Σπιτική αγκιναρόπιτα (ΣΥΝΤΑΓΗ)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Κεφαλονίτικη συνταγή αλλά με πρωτευουσιάνικη τεχνοτροπία… Χαχα! Είναι πεντανόστιμη πάντως αυτή η πίτα»
Αρετή ΒαλιανάτουΥΛΙΚΑ
– 3-4 μεγάλες αγκινάρες
– 1 φύλλο σφολιάτας (από το πακέτο)
– 5 μεγάλα φρέσκα ψιλοκομ. κρεμμύδια
– 1½ κούπα βρασμένος αρακάς
– 3 κουτ. σούπας ψιλοκομ. άνηθος
– 3 αβγά
– 3 μεγάλα χοντροκομ. μανιτάρια
– 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος (έτοιμη)
– 1 ποτήρι τριμ. γραβιέρα
– ¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέριΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πρώτα, καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα φύλλα, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο και όταν «χρυσίσουν» προσθέτουμε τις αγκινάρες αφού τις χοντροκόψουμε και μετά τα μανιτάρια, που επίσης έχουμε κόψει σε κομμάτια. Αφήνουμε τα υλικά να σοταριστούν, ρίχνουμε τον αρακά, προσθέτουμε τον άνηθο και τέλος ένα μικρό ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε για λίγη ώρα έως ότου φύγουν εντελώς τα υγρά, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν το μείγμα κρυώσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος την οποία έχουμε «χτυπήσει» μαζί με τα αβγά. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα και από το πόσο αλμυρή είναι η γραβιέρα που έχουμε χρησιμοποιήσει.

2. Στρώνουμε τη σφολιάτα σε λαδωμένο πυρέξ, αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα και σκεπάζουμε με το φύλλο που περισσεύει ώστε να «κλείσει» εντελώς η πίτα μας. Με πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε αέρα και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 45 λεπτά έως ότου η αγκιναρόπιτα ροδίσει.

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά
Μερίδες: 12-14

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.