Η ΕΤΑΔ απαντά στις καταγελίες του δημάρχου Ηλιούπολης




Με αφορμή την δημοσιοποίηση της καταγγελίας του δημάρχου Ηλιούπολης κ. Βασιλόπουλου (Βαλασόπουλος: Δεν μπορεί να οικοδομηθεί ναός Κοπτών στην Ηλιούπολη)  o Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΑΔ ΑΕ Γρηγόρης Δούνης μας έστειλε την ακόλουθη απάντηση την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια.

Απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην από 11/2/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Δημάρχου Ηλιούπολης, κ. Βασίλη Βαλασόπουλου,
με θέμα: Υπεράσπιση Δημόσιας Περιουσίας – Καταγγελία

Διάβασα την ανακοίνωσή σας με ολοένα αυξανόμενη έκπληξη, καθώς τα μόνα που δεν αποτελούν ανακρίβειες στα όσα γράφετε είναι η ημέρα, η ώρα, ο τόπος και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση. Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και προς άρση των εντυπώσεων που προσπαθείτε να δημιουργήσετε, διευκρινίζω τα εξής:

Η παραχώρηση των δημοσίων ακινήτων προς το Χριστιανικό Κοπτορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών δεν έγινε αυθαίρετα και χωρίς συνεννόηση με το Δήμο σε χώρο που επέλεξε η ΕΤΑΔ ΑΕ. Έγινε το 2007, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου (επιστολή αντιδημάρχου προς ΚΕΔ από 20/12/2006), σε χώρο μάλιστα που ο ίδιος ο Δήμος Ηλιούπολης πρότεινε στους Κόπτες να αιτηθούν από την τότε ΚΕΔ. Η μόνη απόφαση που έλαβε σχετικά το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ ΑΕ την 18/7/2012 ήταν η παράταση, όχι της συνολικής διάρκειας της παραχώρησης, αλλά της προθεσμίας ανέγερσης του λυόμενου ναού.

Για τα οικόπεδα της κληρονομιάς Νάστου έχουμε κάνει συνάντηση -σε πολύ καλό κλίμα από όσο θυμάμαι-, κατά την οποία διευκρινίστηκε ότι η ΕΤΑΔ συμπλέει απόλυτα με το Δήμο, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τις θεσμικές της αρμοδιότητες.

Ειδικότερα: 
(α) ουδέποτε συναίνεσε, ούτε θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πράξη νομής και κατοχής δημόσιας περιουσίας από τρίτους, (β) δεν είναι θεσμικά αρμόδια για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, (γ) δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση και διαχείριση ακινήτων που η κυριότητά τους δεν έχει περιέλθει τελεσίδικα στο ελληνικό Δημόσιο και, (δ) εφόσον τελεσιδικήσει η υπόθεση «κληρονομιάς Νάστου» υπέρ του ελληνικού Δημοσίου η ΕΤΑΔ θα συνεργαστεί με το Δήμο για το σχεδιασμό αξιοποίησης των ακινήτων αυτών.

Σε αυτή τη συνάντηση, που έγινε πριν τον Οκτώβριο 2012, δεν θέσατε το θέμα της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αφήνετε να εννοηθεί στην Ανακοίνωση – Καταγγελία σας, ενώ η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης (308/2012) για την αντίθεσή του στην παραχώρηση προς το Χριστιανικό Κοπτορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών κοινοποιήθηκε στην ΕΤΑΔ την 1/10/2012.

Η ιδιωτική Περιουσία του Δημοσίου δεν είναι Δημοτική Περιουσία, αλλά περιουσία του κράτους, του συνόλου του ελληνικού λαού. Για το λόγο αυτό την ευθύνη προστασίας της έχουν οι κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες και την αρμοδιότητα διαχείρισης και αξιοποίησής της η ΕΤΑΔ ΑΕ. Εκείνο που παραλείψατε να αναφέρετε στην Ανακοίνωσή σας είναι ότι η Δ/νση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών έχει απορρίψει την εκ μέρους του Δήμου Ηλιούπολης τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 667, προκειμένου τα δημόσια ακίνητα να καταστούν χώροι πρασίνου (αρ. απόφασης Νομάρχη 7132/11.06.2009).

Παραλείψατε επίσης να αναφέρετε ότι, σύμφωνα με έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών (αρ. πρωτ. 358/11.2.2013) «πολιτιστικός» Σύλλογος της περιοχής σας με την υποστήριξη συνεργείων του Δήμου σας έχει εντελώς αυθαίρετα τοποθετήσει εντός των συγκεκριμένων δημοσίων ακινήτων ξύλινη κατασκευή και έχει προχωρήσει σε φύτευση και περίφραξή τους.

Η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία κάλεσε το Σύλλογο και το Δήμο Ηλιούπολης να επαναφέρουν άμεσα (εντός 10 ημερών) τα πράγματα στην προτέρα τους κατάσταση και να πάψουν να διαταράσσουν στο μέλλον τη νομή των δημοσίων ακινήτων.

Όταν υποστηρίζετε την απροκάλυπτη καταπάτηση της Δημόσιας Περιουσίας με ενέργειες, όπως οι παραπάνω, δεν νομιμοποιείστε να μιλάτε για «προστασία» και «περιφρούρηση» αυτής. Αντιλαμβάνομαι τη διαφωνία σας για τη λειτουργία κοπτορθόδοξου ναού στην Ηλιούπολη (όχι τους λόγους, αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα), αλλά δεν μπορώ να σεβαστώ τον «τσαμπουκά», τις κορώνες και τις αυθαιρεσίες και σίγουρα δεν δέχομαι μαθήματα δεοντολογίας και άσκησης των καθηκόντων μου από αυτοχρισμένους προστάτες της Δημόσιας Περιουσίας που μετέρχονται τέτοια μέσα.

Όσον αφορά την υποτιθέμενη φραστική μου επίθεση στο πρόσωπό σας δεν προτίθεμαι να τη σχολιάσω. Όσοι παρευρίσκονταν στα γραφεία της ΕΤΑΔ μετά τη λήξη της συνάντησης (και ήταν πολλοί, υπάλληλοι και επισκέπτες), τρόμαξαν και σοκαρίστηκαν με τις φωνές σας και τους απαράδεκτους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς που εξαπολύατε για το πρόσωπό μου στους διαδρόμους του κτιρίου.

(vimaonline.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.