Δελτίο Τύπου του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.)




Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1/4,το δεύτερο σεμινάριο του Ζ΄ κύκλου εκδηλώσεων του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) στην Ηλιούπολη.Την πρώτη εισήγηση με θέμα «ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η ουσιαστική συμβολή του στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση» ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε το σημαντικό ρόλο του οργάνου ως προς την προσπάθεια διασφάλισης της διαφάνειας και της χρηστής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και ελέγχου της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας, όπως είπε.

«Ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι μόνο πειθαρχικός αλλά κυρίως παιδαγωγικός και αποσκοπεί αφενός στην καλλιέργεια ειλικρινούς πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των φορέων και αφετέρου στη μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη παράνομων διοικητικών πράξεων και συναλλαγών», επεσήμανε ο κ. Καραβοκύρης.
Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Στέφανος Χρήστου, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, στο πλαίσιο της εισήγησής του με θέμα «οι τρέχουσες κοινωνικές ανακατατάξεις με την Αυτοδιοίκηση σε ρόλο εγγυητή της κοινωνικής σταθερότητας και ισορροπίας», υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις (μείωση μισθών, ανεργία, μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κλπ) των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήθηκαν ραγδαία και αιφνίδια, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται εκ των υστέρων να λειτουργήσει ως «θεραπαινίδα», παρά τη μείωση των πόρων της και τη θεσμική της υποβάθμιση.
«Για να αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σταθεροποιητικό παράγοντα και να υπερβεί τον περιχαρακωμένο εαυτό της, θα πρέπει να βρει ταυτότητα ως λαϊκό κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα μέσω μιας πολυκεντρικής Ελλάδας με απόλυτα εκδημοκρατισμένο πολιτικό σύστημα και διαβαθμική συνεργασία», τόνισε ο κ. Χρήστου.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Μάρκος Παπακωνσταντής, διδάκτωρ Νομικής, ο οποίος μίλησε για «τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την μεταναστευτική πολιτική». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη νόμιμη μετανάστευση ως θέμα ένταξης, ενώ την παράνομη ως θέμα ασφάλειας, αντιδρώντας στην πρώτη με οδηγίες, ενώ στη δεύτερη με κανονισμούς», επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντής. Ανέφερε επίσης προβλήματα όπως η μη ύπαρξη δομών για την ένταξη, η δυσκολία ταυτοποίησης για την απέλαση, η μη συνεργασία των προξενείων ή ακόμη και η έλλειψη προξενείων, σε κάποιες περιπτώσεις. Κατέληξε, ωστόσο, πως γίνονται σημαντικές προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης και απλοποίησης κάποιων διαδικασιών, προκειμένου να καλλιεργηθεί η κοινωνική συνοχή μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ο.Π.Σ.Α , κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, π. Δήμαρχος Ηλιούπολης & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η κα Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος και Ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ.
Η συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν μεγάλη και υποβλήθηκαν στους ομιλητές πολλές και καίριες ερωτήσεις.
Η επόμενη ομιλία-συζήτηση του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου, στον ΟΠΕ, με θέμα «Τέχνη-Πολιτισμός-Νεολαία».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr και στο τηλ. 210 9922301.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.