Νέους αγώνες ξεκινά ο Δήμος Ηλιούπολης για τον ΚΥΤ




 

Την άμεση εκπόνηση και εφαρμογή από τη ΔΕΗ συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης του ΚΥΤ από τη Β’Ζώνη Υμηττού και την απόδοση του χώρου στους Δήμους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης για δημιουργία πρότυπου διαδημοτικού βιοκλιματικού πάρκου και βοτανικού κήπου, διεκδικεί ο Δήμος Ηλιούπολης.  Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος, Βασίλης Βαλασόπουλος ,υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει το Δήμο για χρόνια και εξήγησε ότι η εισαγωγή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή γίνεται επειδή έχουν εκπέσει όλοι οι λόγοι ύπαρξης του ΚΥΤ στην Ηλιούπολη. «Από την ανάλυση που έχουμε κάνει – γιατί το δουλέψαμε αρκετά αυτό το θέμα, δεν το φέραμε έτσι στο συμβούλιο- όλη η τεκμηρίωση από το κεντρικό κράτος, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση ήταν, έχει εκπέσει» τόνισε και αναφέρθηκε σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την άμεση υπογειοποίηση του ΚΥΤ και την παραχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στρεμμάτων στο Υπουργείο Γεωργίας και από εκεί στην αυτοδιοίκηση. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να στηρίξει μια προσπάθεια αγωνιστικών κινητοποιήσεων μετά την ολοκλήρωση του φακέλου για το ΚΥΤ στην Ηλιούπολη.   «Έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε και την υπογειοποίηση και την απομάκρυνση – μίλησα για τις κινήσεις αυτές- στα πλαίσια της τροποποίησης του προεδρικού διατάγματος. Και όχι μόνο έχουμε δικαίωμα, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε αυτό» σημείωσε.

Επιτυχία αλλά όχι δικαίωση
Ο Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος, αναφέρθηκε στην εισήγηση του στο διαχρονικό αγώνα των Δημοτικών Αρχών Ηλιούπολης – Αργυρούπολης και των τοπικών φορέων για απομάκρυνση του ΚΥΤ, τονίζοντας ότι αν και ματαίωσε την επέκταση από τα 150 KV στα 400 KV, δεν έχει ακόμη δικαιωθεί.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και δυναμικά σε σειρά από ενέργειες, δράσεις και κινητοποιήσεις, με εξασφάλιση του συντονισμού όλων των φορέων  των  δύο Δήμων, αλλά και με διαμόρφωση συμμαχιών ευρύτερου χαρακτήρα για την επίτευξη των στόχων μας» υπογράμμισε.         Συζητεί την υπογειοποίησή του
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά πρότεινε «άμεσα την ανάληψη και κλιμάκωση πρωτοβουλιών, ξεκινώντας από την ψήφιση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείνεται στη συνέχεια ο συντονισμός δράσης με το Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, με κοινές παραστάσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων φορέων και πολιτών των δύο Δήμων». Δήλωσε δε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί εναλλακτικά και η δημιουργία κλειστού τύπου ΚΥΤ υπογειοποιημένου, με τον υπόλοιπο χώρο να αποδίδεται στους δύο δήμους για την ανάπτυξη του διαδημοτικού πάρκου.
Αναγνώστου : Κάναμε πολλά
Στους διαχρονικούς αγώνες που έχουν γίνει για το ΚΥΤ αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Αναγνώστου, υπενθυμίζοντας ότι σαν Δήμαρχος είχε καταγγείλει την όλη διαδικασία, έκανε δυναμικές κινητοποιήσεις και γκρέμισε συμβολικά ένα τμήμα της περίφραξης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ να δεχτεί το Δήμο και να αρχίσει η κουβέντα.

Επίσης, όπως είπε, ο Δήμος προκάλεσε την αυτοψία από την πολεοδομία, γιατί όπως αποδείχθηκε το ΚΥΤ δεν είχε τις προβλεπόμενες άδειες και ήταν παράνομο, ενώ υπογράμμισε ότι κατάφερε να φτάσει σε ένα σημείο συνεννόησης με την πολιτεία, για την υπογειοποίηση του ΚΥΤ και την παραχώρηση των 80 στρεμμάτων από τα 120 στους Δήμους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης – Ελληνικού.   «Το είχε αποδεχτεί η ΔΕΗ, είχαμε φτάσει στο σημείο να υπογράψουμε πρωτόκολλο και βεβαίως από εκεί και πέρα άλλαξαν τα δεδομένα, άλλαξαν οι Υπουργοί, άλλαξαν οι πρόεδροι της ΔΕΗ, και είχε παγώσει μέχρι αυτού του σημείου» είπε και πρόσθεσε:
«Αν λοιπόν σήμερα ξεκινάμε να το επαναφέρουμε, το επαναφέρουμε έχοντας δεδομένο τα κεκτημένα αυτά και κουβεντιάζουμε για το τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε».   Σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς του ΚΥΤ, ο κ. Αναγνώστου υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν στην οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα να επωμιστεί ένα τεράστιο κόστος η ΔΕΗ για να μεταφέρει αυτό το χώρο. «Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές μπορούμε να «παίξουμε» εκεί που είχαμε σταματήσει» τόνισε κλείνοντας.

Τσατσούλη: Δεν θα δούμε «χαίρι» έτσι

Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αναστασία Τσατσούλη, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει για ποιους λόγους έρχεται τώρα στην επιφάνεια το συγκεκριμένο θέμα, ενώ σημείωσε ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αντιπαλέψει το σύνολο αυτής της πολιτικής, όσα κείμενα και ανακοινώσεις και αν στείλει, «χαΐρι δεν πρόκειται να δούμε».

Πανταζόπουλος: Συνεργασία
Η επαναφορά του θέματος από τη Δημοτική Αρχή είναι σε θετική κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο αυτή γίνεται, υπογράμμισε ο επικεφαλής του «Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Δημήτρης Πανταζόπουλος. Επειδή δε όπως είπε, οι καιροί είναι πραγματικά δύσκολοι, πρότεινε να κρατήσει ο Δήμαρχος μια επικοινωνία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, προκειμένου να δουν πώς θα κινηθούν.                       Πατσαβός: Κατάλληλη προετοιμασία  Από το γεγονός ότι οι αγώνες των πολιτών έφεραν και θα φέρουν πάντα θετικά αποτελέσματα, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης», Παναγιώτης Πατσαβός. Κάλεσε επίσης τη Δημοτική Αρχή να είναι ιδιαίτερη προσεχτική για να μην γυρίσει το όλο θέμα εις βάρος του Δήμου. «Πρέπει να είναι κάτι αποφασισμένο και κατοχυρωμένο και μετά να προχωράμε» ανέφερε συγκεκριμένα και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το θέμα μπορεί να είναι το ξεκίνημα για μια διαδημοτική μεγάλη συνάντηση των όμορων Δήμων, πάνω σε τέτοια μεγάλα θέματα.
Πίκουλα: Επικοινωνιακοί οι λόγοι;
Πλήρη ενημέρωση για ποιο λόγο ξεκίνησε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η ανάδειξη του θέματος, ζήτησε η επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών», Αργυρώ Πίκουλα. «Είναι επικοινωνιακοί οι λόγοι ή ουσιαστικοί;» αναρωτήθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα δεν είναι της παρούσης, υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί από την εποχή που γινόντουσαν οι κινητοποιήσεις των Δήμων και των κατοίκων. «Αν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα που λέγεται ΚΥΤ, βεβαίως εδώ είμαστε να τους συζητήσουμε, να τους γνωρίσουμε και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα» είπε και διαφώνησε με την εισαγωγή του θέματος για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα.

Κοκοτίνης : Προσεχτικά
Την άποψη ότι το θέμα θα έπρεπε να έρθει με καλύτερη επεξεργασία, διατύπωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ηλίου – Πόλις» , Χρήστος Κοκοτίνης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προσεχτική μελέτη του ζητήματος, να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, αλλά και να εξαντληθεί όλο το νομικό οπλοστάσιο του Δήμου.   Σόφης: Δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες Ερωτηματικά κατά πόσο οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να αναδειχθεί το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», Γιώργος Σόφης. «Κάθε άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγει την όρεξη του μεγάλου λύκου» υποστήριξε και εξέφρασε τη θέση ότι οι σημερινές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να δημιουργηθεί κίνημα αντίστοιχο μ’ αυτό του 1998. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, αλλά και σε επικοινωνία με τους όμορους Δήμους, έτσι ώστε στο βαθμό που θα προκύψει μια διαδικασία, να είναι έτοιμος να αντιδράσει. «Ας μείνει μεταξύ των Δημοτικών Αρχών η ιστορία» ανέφερε.

 (newsta.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.