Σουπιές στο μελάνι τους (συνταγή)




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Είναι ιταλικό πιάτο αλλά που όμως ταιριάζει πολύ και με τις δικές μας θαλασσινές γεύσεις. Τολμήστε το!»
Χριστίνα Ελευθερίου, Βόλος ΜαγνησίαςΥΛΙΚΑ
– 6 σουπιές
– 1½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 1+ φλιτζ. τσαγιού ροζέ κρασί
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
– ½ κιλό πατάτες
– ½ φλιτζ. τσαγιού πλήρες γαλα
– 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
– 1 κουτ. σούπας αλάτι (κοφτή)ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μέρος της κουζίνας που δεν φοβόμαστε να λερώσουμε ή και σε λεκανίτσα, καθαρίζουμε τις σουπιές από τις μεμβράνες, τα μάτια, το στόμα, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο, τα σπλάχνα και με πολύ προσοχή –για να μη σπάσουν- τρία από τα σακουλάκια με το μελάνι που θα τα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα. Έπειτα, ξεπλένουμε τις σουπιές με άφθονο νερό, τις βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και όταν αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε με προσοχή τα μελάνια, αφού πρώτα τα έχουμε αραιώσει σε μια κούπα νερό. Μαγειρεύουμε τις σουπιές στο μελάνι τους, σε μεσαία φωτιά και όταν έχουν μαλακώσει αρκετά (και έχει «δέσει» και η σάλτσα) σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για λίγη ώρα έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ και οι σουπιές θα είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

2. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε τέταρτα. Παράλληλα, βράζουμε δύο δάχτυλα αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τις πατάτες, τις σκεπάζουμε, τις αφήνουμε για ένα εικοσάλεπτο έως ότου μαλακώσουν και μετά τις στραγγίζουμε. Έπειτα, τις λιώνουμε στο μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά –και ενώ χτυπάμε- μείγμα από το γάλα και το βούτυρο που έχουμε ζεστάνει σε κατσαρολάκι νωρίτερα.

Χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά
Μερίδες: 2-3

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Κηφισίας 189, 2ος όροφος, Τ.Κ. 15124, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Δευ 11 Μαρ 2013 | 22:00 | Share

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.