Αρχίζουν τα σεμινάρια ιστορίας





Δελτίο τύπου:

Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων εναλλακτικής θεώρησης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί και επισημαίνουμε ότι

α) Στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων θα πάρουν μέρος μέχρι 25άτομαγια λόγους χωρητικότητας, αλλά και για λόγους οργανωτικούς.

β) Όσες και όσοι θα πάρουν μέρος θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην Υβόνη Βασταρούχα 6976002835

γ) Την πρώτη ημέρα Δευτέρα 1η Απριλίου η προσέλευση θα πρέπει να γίνει μισή ώρα πριν από την επίσημη έναρξη, δηλαδή στις 5.30 το απόγευμα για οργανωτικούς λόγους

Σας επισυνάπτουμετο πρόγραμμα των σεμιναρίων και την ενημερωτική ανακοίνωση για τους σκοπούς της πραγματοποίησης τους.

Η γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης

www.enallaktiki-drasi.gr
Σε μια εποχή, που η αναγκαιότητα για τη γνώση της ιστορικής εξέλιξης είναι περισσότερο επιτακτική από κάθε άλλη φορά, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τα σεμινάρια εναλλακτικής θεώρησης της ιστορίας. Στην επιλογή μας αυτή καταλήξαμε μετά και από «πιέσεις» που δεχθήκαμε από πολλές φίλες και φίλους που παρακολούθησαν και παρακολουθούν τις εναλλακτικές ξεναγήσεις που πραγματοποιούμε εθελοντικά σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. ( Για τα προγράμματα των ξεναγήσεων μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα www.enallaktiki-drasi.gr ) Με τα σεμινάρια αυτά θα καταβληθεί προσπάθεια να αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος των πραγματικών δημιουργών του οικονομικού, κοινωνικού και πνευματικού πολιτισμού που δεν είναι άλλοι παρά οι απλοί καθημερινοί άνθρωπο (εργαζόμενοι, γυναίκες, παραγωγοί κ.α)
Είναι γνωστό ότι η ιστορία του αρχαίου ελληνικού κόσμου παρουσιάζεται συνήθως για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων, δηλαδή μιας μικρής μειοψηφίας, σε βάρος των λαών. Όμως οι αρχαίοι έλληνες στοχαστές, καλλιτέχνες και επιστήμονες με τα έργα τους αναδεικνύουν το ρόλο και τη σημασία της σκληρής κοινωνικής πάλης για την εξέλιξη της ιστορίας. Της πάλης δηλαδή ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, ανάμεσα σε κείνους που είχαν όλα τα δικαιώματα και σε κείνους που δεν είχαν. Γι΄ αυτό, τα έργα των ελλήνων κλασικών, τα μνημεία της αρχαίας τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας έχουν μεγάλη σημασία και για την εποχή μας, την εποχή της χρηματιστικής παγκοσμιοποίησης και της κρίσης του καπιταλισμού.
Την ιδιαίτερη αυτή σημασία της ελληνικής αρχαιότητας έχει αναδείξει πριν δύο αιώνες ο γνωστός γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Ένγκελς ό οποίος έγραφε για την αρχαία Ελλάδα «για τις επιστήμες όπως και για πολλούς άλλους τομείς, αναγκαζόμαστε κάθε τόσο να ξαναγυρνούμε στις κατακτήσεις του μικρού αυτού λαού, που τα καθολικά του χαρίσματα και η δραστηριότητά του, του εξασφάλισαν στην ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας μια θέση που κανείς άλλος λαός δε μπορεί να του τη διεκδικήσει (σσ. Φ. Ένγκελς, “Διαλεκτική της Φύσης”).
Τα σεμινάρια θα αρχίσουν ει την 1η Απριλίου σύμφωνα με το πρόγραμμα και τους όρους που έχουν δημοσιοποιηθεί και αναγράφονται στη σχετική αφίσα.
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.