Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό




(agroselliniko.blogspot.gr)

Όσοι από τους φίλους και τα μέλη θέλουν να επισκεφθούν και να   εργαστούν στον αγρό τον μήνα αυτό , μπορούν συμμετέχουν στις ακόλουθες εργασίες :

Αποκατάσταση των σπασμένων κεραμιδιών  στη σκεπή της αποθήκης.

  • Κοπή χόρτων γύρω από τον αγρό (ξεκινώντας από την είσοδο   δεξιά καθώς και αριστερά  γύρω από τον σωρό της κοπριάς και συνεχίζοντας δεξιά του διαδρόμου και έως τους σωρούς του compost ) . Προσοχή!  θα πρέπει να αφεθούν  τσουκνίδες πίσω από τον σωρό της κοπριάς και ως την πικροδάφνη  σχηματίζοντας έναν διάδρομο πλάτους 1-1.5 μ  και μήκος 5 μ. Τα κομμένα φυτά αφήνονται κάτω και χρησιμεύουν ως εδαφοκάλυψη .
  • Εκρίζωση κουνουπιδιών .
  • Σκάλισμα  και διαμόρφωση λάκκων για συγκράτηση του νερού  σε μαρούλια , σέλινα , παντζάρια , μαϊντανό.
  • Κοπή με τροχό  των πλαστικών βαρελιών  ώστε  να συνδεθούν με την υδρορροή  και πολύ καλό πλύσιμο και ξέβγαλμα του εσωτερικού τους .
  • Πότισμα των φυτών σε περίπτωση που δεν βρέξει .
  • Μάζεμα και αποξήρανση  σε σκιερό μέρος των ανθισμένων τσουκνίδων που θα χρησιμοποιηθούν για παρασκευές .
ΣΠΟΡΕΣ  και ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Αν τα φυτάρια που έχουν βγει από τον σπόρο που σας έχει δοθεί έχουν αναπτύξει πλήρως τις κοτυληδόνες τους και είναι σε δοχείο όλα μαζί είναι καιρός να μεταφυτευθούν σε ατομικά γλαστράκια ή φελιζόλ με θέσεις . Αυτό γίνεται πολύ προσεκτικά ώστε να μην καταστραφούν οι ρίζες  που έχουν  βγει και  να μην τσακιστεί ο νεαρός βλαστός . Το χώμα πρέπει να είναι ίδιας ποιότητας  και χαρακτηριστικών με αυτό  που ήταν αρχικά σπαρμένοι οι σπόροι .  Αφού γίνει η μεταφύτευση  ποτίζονται πολύ καλά  και  διατηρούνται στις συνθήκες  ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας   και ποτίσματος που έχουμε πει.
Σπόροι που θα δοθούν για να σπαρθούν αυτό τον καιρό είναι  πεπόνι ,καρπούζι, κολοκύθι  κολοκύθα καθώς και καλέντουλα κατιφέ τροπαίολου  σε ατομικές θέσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι μεγάλες  γιατί δεν θα μεταφυτευτούν παρά μόνο στην οριστική τους θέση  .Σημαντικό για την αποφυγή φυτονόσων είναι οι σπόροι πριν την σπορά τους να εμβαπτίζονται  για 4-24 ώρες σε  ζεστό προς χλιαρό τσάι χαμομηλιού  μετά να στεγνώνονται  σε πανί ή χαρτί για να μην κολλάνε στα χέρια μας  και να σπέρνονται. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον  2-3 φορές μεγαλύτερο του μεγέθους του σπόρου που πρόκειται να σπείρουμε και στα είδη αυτά (κολοκυνθώδη ) προσέχουμε ώστε το μυτερό άκρο του σπόρου να πάει προς τα κάτω  και το στρογγυλό προς τα πάνω  για να υποβοηθήσουμε το φύτρωμά του  .   Για το χώμα και τις συνθήκες ανάπτυξης ισχύει ότι έχουμε πει και για τα προηγούμενα φυτάρια. Εκείνο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε είναι ο ήλιος και η άνοδος της θερμοκρασίας. Έτσι  μπορούμε να έχουμε τα φυτάρια σε εξωτερικό χώρο όλη την ημέρα σκεπασμένα με νάιλον σχηματίζοντας ένα μίνι θερμοκήπιο  . Προσοχή ! α) τώρα το πότισμα  απαιτείται να είναι πιο συχνό ίσως και καθημερινό εξαρτάται από την ηλιοφάνεια κλπ β) Κατά τις κρύες μέρες και νύχτες τα φυτά πρέπει να είναι σε ζεστό και προφυλαγμένο  χώρο .
  • Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από την Τεχνολόγο Γεωπόνο Μαλτέζου Παναγιώτα στα πλαίσια εθελοντικής ενημέρωσης-καθοδήγησης  μελών και φίλων του Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού  στο Ελληνικό.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.