Mία πλωτή εξέδρα στο Φάληρο




Μια εξέδρα μέσα στη θάλασσα που θα εχει μια πλατεία, ένα εστιατόριο, μια κερκίδα απ όπου θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει θαλάσσια αγωνίσματα αλλά και σταθμούς αφίξεων ταξί και φερρυ μπωτ. Σας ακούγεται λίγο… διαστημικό το συγκεκριμένο σχέδιο ή μήπως θυμίζει λίγο… Ντουμπάι; Και όμως θα είναι πραγματικότητα σε λίγο καιρό στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια ιδέα δυο νέων αρχιτεκτόνων που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η ιδέα του Κωνσταντίνου Πανταζή και της Μαριάννας Ρέντζου διακρίθηκε μεταξύ 28 αξιόλογων συμμετοχών και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες της πλωτής εξέδρας θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2017 και ο Φαληρικός κόλπος δεν θα θυμίζει σε τίποτα την σημερινή του υποβαθμισμένη εικόνα αλλά μια πρώτης τάξεως τουριστική επιλογή.

«Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα που να εχει σκιά και στη συνέχεια να τη διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση των φερρυ μπωτ. Δεν θα είχε νόημα αν δεν μπορούσε να την επισκεφτεί ο κόσμος και οι τουρίστες της πόλης» λέει ένας από τους εμπνευστές της ιδέας.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το στέγαστρο θα είναι καλυμμένο με φωτοβολταικά panels ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της εξέδρας και επίσης με ειδικό σύστημα το θαλασσινό νερό θα χρησιμοποιείται για την καθαριότητα του χώρου.

Το σχέδιο των δυο αρχιτεκτόνων θα υλοποιηθεί και θα είναι το σήμα κατατεθέν του Φαληρικού όρμου, όταν ολοκληρωθεί το σύνολο της ανάπλασης της περιοχής με σχέδια που προετοίμασε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέτζο Πιάνο και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Νιάρχου.
Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου θα είναι η συνέχεια των έργων ανάπλασης του παλαιού Ιπποδρόμου, όπου θα κατασκευαστεί η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή. Στόχος είναι να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.

(touristorama.com)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.