Το ξεπούλημα του «Ελληνικού» και του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού
 

Του Τάσου Ταστάνη

Το «παραμύθι με τους δράκους» του δημόσιου χρέους.
Μπίζνες και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας γης και περιουσίας.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2013. Τρία χρόνια παρουσίας της τρόικας στη χώρα μας. Τρία χρόνια που πλέον τα λόγια έχουν χάσει το νόημά τους και την σημασία τους. Η κυβέρνηση βαπτίζει ως “οικονομική επένδυση” το ξεπούλημα της δημόσιας γης, το πλιάτσικο, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων, καθώς και την καταστροφή του περιβάλλοντος σε όλη την χώρα.
Από τις Σκουριές στην Χαλκιδική έως την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, εκποιούν τα πάντα στα οικονομικά συμφέροντα, στις αγορές, στις «δήθεν επενδύσεις». Τα νερά που πίνουμε, τις θάλασσες που κολυμπάμε, τα βουνά και τα δάση που περπατάμε, τον αέρα που αναπνέουμε. Ρημάζουν και γονατίζουν τις ανθρώπινες ζωές, ταπεινώνουν και ξεκοιλιάζουν το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.
Ήταν λοιπόν δυνατόν να μείνει έξω από την λεηλασία και τα οικονομικά τους project (τώρα που γυαλίζουν τα μάτια τους για την «αρπαχτή») το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης με την καλύτερη πρόσβαση στη θάλασσα; Ο χώρος των 6.500 χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας γης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και όλο το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού ξεπουλιέται. Και το ονομάζουν αυτό «επένδυση».
Με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, προβλέπεται η παραχώρηση όλης της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού στην υπό συγκρότηση εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» με σκοπό την εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών από ιδιώτες επενδυτές μέσω διαδικασιών ‘fast track’. Ήδη με προηγούμενους νόμους της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης, έχει περιέλθει στο ταμείο «ξεπουλήματος» το ΤΑΙΠΕΔ, μεγάλο τμήμα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, με σκοπό την εκχώρησή της σε ιδιώτες, παραβιάζοντας και καταστρατηγώντας κάθε ισχύουσα νομοθεσία, αποφάσεις του ΣΤΕ και το ίδιο το Σύνταγμα. Η άνευ όρων υποταγή της τρικομματικής συγκυβέρνησης στα εγχώρια και διεθνή συμφέροντα των ισχυρών κεφαλαιοκρατικών μηχανισμών, οδηγεί στο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου έναντι «πινακίου φακής»..
Το πάρτυ του ξεπουλήματος στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει. Ο εισηγητής της Ν.Δ. για το προς ψήφιση νομοσχέδιο κ. Βαρβιτσιώτης – επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Γλυφάδας – δήλωσε πως ονειρεύεται και επιθυμεί (όπως άλλωστε και ο αρχηγός της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς) την δημιουργία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού της «Αττικής Ριβιέρας». Όμως με την παραχώρηση στην «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ» της διαχείρισης και αξιοποίησης – δηλαδή του ξεπουλήματος – στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα των κάθε λογής δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται από τον Πειραιά έως το Σούνιο, ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή ολόκληρου του παραλιακού μετώπου σε απαγορευμένη ζώνη για το λαϊκά στρώματα της Αττικής που αγωνίζονται για ελεύθερες παραλίες για όλους. Αντί να εκφράσει την λαϊκή αντίδραση, αρκέσθηκε στο να ψελλίσει δυο λόγια για πιθανή συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοίκηση ή τη μετοχική σύνθεση της «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ». Με άλλα λόγια ζήτησε να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα του ξεπουλήματος για λίγα …ψίχουλα.
Όμως την ίδια ώρα τα κατεστημένα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ, μας πιπιλίζουν με περίσσιο θράσος και χωρίς ντροπή συνεχώς το κεφάλι, ότι όλα αυτά τα κάνουν για το καλό μας. Για να βρούμε δουλειά, για να μην πεινάσουν άλλο τα παιδιά μας, για να μην πεθάνουν οι γονείς μας που τους έκοψαν τα φάρμακά τους και διέλυσαν τα νοσοκομεία τους, για να σταματήσουν οι αυτοκτονίες, για να έχουν φαγητό οι ανθρώπινες σκιές που τρώνε στα συσσίτια, για να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους οι άστεγοι για να σταματήσουν οι καθημερινές εισαγωγές των σαλεμένων από την κρίση στα ψυχιατρεία, για να….. για να…..
Και για όλα αυτά βέβαια, φταίει το «παραμύθι με τους δράκους» που λέγεται «δημόσιο χρέος» λες και δεν είναι αυτοί οι ίδιοι που το δημιούργησαν και το διόγκωσαν τόσα χρόνια. Το κύριο πρόσχημά τους είναι ότι πρέπει να ξεπουλήσουμε την δημόσια περιουσία στα αρπακτικά που καραδοκούν να την αγοράσουν «κοψοχρονιά», γιατί δεν μας έχει απομείνει τίποτα άλλο πλέον για ξεπούλημα. Δήθεν για να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος, που συνεχώς όμως αυξάνεται με την απαράδεκτη πολιτική τους και πως τάχα «ως δια μαγείας» θα επανέλθει ξανά στον ελληνικό λαό η χαρά και η ευτυχία.
Σύμφωνα λοιπόν με την αδιάκοπη και ξεδιάντροπη προπαγάνδα των τοκογλύφων δανειστών μας, δεν πρέπει να αντιδράσει και να αγωνιστεί ο λαός που βιώνει όλη αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα, μια και όλα αυτά γίνονται «δήθεν» για το συμφέρον του. Γιατί όταν ξεπουληθούν τα πάντα και στρογγυλοκαθίσουν στο σβέρκο μας οι Καταριανοί ή τα όποια άλλα αρπακτικά, όταν γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού, του ρεύματος, της υγείας και κάθε άλλης κοινωνικής παροχής, τότε θα εισρεύσουν τα πετρελαιοδολάρια και «ώ του θαύματος», θα σταματήσει αυτό το σφαγείο που ζούμε και η καπιταλιστική οικονομική κρίση θα είναι παρελθόν!!!

Εμείς όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε όρθιοι και με αξιοπρέπεια τη στυγνή πραγματικότητα. Όλοι εμείς που αντιστεκόμαστε για την ελπίδα και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή και αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα από την «τρόικα εσωτερικού» ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού από το Φάληρο έως το Σούνιο – με πρώτο και καλύτερο τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και την παραλία της Γλυφάδας, τα «ΑΣΤΕΡΙΑ» και το Γκόλφ – στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, απαιτείται να αντιδράσουμε μαζικά, ενωτικά και με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε γειτονιά σε όλη την Αθήνα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει η πολιτική που θεωρεί το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού σαν φιλέτο για ξεπούλημα. Τα σχέδια του κ. Σαμαρά για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» που θα την ξεπουλήσει κοψοχρονιά, πρέπει να καταρρεύσουν από την λαϊκή κατακραυγή. Θα παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτούς που θέλουν να τα υλοποιήσουν ξεχνώντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και του λεκανοπεδίου της Αττικής συνολικότερα. Είναι οι ίδιοι που δεκαετίες τώρα έχουν προχωρήσει στην πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας της παραλίας, που έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη και έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε παραθαλάσσια πόλη χωρίς παραλία.
Εμείς λέμε ότι:
• Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του τόπου μας.
• Θεωρούμε ενιαίο ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού μαζί με το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού κ.λ.π. το οποίο και θα υπερασπισθούμε από κάθε προσπάθεια ξεπουλήματός του.
• Δεν νομιμοποιούμε, ούτε αναγνωρίζουμε τετελεσμένα στο ξεπούλημα της χώρας.
• Θα πρωτοστατήσουμε σε κάθε αγωνιστική δράση που θα αναπτύξουν άμεσα όλοι οι ενεργοί πολίτες, τα τοπικά κινήματα, οι φορείς και οι διάφορες συλλογικότητες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού.
Η μόνη ελπίδα μας απέναντι στην καταστροφική πολιτική του ξεπουλήματος των πάντων που έχει εξαγγείλει η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση, είναι η οργανωμένη, μαζική, ενωτική και ενιαία αντίδραση των πολιτών όλων των παραλιακών δήμων, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής. Η παλλαϊκή αντίδραση στην περίπτωση της παραλίας του Ελληνικού αλλά και των κατοίκων της Κερατέας, μας δείχνει το δρόμο. Μόνο με τον αγώνα μας:
ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Η παραλιακή ζώνη ανήκει στο λαό του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πλούτο,
και το δικαίωμα σε μια πόλη ανθρώπινη
με ελεύθερες παραλίες για όλους!
Μάρτιος 2013
Τάσος Ταστάνης
Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας
με την Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.