτλο “Όταν τα πράγματα “δυσκολεύουν” στα σχολικά περιβάλλοντα, μήπως δεν φταίει το παιδί;” μίλησε για το γνωσιοκεντρικό σχολείο του σήμερα που αυξάνει την αποτυχία και γεμίζει άγχος τα παιδιά και την οικογένεια. Πρόκρινε την επιστροφή στις βασικές αρχές της παιδαγωγικής με έμφαση στο συναίσθημα και σκοπό την καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Κατόπιν, ο κ. Εμμανουήλ Κολιάδης Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος, με το χαρακτηριστικό, δυναμικό του λόγο, συζήτησε μαζί μας σχετικά με “Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών, εφήβων και η αντιμετώπισή τους στο σχολείο και την οικογένεια”. Εστίασε στα θέματα που μας προβληματίζουν σε σχέση με τα παιδιά, τα κατηγοριοποίησε και τα συνέδεσε μέσω απτών παραδειγμάτων με την καθημερινότητα της οικογένεια και του σχολείου.
Ο κ. Πέτρος Ορφανός Δρ. Ειδικής Αγωγής, Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλος του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης, μας παρέσυρε με τον ιλιγγιώδη λόγο του κάνοντας ταυτόχρονα δύο πράγματα: Συνέδεσε το σύνολο των ομιλιών για να προτείνει παράλληλα την “πρόκληση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας” ως επιστέγασμα της εκπαιδευτικής πράξης.
Στο τέλος της εξαιρετικής βραδιάς, ο κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος, υποσχέθηκε να δώσει συνέχεια της όλης προσπάθειας μέσω του Ανοικτού Επιστημονικού Εργαστηρίου Ενεργών Πολιτών που δημιουργείται και μέσω των ανθρώπων που στοιχίζονται στις αξίες της δημοκρατίας και του πραγματικού διαλόγου.
Εμάς μας εντυπωσίασε η έντονη συμμετοχή του κόσμου και ως προς το πλήθος  (ένα τεράστιο αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο κι υπήρχαν και όρθιοι) και ως προς τη συμμετοχή πράγμα που για μας δείχνει πως το Ενωτικό Κίνημα Ηλιούπολης πιάνει το σφυγμό του κόσμου και ανταποκρίνεται με πρωτοβουλίες και δράσεις στη πόλη.
Ευχαριστούμε τους φοιτητές νοηματικής για τη διαδραστική συμμετοχή τους καθώς και τους χορηγούς μας GALAXY FM και τις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗΣ.
Θερμά συγχαρητήρια στο μέλος του ΕΝΑΚ κ. Γιάννη Τζούμαρη για την επιμέλεια των εντύπων της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς Επιστήμονες που πλαισίωσαν την προσπάθεια, καθώς και τα μέλη του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης και του Ανοικτού Επιστημονικού Εργαστηρίου Ενεργών Πολιτών που βοήθησαν με το έργο τους και την αφιέρωση του προσωπικού τους χρόνου στη διοργάνωση.

Περισσότερο από όλους, ευχαριστούμε τους Πολίτες της πόλης μας για την ενεργητική συμμετοχή τους, τις υπέροχες παρεμβάσεις τους, και τα τόσο καλά τους λόγια.

Υποσχόμαστε συνέχεια.
ΕΝΑΚ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.