“Υπέρογκες τιμές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Νέας Σμύρνης”




Τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της για την κοινωνική πολιτική στο Δήμο μας κατέθεσε η Δημοτική Κίνηση “Στροφή Νέας Σμύρνης” στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης/2/2013. Αναλυτικά αναφέρει:

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Σμύρνης
Ν. Σμύρνη 4/2/2012

Κύριε πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μεταφερθούν στο σώμα οι παρακάτω προβληματισμοί σε σχέση με τις κοινωνικές παρεμβάσεις του δήμου, με την ελπίδα να ανοίξει ο σχετικός διάλογος, καθότι τα ζητήματα είναι επείγοντα.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η οικονομική κρίση έχει πολλαπλασιάσει τις ανάγκες για κοινωνική πολιτική. Πέρα από τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και τις διαφορετικές προτάσεις, θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι ενδιαφερόμαστε εξίσου να γίνουν οι υπηρεσίες που προσφέρονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε σήμερα συνοπτικά κάποιες σκέψεις, εμπειρίες και προτάσεις μας:

1) Σήμερα το κοινωνικό παντοπωλείο ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς δεν διαθέτει στα ράφια του προϊόντα, ενώ οι υπέρογκες ονομαστικές τιμές συκοφαντούν το εγχείρημα και δημιουργούν παρεξηγήσεις. Αν με αυτόν τον τρόπο ο δήμος επιχειρεί να περιορίσει τον όγκο προϊόντων που μπορεί να αγοράσει ο κάθε δικαιούχος, είναι καλύτερο να μειώσει το ποσό της επιδότησης, παρά να αυξάνει πλασματικά τις τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, ο δήμος –πέρα από την αγορά προϊόντων που έχει ήδη δρομολογήσει και τις κινήσεις συλλογής τροφίμων από τους πολίτες– θα πρέπει με οργανωμένο τρόπο να απευθυνθεί στα καταστήματα της πόλης αλλά και στους συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές. Ειδικά οι τελευταίοι είναι σίγουρα διατεθειμένοι να παρέχουν σημαντικές ποσότητες νωπών προϊόντων κάθε βδομάδα (όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν), αρκεί να αναπτυχθεί ο κατάλληλος μηχανισμός διακίνησής τους. Αντίστοιχη διάθεση έδειξαν σε επικοινωνία μας και οι παραγωγοί της βιολογικής λαϊκής αγοράς. Ας εξεταστεί επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής αγοράς παραγωγών που υιοθετούν τις αρχές του κινήματος χωρίς μεσάζοντες.

2) Άστεγοι και άτομα με περιστασιακή, επισφαλή ή ανεπαρκή κατοικία: Δυστυχώς, παρότι ο αριθμός τους αυξάνεται ο δήμος δεν έχει κινηθεί ουσιαστικά, παρά μόνο επιδιώκει να διαχειριστεί το ζήτημα πολιτικά και επικοινωνιακά. Το άνοιγμα τις ημέρες του παγετού των αιθουσών ΚΑΠΗ για λίγες ώρες με απόφαση της τελευταίας στιγμής, χωρίς να ενημερωθούν ούτε οι ενδιαφερόμενοι ούτε η τοπική κοινωνία (ούτε καν ο τετραψήφιος αριθμός του κράτους, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν γνώριζε τίποτα), καθώς και η απόφαση για εν κρυπτώ γκρέμισμα του τοίχου στον Μπούρμπουλα χωρίς καμία μέριμνα για όσους εύρισκαν απάγκιο εκεί, το δείχνουν με σαφήνεια (ελπίζουμε τουλάχιστον να μη δούμε τραπεζοκαθίσματα στο χώρο, στο όνομα του «εξευγενισμού» του). Την ίδια ώρα η κοινωνική υπηρεσία παραπέμπει τους ανθρώπους με πρόβλημα στέγης σε ξενώνες οι οποίοι είναι ήδη γεμάτοι, ενώ και ο δήμος μας επέλεξε να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση κοινωνικών δομών για τη δημιουργία ξενώνα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη ενός νέου, ουσιαστικού σχεδιασμού για το ζήτημα αυτό, με τη συμμετοχή των επιστημόνων της κοινωνικής υπηρεσίας, των φορέων της πόλης αλλά και των κατοίκων. Εμείς από την πλευρά μας καταθέτουμε τις ακόλουθες ιδέες:

α) Να διερευνηθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν άδεια κτίρια/διαμερίσματα, που θα παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες τους είτε δωρεάν, είτε με χαμηλό ενοίκιο, είτε με αντίτιμο τη συντήρησή τους (που μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των ίδιων των δικαιούχων, ανέργων τεχνιτών και της τεχνικής υπηρεσίας . Να δημιουργηθεί έτσι ένα πρόπλασμα δικτύου κοινωνικών κατοικιών.

β)Τις κρύες μέρες (ακόμη και σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από αυτές που ορίζει ο νόμος) να ανοίγει η αίθουσα ενός ΚΑΠΗ από νωρίς και όχι στις 11 το βράδυ (οπότε είναι δώρο άδωρο). Εφόσον ο δήμος δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, μπορεί να αξιοποιήσει την ειδική εθελοντική ομάδα που έχει συγκροτήσει και εκπαιδεύσει ή να ζητήσει τη συμβολή φορέων της πόλης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι αλλά και η τοπική κοινωνία τις ημέρες εκείνες με προσωπική επαφή, φυλλάδια, αφίσες, αναγραφή στους φωτεινούς πίνακες κ.λπ.

γ) Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, τις Κυριακές να λειτουργεί ένα ΚΑΠΗ εξοπλισμένο με ντους, πλυντήριο και στεγνωτήριο, ώστε να μπορούν άστεγοι και άνθρωποι με ανεπαρκή κατοικία να κάνουν μπάνιο και να πλένουν τα ρούχα τους.

δ) Επειδή τα συσσίτια των Εκκλησιών αργούν την Κυριακή, μπορεί ο δήμος να αναλάβει (μόνος του ή ακόμη καλύτερα με τη στήριξη φορέων της πόλης) να παρέχει γεύματα εκείνη την ημέρα.

Τέλος, θα θέλαμε να προτείνουμε και πάλι τη διενέργεια ειδικής συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, η οποία όμως θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, με εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας που να καταγράφει τα προβλήματα, τις εκτιμήσεις για το πόσο θα οξυνθούν στο μέλλον, τα κενά που υπάρχουν και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν. Η ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ –όπως, πιστεύουμε, και όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου–, θα συνέβαλλε ευχαρίστως στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

(neasmyrni.net.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.