Ταραμοσαλάτα, η παραδοσιακή (συνταγή)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Πιστεύω μακράν ότι είναι η καλύτερη γεύση της Σαρακοστής. Κούλουμα χωρίς ταραμοσαλάτα και λαγάνα δεν νοείται…»
Αργυρούλα Κατσικάρη, Ν. Σμύρνη ΑττικήςΥΛΙΚΑ
– 200 γρ. ταραμάς
– ¼ κιλού ψωμί
– 1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
– 2 λεμόνια (χυμός)
– 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδιΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πρώτα μουσκεύουμε το ψωμί, αφαιρούμε τη κόρα, στύβουμε καλά τη ψίχα με τα χέρια και την αφήνουμε σε καθαρή πετσέτα για να φύγουν τα υγρά. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το λιώνουμε χτυπώντας το για αρκετή ώρα σε ξύλινο, παραδοσιακό γουδί. Όταν τελειώσουμε, προσθέτουμε τον ταραμά και τον χτυπάμε έως ότου πάρει ένα λευκό χρώμα. Αν θέλουμε την ταραμοσαλάτα λιγότερο αλμυρή μπορούμε να ξαλμυρίσουμε τον ταραμά βάζοντας τον σε ένα τούλι και ξεπλένοντας τον με νερό (προσοχή μην σας διαλυθεί).

2. Ενώ χτυπάμε τον ταραμά, προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ψωμί, συνεχίζοντας να «δουλεύουμε» με το γουδί, έως ότου το μείγμα γίνει σαν μια παχύρευστη αλοιφή. Τότε, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού εναλλάξ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Όταν αρχίζει πια να δημιουργείται η τελική μορφή της ταραμοσαλάτας δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο ή λεμόνι. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ελιές και αρκετό ελαιόλαδο.

Χρόνος εκτέλεσης: 25 λεπτά
Μερίδες: 2-3

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.