Η απάντηση του Σταύρου Τζουλάκη μέσω του notia.gr για την ανάπλαση της πλατείας Χρ.Σμύρνης




 

(notia.gr)
Το notia.gr  σχετικά με το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης συνολικού κόστους 2.6 εκατομμυρίων ευρώ δημοσίευσε τις ανακοινώσεις  των δημοτικών παρατάξεων της Νέας Σμύρνης ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ και ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και μέσω του γραφείου τύπου του Δήμου ζήτησε την θέση της δημοτικής Αρχής.

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ.Σταύρος Τζουλάκης μας έστειλε ανακοίνωση για την ανάπλαση της πλατείας την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια.

“Ο Δήμος μας μετά τη δρομολόγηση και υλοποίηση των έργων ανάπλασης του Άλσους, της πεζοδρόμησης της Κεντρικής Πλατείας, την κατασκευή του κεντρικού υπογείου γκαράζ 700 θέσεων και την ενοποίηση όλων αυτών με την κατασκευή της Πλατείας Καρύλλου, δημιούργησε ένα ενιαίο χώρο πρασίνου – περιπάτου – αναψυχής 100 στρεμμάτων, με χρηματοδότηση στο σύνολό τους από έργα ΕΣΠΑ και αυτοχρηματοδότησης ( υπόγειο γκαράζ ) χωρίς καμία επιβάρυνση από το δημοτικό προϋπολογισμό, στο κέντρο της πόλης, που καθημερινά δέχεται ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων.

Στην ίδια κατεύθυνση των αναπλάσεων, των πεζοδρομήσεων και της διεύρυνσης των ενοποιήσεων των μεγάλων δημοσίων χώρων της πόλης σε ένα ενιαίο δίκτυο, προχωράει στην ανάπλαση της κεντρικής εισόδου της πόλης δηλ. της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης δηλαδή την ενοποίησή της με πεζόδρομο με την Πλατεία ΕΣΤΙΑΣ και την ενσωμάτωσή της στο δίκτυο ενοποιημένων χώρων του κέντρου της πόλης.
Το έργο αυτό σχεδιάστηκε το 2009 και δημοπρατήθηκε το 2010 με προοπτική χρηματοδότησής του από το δήμο. Το 2010 αναδείχθηκε, μέσα από ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, ανάδοχος.
Η επέλαση της οικονομικής κρίσης οδήγησε το δήμο σε δεύτερη σκέψη, στην εξεύρεση χρηματοδότησης εκτός δημοτικού προϋπολογισμού έστω κι αν αυτή η διαδικασία οδηγούσε σε καθυστέρηση της έναρξης των έργων ανάπλασης.
Σήμερα που εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δρομολογείται η έναρξη εργασιών ανάπλασης, χωρίς ο δήμος να επενδύσει ούτε ένα ευρώ.
Η {Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό χώρο πρασίνου, παρωχημένο σχεδιαστικά και απαξιωμένο λειτουργικά παρόλο που αποτελεί και Πάρκο Μνημοσύνης για την πόλη μας με ένα τεράστιο καλλιτεχνικό πλούτο γλυπτών, με αναφορές στο Μικρασιατικό Ελληνισμό και την Αρμενική Γενοκτονία.
Η ανάπλαση της Πλατείας αυτής επιχειρεί να επανασχεδιάσει λειτουργικά το χώρο σε ένα σύγχρονο χώρο πρασίνου και αναψυχής με απόλυτο σεβασμό στη διατήρηση του φυτικού του πλούτου και να αναδείξει παράλληλα το χαρακτήρα του ως χώρου αναφοράς και μνήμης για την πόλη μας.
Οι όποιες διαφορετικές απόψεις, οι οποίες επιχειρηματολογούν για το πόσο ωραίος είναι ο χώρος σήμερα και γιατί να τον «πειράξουμε» είναι οι ίδιες που έλεγαν τα ίδια για την ανάπλαση του Άλσους και που την πολέμησαν με κάθε τρόπο αλλά η ίδια η τοπική κοινωνία τους διέψευσε τελικά αφού η επισκεψιμότητα και η χρηστικότητα από τους πολίτες εκατονταπλασιάστηκε από τότε.
Το ίδιο συνέβη και με την Πλατεία Καρύλλου ( πάνω από το υπόγειο γκαράζ ) που όταν ολοκληρώθηκε συνάντησε τα ευμενέστερα σχόλια, όχι μόνο του συνόλου των δημοτών αλλά και δημάρχων όμορων δήμων.
Η δημοτική Αρχή σέβεται το πράσινο, το αυξάνει. Ενοποιεί και αποδίδει στους κατοίκους τους μεγάλους κατακερματισμένους χώρους, όχι όπως σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ΄50, καλύπτοντας τις τότε ανάγκες αλλά όπως αρμόζει στις σύγχρονες περιβαλλοντικές αισθητικές και συνθήκες.
Δημιουργούμε χώρους λειτουργικούς, χρηστικούς, προσπελάσιμους. Δεν «φυτεύουμε» εμπορικές χρήσεις και τραπεζοκαθίσματα
Επειδή όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι απαντούν και από θέσεις αρχής και αντίληψης στις διάφορες εκφρασμένες «ευαισθησίες» των ασκούντων κριτική και επειδή διεμβολίζει τον πυρήνα των δικών τους αντιλήψεων, αφήνοντάς τις μετέωρες, γι’ αυτό η ανάγκη τους για κριτική ωθείται σε παραδοχές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Οι μεγάλοι χώροι πρασίνου εντός πυκνών οικιστικών ιστών δεν νοούνται πλέον ως «παρτέρια» προς θαυμασμό αλλά χώροι πρασίνου που ο χρήστης – κάτοικος μπορεί να τους επισκέπτεται και να τους απολαμβάνει και όχι να τους παρατηρεί διερχόμενος εξωτερικά.”

Σταύρος Τζουλάκης

Δήμαρχος Νέας Σμύρνης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.