Φεστιβάλ τούρκικης κουζίνας στον Αστέρα Βουλιαγμένης




Σαρμάς, ντολμάς και καπαμάς ο μεγαλοπρεπής.

Στο «Il Tramonto» του «Astir Palace»  η ιταλική κουζίνα θα παραχωρήσει για δέκα μέρες τη θέση της στην τούρκικη.

Γλυκοφάγωτα πάρε δώσε με τους εξ Ανατολάς γείτονές μας στο 2ο Φεστιβάλ Τούρκικης Κουζίνας του «Astir Palace» στη Βουλιαγμένης.

Την ιστορία του σουλτάνου που βάφτισε το αρνί με σάλτσα ντομάτας και πουρέ μελιτζάνας χουνκιάρ μπεγεντί («hunkar begendi» πάει να πει «ο σουλτάνος χάρηκε») την έχω φλου στο μυαλό μου, αλλά η γιαγιά μου εκείνον τον ιμάμη ο οποίος έφαγε τόσο πολύ από το φαΐ που του έφτιαξε η χρυσοχέρα γυναίκα του και μπαΐλντισε («imam bayildi») τον μνημόνευε συχνά. Μου άρεσε έτσι όπως το έλεγε, βαριούτσικα, βόρεια, με το τούρκικο αξάν του γειτονέματος, που έφερνε μπροστά σου μια προπολεμική Κομοτηνή με μπόλικα ελληνο-τουρκο-βουλγαρο-εβραϊκά αλισβερίσια. Να σε κάνω ντολμαδάκια;» ρωτούσε επίτηδες, για να γελάω εγώ – δεκάχρονο πιτσιρίκι. «Πού να με τυλίγεις τώρα, ρε γιαγιά, ενάμιση μέτρο άνθρωπο, μπελάς».
Η λέξη «ντολμά» (ρηματικό ουσιαστικό, σαν το έναρθρο απαρέμφατο στα αρχαία ελληνικά) σημαίνει γεμιστό. «Καπαμά» σημαίνει σκεπαστό, καπακωτό. Πεϊνιρλί ίσον «με τυρί». Τόσο ευανάγνωστο είναι το γευστικό πάρε δώσε της ελληνικής με την τούρκικη κουζίνα πάνω στην οποία πολλοί λαοί της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων στάμπαραν τις γεύσεις τους, μπόλιασαν –και μπολιάστηκαν– επί οθωμανικής αυτοκρατορίας με τρόπους μαγειρέματος και υλικά.

Τρεις σεφ από το «Sheraton Maslak»  φέρνουν imam bayildi, kisir, saksuka, kebab...

Τρεις σεφ από το «Sheraton Maslak» φέρνουν imam bayildi, kisir, saksuka, kebab…

Με αυτό το πολύ ενδιαφέρον γευστικό πεδίο φέρνει σε επαφή το κοινό το 2ο Φεστιβάλ Τούρκικης Κουζίνας, που διοργανώνεται στις 12-21/4 στο εστιατόριο «Il Tramonto» του Αστέρα Βουλιαγμένης. Με καλεσμένους τρεις σεφ από το «Sheraton Maslak» της Κωνσταντινούπολης, τους Huseyin Uysal, Kenan Ustunada και Irmal Altinkalp, μοιάζει καλή ευκαιρία να εντοπίσει κάποιος κοινά σημεία και διαφορές.
Στον μπουφέ, ο οποίος θα περιλαμβάνει ορεκτικά και γλυκά και θα κοστίζει € 14 το άτομο, θα μπορείτε να δείτε πόσο κοντά είναι το τζατζίκι με το τούρκικο haydari, πόσο μοιάζει το kisir με το ταμπουλέ, να δοκιμάσετε Arnavut cigeri (αλβανικό συκώτι κατά λέξη), saksuka (μελιτζάνες με ντομάτα) και άλλα πολλά, για να καταλήξετε σε μπακλαβάδες, σεκέρ παρέ και κανταΐφια.

Μπακλαβάς,  ραβανί και κανταίφι  δεν χρειάζονται συστασεις.

Μπακλαβάς, ραβανί και κανταίφι δεν χρειάζονται συστασεις.

Τα κυρίως θα προτείνονται a la carte και θα κυμαίνονται μεταξύ € 10 και € 24. Ενδεικτικά αναφέρω το peinirly eriste, τούρκικα ζυμαρικά με τυρί δηλαδή, το etli pazi sarma (σεσκουλοντολμάδες με κιμά) και το hunkar begendi που λέγαμε, ενώ οι φαν των κεμπάπ θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε Αnadolu και στο πιο πικάντικο Adana.

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2108902000, 2108901727.

(athinorama.gr)

Άντζελα Σταματιάδου [email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.