Διώξεις – φωτιά για τα 400 στρέμματα του Υμηττού




(lykavitos.gr)

Σε νέα βάση μπαίνει η διαβόητη υπόθεση απόπειρας καταπάτησης των 400 δασικών στρεμμάτων του Υμηττού που διερευνάται -εδώ και τέσσερα χρόνια- στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου με την αποκαλούμενη «Μαφία των Ακινήτων».

Παράλληλη ποινική προκαταρκτική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε και περατώθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών «δείχνει» ως εγκεφάλους αλλά και ηθικούς αυτουργούς του «δασικού σκανδάλου» δέκα πρόσωπα τα οποία πλέον παραπέμπονται σε τακτική ανάκριση.

Πρόκειται για τους πρώην στενούς συνεργάτες του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος είχε προσφύγει εναντίον τους κατηγορώντας τους ότι με πλαστά συμβόλαια του παρουσίασαν δασικές εκτάσεις ως αξιοποιήσιμες.

Εναντίον τους ασκήθηκαν διώξεις για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως: απιστία διακεκριμένη κατά συναυτουργία, ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια στην απιστία κατά μόνας και πλαστογραφία με χρήση κακουργηματική άνω των 120.000 ευρώ.

Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκεται ο Γιώργος Παπαζαφειρόπουλος, πρώην νομικός εκπρόσωπος του Ομίλου Ρέστη, ο Κωνσταντίνος Κουτσουμπέλης, πρώην οικονομικός διευθυντής του ίδιου επιχειρηματικού ομίλου, καθώς και ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, πρώην εξειδικευμένος σύμβουλος του ομίλου στον χώρο των επενδύσεων ακινήτων.

Επιπλέον, σε τακτική ανάκριση παραπέμπεται ο Χαράλαμπος Στάικος, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος παρουσιαζόταν ως ανιψιός πρώην υπουργού, η μεσίτρια κ. Μυστεγνιώτη, ο συμβολαιογράφος σύζυγός της, ενώ ο ανακριτής ενδέχεται να επεκτείνει τη λίστα των κατηγορούμενων και σε άλλα πρόσωπα.

Η υπόθεση έχει ανατεθεί στον 33ο τακτικό ανακριτή Αθηνών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι τα στοιχεία της δικογραφίας θα αποσταλούν και στον ειδικό εφέτη-ανακριτή κ. Χριστόπουλο, ο οποίος διενεργεί την κύρια ανάκριση για την αποκαλούμενη «Μαφία των Ακινήτων», με τις οσμές «παραδικαστικού» κυκλώματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις, καθώς τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και τα κατηγορητήρια τα οποία συντάχθηκαν εναντίον των εμπλεκομένων απαντούν σε μια σειρά από ερωτήματα για τον τρόπο που στήθηκε η μεγάλη κομπίνα εις βάρος του Δημοσίου, αλλά και τι συμφέροντα εξυπηρετούνταν.

Η διερεύνηση της υπόθεσης της «ομάδας των 10» ξεκίνησε κατόπιν προσφυγής στη Δικαιοσύνη του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και των εταιρειών συμφερόντων του «ΜΑΧΗΤΗΣ» και «SKARPIZA».

Μέσω μήνυσης που κατατέθηκε (τον Ιούνιο του 2011) καταγγελλόταν η ύπαρξη ενός «καλοστημένου εγκληματικού μηχανισμού» ο οποίος ενεργούσε εντός του ομίλου του εφοπλιστή και τον ζημίωσε κατά 47 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον ενέπλεξε και σε σημαντικές δικαστικές περιπέτειες.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2008 το υποθηκοφυλακείο Κορωπίου είχε αρνηθεί την μεταγραφή της αχανούς έκτασης στην εταιρεία «Μαχητής Α.Ε.». Ωστόσο στις 11 Δεκεμβρίου 2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών άναψε το «πράσινο φως» για τη μετεγγραφή των δασικών στρεμμάτων. Τελικά, στις 29 Μαΐου 2012 τα επίμαχα στρέμματα επέστρεψαν στην κυριότητα του Δημοσίου καθώς ο νόμιμος εκπρόσωπος της «ΜΑΧΗΤΗΣ» υπέγραψε συμβολαιογραφική πράξη για την παραίτηση της εταιρείας από τις όποιες διεκδικήσεις, προσθέτοντας ότι τα συμβόλαια είναι άκυρα.

Στοιχεία-φωτιά

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης των κατηγορούμενων και τη μέθοδο που ακολουθήθηκε για την καταπάτηση της δημόσιας γης.

Η υπόθεση ξεκινά από τις αρχές του 2005 όταν -σύμφωνα με τη μήνυση- οι κ. Παπαζαφειρόπουλος, Κουτσουμπέλης και Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με τη μεσίτρια κ. Μυστεγνιώτη αλλά και τον πολιτικό μηχανικό κ. Στάικοπαρουσίασαν την αγορά των 400 στρεμμάτων ως «ευκαιρία», ενώ ανέφεραν στον επενδυτή ότι η περιοχή βρισκόταν σε διαδικασία ένταξης στον πολεοδομικό σχεδιασμό και ότι είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση των ιδιοκτητών για την πώληση των ακινήτων τους. 

Προκειμένου μάλιστα να γίνουν ακόμη πιο πειστικοί τού παρουσίασαν το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερασίνειο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αγορά της έκτασης του θεραπευτηρίου είχε και πάλι μεσολαβήσει η κ. Μυστεγνιώτη. Παράλληλα, φέρονται να εγγυήθηκαν ότι η αγορά ήταν άκρως επωφελής, ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό ή πραγματικό ελάττωμα.

Τα συμβόλαια συνετάχθησαν από τον συμβολαιογράφο σύζυγο της μεσίτριας, ο οποίος, όμως, δεν ζήτησε την προσάρτηση στα συμβόλαια της υπεύθυνης δήλωσης και των σχετικών πιστοποιητικών του Δασικού Κώδικα. Τον έλεγχο τον είχε πραγματοποιήσει ο δικηγόρος, τα τοπογραφικά διαγράμματα τα είχε συντάξει ο πολιτικός μηχανικός και τα υπέρογκα τιμήματα τα είχε καταβάλει ο οικονομικός διευθυντής.

«Ως προς το οικονομικό σκέλος τον απόλυτο έλεγχο θα τον είχε ο κ. Κωνστ. Κουτσουμπέλης, ως προς το νομικό σκέλος ο κ. Γιώργος Παπαζαφειρόπουλος, και ως προς το τεχνικό σκέλος οι κ. Χαράλαμπος Στάικος και Δημήτριος Παπαδόπουλος», αναφέρεται στο δικόγραφο της μήνυσης.

Οι αγορές των δασικών εκτάσεων πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2005 μέχρι και τον Μάρτιο του 2008, ενώ η ακριβής δράση των κατηγορούμενων άρχισε να αποκαλύπτεται σταδιακά κατόπιν εσωτερικού, μυστικού, ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στον όμιλο. Είναι ενδεικτικό ότι στις 29-3-2011 τεχνική έκθεση της εταιρείας «NERCO-N. ΧΛΥΚΑΣ και Συνεργάτες Α.Ε.Μ.» διαπίστωνε ότι τα συμβόλαια δεν πληρούσαν τους όρους, δεν ήταν ισχυρά και υπήρχε «θέμα νομιμότητάς τους». 

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι πέντε από τους κατηγορουμένους φρόντισαν να περιφέρουν και δύο πλαστά πιστοποιητικά μεταγραφής των δασικών εκτάσεων από το υποθηκοφυλακείο Κρωπίας, το οποίο είχε αρνηθεί να τα μετεγγράψει. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η επένδυση ήταν «ζωντανή».

Τελικά η δασική έκταση μετεγγράφηκε μέσω -επίσης ερευνητέας- απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Παράλληλα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ομίλου, εκπροσωπώντας τη SKARPIZA, μαζί με τον δικηγόρο είχαν φροντίσει να υπογράψουν με τους ιδιοκτήτες μιας έκτασης την γραπτή παραίτηση της εταιρείας από οποιαδήποτε αξίωση σε περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι επρόκειτο για δάσος!

Η υπόθεση της Βάρης και οι μίζες

Εκτός από το δάσος του Υμηττού, στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπήκε μία ακόμη υπόθεση περίεργης συναλλαγής. Πρόκειται για μια αχανή έκταση 1.600 στρεμμάτων στη Βάρη, τα οποία -μέσω πλαστών πιστοποιητικών- παρουσιάστηκαν ως νόμιμα οικόπεδα παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε περιοχή που είχε ορισθεί ως ζώνη NATURA.

Η συγκεκριμένη «επένδυση» κόστισε περί τα 39,8 εκατ. ευρώ και το project «έτρεξαν» και πάλι οι κατηγορούμενοι. Πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται να έχει διαδραματίσει ο αρχιτέκτονας, ο οποίος και έλαβε από τον επενδυτή το υπέρογκο ποσό.

Ο ίδιος «ομολόγησε» ότι μέρος των 39,8 εκατ. φέρεται να «ξεπλύθηκε» μέσω υπεράκτιας εταιρείας που σύστησε στην Κύπρο μαζί με τον δικηγόρο, ενώ 15,5 εκατ. ευρώ φέρεται να τα έδωσε «μέσα σε χαρτοφύλακες» στον πρώην οικονομικό διευθυντή ο οποίος -με τη σειρά του- πλήρωσε και άλλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην οικονομικού διευθυντή του ομίλου στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο πρόσωπο έχει κατονομαστεί και για εμπλοκή στο σκάνδαλο Καρούζου.

Παράλληλα, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ένα ακόμη πρόσωπο, πρώην στρατιωτικός, το οποίο κατηγορείται για απάτη ύψους 10 εκατ. ευρώ εις βάρος του αρχιτέκτονα-πολιτικού μηχανικού.

Η ΑΞΙΑ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.