Αυτοί είναι οι δεκατέσσερις που διεκδικούν τον Αστέρα




Δεκατέσσερις υποψήφιοι εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της Εθνικής Τράπεζας για την αξιοποίηση της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» που περιλαμβάνει τον «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Μεταξύ των ομίλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά το στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα από την Ελλάδα, την Κίνα, την Τουρκία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, αλλά ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες για τα σχήματα που θα διεκδικήσουν ένα από τα καλύτερα ακίνητα στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, μαρίνας και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες οι τουρκικοί όμιλοι Dogus(συνεργάζεται ήδη με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση στη Μαρίνα Φλοίσβου και επιδιώκουν την απόκτηση άλλων τουριστικών λιμένων) και Koc (ανέλαβε ήδη μέσω κοινής εταιρείας με την Foli Follie τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης).

Μολονότι οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όλα δείχνουν πως η Dogus θα συνεργαστεί με την Lamda Development και η Koc με την Folli Follieαλλά και την κινεζική Fosun International που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του ελληνικού ομίλου.

Στα σχήματα που διεκδικούν τον Αστέρα Βουλιαγμένης περιλαμβάνεται και η εταιρεία επενδύσεων σε τουριστικά ακίνητα Dolphin Capital Investments (DCI) του Μ. Καμπουρίδημαζί με την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Third Point η οποία ελέγχει περί το 20% της DCI.

Ενδιαφέρον για το «Μικρό Καβούρι» και τον Αστέρα Βουλιαγμένης δείχνει και βρετανική εταιρεία επενδύσεων, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί πως η London & Regional Properties η οποία διεκδικεί επίσης, το Ελληνικό και το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο μετέχει στη διαδικασία. Η London & Regional Properties ανήκει στους αδελφούς Ian και Richard Livingstone, δύο εκ των πλουσιότερων Βρετανών, με παρουσία σε πολλές αγορές ακινήτων της Ευρώπης.

Μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών που συμμετέχουν σε σχήματα διεκδίκησης του τουριστικού συγκροτήματος ακούγονται τα ονόματα των Γ. Προκοπίου και της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino), με την τελευταία να συνεργάζεται με τον ελληνοαμερικανόPeter Pappas. Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται κατά τις ίδιες πληροφορίες και το Κατάρ, το οποίο πρόσφατα συμφώνησε την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Miramare στην Κέρκυρα.

Εξαιτίας του σοβαρού ενδιαφέροντος η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής του ενδιαφερόμενους πως θα προχωρήσουν σε άμεση εξέταση των μη δεσμευτικών προσφορών και συνεπώς οι τελευταίοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι ώστε να απαντήσουν σε ερωτήσεις και διευκρινίσεις. Στόχος του ελέγχου είναι να περιοριστούν οι «περαστικοί» από το διαγωνισμό και να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον, όπως ξεκαθάριζαν από το Ταμείο.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ. Εκτός από το συγκρότημα του Αστέρα, οι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης που πέρασε πρόσφατα στην «Αστήρ Παλλάς» καθώς και παραλίας 2.100 μέτρων (συν την παραλία του Αστέρα που φτάνει τα 1.600 μέτρα ακτογραμμής). Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται ο χώρος του Αστέρα και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτίρια (bungalows) είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες. Σσην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των bungalows μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τετραγωνικών μέτρων. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ.

euro2day

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.